Härlig gryta med vitt vin

En mustig och härlig gryta som vi serverade med Canihua. Canihua är lite mindre än Quinoa och passar jättebra som alternativ till ris,pasta couscous osv.  Fröna innehåller mycket protein, kring 15 – 19 procent, samt de fleromättade fettsyrorna Omega-3, 6 och 9. Canihua är även rikt på mineralerna kalcium, fosfor och järn.
 
Men grytan skulle också passa jättebra till kokt potatis kände jag, 
 
 
Recept:
1 pkquornfiléer
1 gul lök
75 g bladspenat
en näve grönkål
4 vitlöksklyftor
2 pkt havregrädde (lätt)
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 paprika
1-2 morötter
1 äpple
1 tsk stött rosépeppar
peppar och salt
vetemjöl/maizena + vatten (redning)
1/2 citron
 
Hacka lök, strimla paprikan, skär morötterna i pengar och tärna äpplet. Pressa vitlökarna i en kastrull och fräs i lite olja tillsammans med bladspenaten och grönkålen. Bryn quornfiléerna i en stekpanna och skär dem sedan i grytbitar. Häll i lite vatten i spenatblandningen och mixa med en mixerstav till en puré. Häll i grädden, morötterna vinet, och rosépepparn, salta och peppra och låt puttra lite. Häll sedan i paprikan och quornbitarna, puttra lite till, och häll sist i äppelbitarna. Pressa på citron. Krydda eventuellt lite mer. 
 
Servera till canihua eller valfritt tillbehör, och sallad! (Rårörda lingon eller äppelmos skulle nog också passa...)
 
 

Smoothie

En härligt frisk och nyttig vegansmoothie, där jag slängde i liye vad jag kände för. Yummy blev det! ;)
 
1/2 pkt silkestofu
en näve blåbär
en näve bladspenat
en näve grönkål
2 klyftor äpple
1/2 banan
en näve frysta hallon
1/2 avocado
1/2 pressad lime
lite kanel och kardemumma
2 dl mandelmjölk
1 dl vatten
 
Mixa ihop! Späd eventuellt med mer mandelmjölk/havremjölk/mjölk eller vatten till den konstistens du vill ha, eller minska mängden och ha som en yoghurt istället. Silkestofu är förövrigt jättebra att mixa ihop och späda lite med någon mjölk till en yoghurt, och kanske med lite avokado. Smaksätt med vad som helst ;)
 
Gott med bär och blande nötter, chiafrön och gojibär ♥
 
 
 

Vitkålslåda med quornfärs

 
Följ min blogg med Bloglovin
Denna låda går ju att krydda med allt möjligt, men denna gång hade vi lite julkänlsa så därför fick den smak av kanel, och hör och häpna, tacokrydda?!
 
Quornfärsen

1 pkt fryst quornfärs
1 gul lök/rödlök
2 vitlöksklyftor
1/2 pkt tacokryddmix
1 1/2 tsk kanel (och eventuellt andra juliga kryddor som ingefära, malda nejlikor..) 
peppar
chiliflingor
olja elller smör
 
Bryn den hackade löken och färsen i matfett och tillsätt eventuellt lite vatten, krydda rejält (har bara skrivit några förslag, kryddar nog mer egentligen). 
 
Lådan
 
1/2 Aubergine
1 zucchini
1/2 vitkålshuvud och rödkål
Några grönkålskvistar
 
dela alla zucchini och aubergine i månar, strimla kålen. Varva sedan grönsakerna med färsen i en ungsform. 
Toppa eventuellt med feta ost, eller om du vill ha det mer som en gratäng, häll då över en äggstanning med  några ägg och mjölk eller kanske keso? In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller när du tycker det ser klart ut. Gott med rårörda lingon eller hackade trokade fikon och en sallad!