Proteinvörtbröd

Vi har tidigare skrivit ett recept på vörtbröd, och eftersom det är sååå gott, särskilt nu kring jul, knåpade vi ihop ännu en nyttigare variant, full med protein!

1.5 skopa casein
1 skopa whey protein pulver
1 dl äggvita (på dunk, annars ca 3 äggvitor)
1 eller fler ägg
½ påse vörtmix
200 g keso
200 kesella
1/2 dl mjölk/vatten
1 dl pofiber
1 dl krossade linfrön
1 tsk bakpulver
några msk av kokosmjöl, hasselnötsmjöl och mandelmjöl
ev lite fiberhusk (binder)


Mixa ihop casein, proteinpulver, äggvitor och ägg, mjölk eller vatten , keso och kesella. Blanda sedan i resten av ingredienserna.  Forma en limpa på en plåt med bakplåtspapper, eller lägg i en bakform.
In i ugnen på 175 grader i ca 50-60 minuter.  

 

Grönt och rött går fint ihop

 

Brysselkål med granatäpple på julbordet

 
brysselkål
granatäpple
fetaost
mögelost
fikon 
valnötter
havssalt
 
Skär av bottnen på brysselkålen och skär två jack på toppen. Koka dem i ca 15 minuter, tills de är lagom mjuka. lägg i en klick smör och rör om. Dela granatäpplet och skrapa ur kärnorna (lättare att göra i en skål med vatten, så sprätter det inte lika mycket). Hacka fikon och valnötter grovt. Häll upp brysselkålen på ett fat, strö över granatäpple, valnötter och fikon och smula över ost, strö på lite havssalt. NJUT. 
 
 
(på bilden finns inga valnötter och ingen mögelost)
 

Smak av jul...

Proteinbiscotti med saffran och pepparkakssmak

det här receptet har jag tagit från bloggen Tasty-health.

 
Ingredienser :

3 dl (150 g) havremjöl (mätt som mjöl. För att göra mjöl maler du havregryn i en matberedare)
2 dl (80 g) mandelmjöl
3 msk stevia
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl (ca 30 g) whey proteinpulver 
1 dl (130 g) osötat äppelmos (jag hade lite mindre)
1,5 dl flytande äggvita (på dunk). Motsvarar 5 små eller 4 stora äggvitor.

Smaksättning: 0,5 g saffran till halva satsen och 2 tsk pepparkakskrydda till andra halvan av satsen.

Gör såhär:

1. Blanda ihop alla ingredienser utom saffran och pepparkakskrydda i en bunke tills du får en ganska tjock smet.. Dela upp smeten i två delar (i två olika bunkar) och smaksätt den ena med saffran och den andra med pepparkakskrydda. Lägg degarna på en bakplåt på folie eller bakplåtspapper och forma till rektanglar.
 
 2. Grädda i mitten av ugnen på 175 C i ca 20-25 minuter. Ta ut plåten och låt svalna i ca 10-15 minuter.
 
 3. Skär sedan varje "kaka" i 10 skivor.
 
 4. Lägg bitarna med sidorna upp på en plåt. Sänk temperaturen till 100 C och ställ in plåten igen. Ha dem inne i ugnen i ca 25-30 minuter, vänd sedan på biscottin och låt stå i ugnen i ytterligare 25-30 minuter. Det kan ta något längre beroende på vilken typ av ugn du har.
 
 5. Öppna ugnsluckan och låt biscottin stå inne i ugnen på eftervärme så att de torkar ordentligt. Förvara i burkar så de håller sig knapriga.