Nyttig pizza med tonfisk, oliver och soltorkade tomater

 

Tonfiskpizza på mandelbotten

 


 
 
Botten

1 ägg
4 äggvitor
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
lite vatten
1/2 dl krossade linfrön
1 msk fiberhusk

Vispa ägg och äggvitor fluffigt, vänd ner de andra ingredienserna och låt vilaen stund. Bred sedan ut smeten/degen i ett tunt och jämt lager på en plåt med baklåtspapper. En slickepott är bra att använda. Förgrädda i ugen på 225 grader i ca 10-12 minuter tills den fått lite färg. (detta recept är också bra om man vill göra egna tortillabröd)
 
Fyllning 

Välj själv vad du vill toppa din pizza med, man kan ju ta i princip vad som helst! Detta hade vi denna gång:

3 tonfiskburkar
3 vitlöksklyftor
1 liten burk kalamataoliver
8-10 soltorkade tomater
8-10 körsbärstomater
1/2 aubergine
en färsk broccoli
1 rödlök eller gul lök
lite tomatsås eller tomatpuré
färska timjankvistar
färsk persilja
salt och peppar
ev riven ost
olivolja
 
Bre på ett tunt lager med tomatsås eller tomatpuré på pizzabottnen. Öppna tonfiskburkarna och nagga sönder tonfisken om det är lite kompakt, fördela ut. Kärna ur och hacka oliverna. Strimla löken. Skär soltorkade tomater och körsbärstomater i små bitar. Skär auberginen i månar. Skär broccolin i små buketter. Pressa vitlöksklyftorna. Fördela ut allt på pizzan och toppa med färska örter. (Spara lite till efter gräddningen också) Ringla på lite olivolja, slata och peppra. Riv eventuellt på valfri ost. Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter. Toppa pizzan med lite färska örter och servera!
 




 

Falsk potatisgratäng

Äter man inte så mycket potatis eller undivker det av olika anledningar men ändå blir sugen på en potatisgratäng ibland. Då är detta perfekt och smakar riktigt fräscht och inte alls långt ifrån "riktig" potatisgratäng.





 

Rättikagratäng

 
2-3 Rättikor
1 gul lök
1 ägg
4 äggvitor
1 dl havremjölk
1,5 dl riven ost
peppar

Skala och skiva rättikorna i tunna skivor. Hacka löken. Blanda ägg, havremjölk och hälften av osten i en bunke. Varva rättikor, lök och oststanning i en ugnsform. Toppa med resten av osten. In i ugnen på 250 grader i ca 15-20 minuter.   
 
Serverades till vit fisk med julkryddor på! 
 




Biskvier

 
 
 
 

Chokladbiskiver

 
Botten

2 äggvitor
200 g mandelmjöl
200 g sötning (stevia till exempel)
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandeln och sötningen ordentligt och vänd ner i äggvitorna till en deg. Rulla degen till bollar i önskad storlek (vi gjorde minisar) och platta till på bakplåtspapper, grädda i 200 grader i ca 8-10 minuter. 
 
Fyllning

Här kan man använda lite av vad man har att tillgå, några exempel nedan:

• mogen avocado tillsammans med kakao och sötning. 
• mosad banan med kakao.
• kokosgrädde och någon form av choklad. 
•silkestofu med smaksättning
•något av alternativen ovan tillsammans med passionsfrukt eller någon bärsort

Kaffe är alltid gott att tillsätta i krämer för extra smak. Stevia drops är jättebra att söta med, finns att köpa i liten flaska på hälsokostbutiker.  
 
Vi hade proteinpulver hemma, casein drar åt sig vätska och passar bra till det här.
Hur som helst använde vi detta: 
2 skopor Casein dark rich chocolate flavour
+ vatten, testa dig fram till en lagom konsistens. 
 
Klicka ut på de små biskvibottnarna och släta till med sked till små "berg". Ställ i frysen ca 1 timme. 
 
Toppen

Kakaopasta
(eller mörk choklad eller block choklad) 
 
Smält kakaopastan i vattenbad (för bäst resultat) och garnera sedan biskvierna med ett tunt lager choklad. Kyl och Låt stelna. 
 
 

Biskiver med vit chokladsmak

 
Samma botten och toppen som ovan. 
 
Fyllning

Återigen, vlaet är ditt vad du vill smaksätta din fyllning med
Varför inte mixa frysta hallon med vaniljkasein? 
Eller kokosgrädde med någon annan smak?
Det går att variera oändligt.
 
Denna gången hade vi: 
Blötlagda cashewnötter
rivet citronskal och saft
kakaosmör (smält)
vaniljpulver
kokosgrädde

Mixa ihop till en slät och ganska tjock smet och gör precis som tidigare. Eventuellt kan man ju använda någon sockerfri vit choklad som överdrag. Cavalier till exempel.