Våffeltårta av rödbetsvåfflor

Våfflor kan man ju variera HUR mycket som helst! Vi har testat många roliga varianter och färger. Här nedan har vi rödbetsvåfflor som vi lagt i hop till en tårta med goda bärglassar och såser. 

 

 

 

Rödbetsvåfflor

 


1 rödbeta
2,5 dl kikärtsmjöl (eller quinoamjöl, bovete eller havremjöl)
½ dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl kokosgrädde eller havregrädde
1-2 dl sojamjölk
1 msk kokossocker (bara för att det är gott)
1 tsk kardemumma

Mixa allt i en kraftfull mixer så att du får en slät och fin, rosa smet. . Grädda våfflorna i ett bra järn (vårt förra var värdelöst och vilken smet det än var fastnade, nu älskar vi att grädda alla möjliga varianter!) penslat med kokosolja.

Hallon-chia-sylt

2 dl hallon
2-3 msk chiafrön
3 msk vatten
eventuellt 1 tsk agavesirap (eller annan sötning)

Här kan du välja att göra en ”raw” sylt, då skippar du helt enkelt
kokningen och bara mosar ihop chiafrön, hallon, lite mer vatten och eventuellt lite agavesirap, eller äppeljuice som vi provade häromdagen. Låt dra ihop sig en stund.

Annars kokar du upp hallon, vatten, chiafrön och agavesirap och rör om då och då, snart blir det
en tjock och fin sylt. Ät varm eller låt svalna.

Hallonglass

3 dl frysta ekologiska hallon
½ banan

Mixa ihop till en krämig glass!

Blåbärssmothie/glass

2 dl frysta blåbär
1 dl frysta svarta vinbär
½ banan
1 moget päron
1-2 dl växtbaserad mjölk eller vatten

Mixa ihop till en tjock glass eller smoothie.

Lingonsås

 2 dl lingon
3 dl kokosgrädde/tjock kokosmjölk
1-2 msk agavesirap

Mixa ihop till en god sås
 
Lägg våfflorna omlott och varva med sås och glass, och toppa med alltihopa. MUMS! 

Glutenfria våfflor

 
Nu när dagarna börjar bli ljusare uppe hos oss och vårvintern närmar sig (vår allas favorit!) kommer också våffelsuget fram. Nyligen köpte vi oss ett nytt järn och har de senaste veckorna gräddat superfina våfflor, alla glutenfria och veganska, och alldeles krispiga och goda! Ni måste testa detta!
 
 

 

 

 

Glutenfria Våfflor

 
2, 5 dl kikärtsmjöl
½ dl majsmjöl (går säkert att skippa, vi hade det i skafferiet och det gav en fin färg)
½ dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl havregrädde
1-2 dl sojamjölk
1 msk kokossocker
lite kardemumma

Blanda de torra ingredienserna först, vispa sedan ner vätskan (eller mixa) till en lagom tjock, lagom lös smet. Grädda i ett bra våffeljärn. (Vi har varit med om mardrömsscenarion, men nu, med ett nytt järn blir alla perfekta!).  Servera med kokosgrädde och hjortronsylt sötad med lite kokossocker!

Veganomelett och Rödkålshummus

Tofu använder vi en hel del i vår matlagning. Det blir i pajer, grytor, efterrätter och som idag, i en omelett. En indisk smaksättning i mat, det svarta saltet, kallat Kala namak ger omeletten en äggliknande smak. Vi blandade även gurkmeja och la i broccoli, grönkål, lök och kikärtor. Det är så mycket roligare, och framförallt godare med färgstark och fräsch mat. Därav också tillbehöret som blev rödkålshummus på nygräddat bröd av nötter, frön och en blandning av glutenfria mjöler.
 
 
 

Veganomelett

 
1 paket silkestofu
1 paket hård och fast tofu
1/2 dl kikärtsmjöl
3/4 dl sojamjölk
1/4 rödlök
1 broccolibukett
2 dl kikärtor
två till tre grönkålsblad
1/2 citron
1 tsk kala namak
2 tsk gurkmeja
örtkryddor
peppar
 
Mixa silkestofu, kikärtsmjöl och sojamjölk tillsammans. Mosa den hårda tofun med en gaffel och blanda i för hand. Tillsätt kikärtorna, kala namak, gurkmeja, örtkryddor och pepapr. Hacka löken. Skär broccolin i mindre "träd". Riv grönkålsbladen i mindre bitar. Värm på en platta med kokosolja. Häll över tofuröran och lägg på broccoliträden, grönkålsbladen och löken och riv citronzest ovanpå. Låt stekas på ungefär 10-12 minuter. Rugga med en träkniv lite då och då så att det inte bränns i stekpannans botten.
 
 
 
 

Rödkålshummus

 
3 dl hackad rödkål
1,5 dl kikärtor
1,5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin eller ett knippe färsk rosmarin
1 nypa flingsalt
peppar
rosépeppar
1/2 citron
 
Koka rödkålen ca 10 minuter, Mixa tillsammans med vitlöken och kikärtorna. Blanda ner rosmarin, salt, peppar och olivolja. Pressa i lite citron. Bred över en brödskiva och toppa med rödkålsrosor. (Koka då rödkålsblad så att det blir mjuka. Skär dem i smala remsor och rulla ihop. Tryck ner i hummusen.)