Buckwheat bread with beans - Bovetebröd med bönor

 

This bread is similar to THIS but we also have beans in it (We swear you can't tell) us a very good nutrition boost! We can recommend to add a grated apple to the batter aswell, it makes it less dry. 
Here is another recipe with chickpea in bread buns that we also like.

Buckwheat bread with beans

1 can of cooked white beans
25 g yeast
2 cups of water
1 tbsp olive oil
1 tbsp agave syrup
3 tbsp bread spice (fennel, anise, caraway)
1 tsp ground bitter orange peel
1 cup buckwheat flour
2/3 cup teff flour
2/3 cup sorghum flour
3 tbsp psyllium husk
1/2 cup sunfower /pumpkin seeds
1 tsp salt


Blend the beans with the water until completely dissolved. Add the yeast in the water and oil and dissolve the yeast. Add agave, salt, spices and the grated apple. Then add the seeds and flours. combine everything with a hand whisk. At last add the psyllium husk. Put the dough into a floued bowl  and let rise for about 2 hours. Bake in the oven on 200 C degrees for about 60-70 minutes. Gluten free breads are best the day or days after, but we can't wait to cut it when it's warm becasue it smells so good, and we like it a bit moist too. It's up to you!

Ja det är fantastiskt att baka med bönor! Du får ett näringsrikt och gott bröd där du absolut inte kan gissa att det är bönor i. Här  har vi en annan favorit med kikäror, och här ett bröd fast utan bönor.

Bovetebröd med bönor

1 paket vita bönor
6 dl vatten 
1 msk olivolja
1 msk agave sirap
1 tsk salt
1 tsk mald pomernas
2 msk malda brödkryddor + hel anis, fänkål och kummin
1dl pumpakärnor eller solrosfrön
3 dl bovetemjöl
2 dl durra mjöl
2 dl teffmjöl
3-4 msk fiberhusk
eventuellt 1 rivet äpple

Mixa bönorna slätt tillsammans med vattnet .Lös upp jästen i bönvattet och oljan. Tillsätt agave, salt och kryddor. Även äpplet. Blanda sedan i frön och mjöl med en handvisp. Tillsätt fiberhusken sist och arbeta snabbt in i degen. Häll över degen i en mjölad bunke och låt jäsa i ca 2 timmar. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 60-70 minuter. Sänk eventuellt värmen ifall brödet får för mycket färg. Glutenfria bröd brukar bli bäst om man låter dem vila tills nästa dag, men vi kan aldrig hålla oss från att skära i det när det är varmt ändå, nybakat bröd är ju underbart! Men då kan det forfarande vara liiitle klibbigt. Det är upp till var och en.

Kommentera här: