Choklad- och mandelkaka med fikon och kokosöverdrag i miniformat

 
 
Kaka 
1 äggvita
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjölk (ev lite till) 
1/2 tsk bakpulver
1  matsked stevia
2 msk kokosolja
två bitar mörk choklad
1 msk kakao
 
Överdrag
1 fikon
kokos 
lite agave-sirap 
 
Vispa äggvitan till ett hårt skum. Ta hälften av skummet i en annan skål, blanda mjölen, bakpulver och stevia och vänd ner 3/4 i ena äggvitan. Smält kokosolja och tillsätt mjölken. Blanda ner hälften i mjöl och äggmixen till en jämn massa, bred ut i en smord och bröad med kokosflingor 12 cm i dm form med avtagbara kanter. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 6-8 minuter. Rör i hop det som är kvar i ägget och tillsätt smält (eller hackad) choklad och kakao och ev mera mandelmjölk. Låt denna smet vara lösare, ej torr. Lägg över detta som ett lager på det andra. Ställ in i ugnen på ca 7-10 minuter till. Rosta kokosen lätt i en torr stekpanna. Värm på lite agave sirap (för kletigare/klibbigt, vanligt socker) i en kastrull och tillsätt fikonkött och kokos, bred över den ljumma kakan. 
 
 
 
 

Julinspirerad lax med vitkålsstuvning

Eftersom första snön föll till marken idag kände vi att ett jultema på dagens middag var självklart. 
 
LAX med julsmaker

ett pkt portionsbitar lax
16 hela nejlikor
två stjärnanis
ett äpple
färsk eller malen ingefära
en clementin
några kardemummakärnor
ev. vitlök
salt och peppar
fyra klickar smör

 Lägg laxarna i en ugnsäker form. (Gärna att de är lite tinade innan)  Skölj och skär äpplet i båtar och he runt om. dela stjärnanisarna och lägg på laxbitarna, Tryck i fyra nejlikor i varje lax (det räcker, annars tar smaken över för mycket). Skala och riv på färsk ingefära, men malen går också bra. skölj och riv på clementinskal. Stöt/mortla kardemumma kärnor, strö på, samt salta och peppra. Pressa eventuellt lite vitlök på för extra sting. För att få fisken extra saftig brukar vi alltid lägga på en smörklick på varje bit också, att rekommendera!  
In i ugnen på ca 225-250 grader.
 
 
  
 
 
                     
 
                     
                                           bilden blir upp och ned? :(      #oteknisk
 
 
Vitkålsstuvning

1/2 vitkålshuvud
2 palsternackor
2 morötter
5 dl mjölk
vetemjöl
lite kryddpeppar
peppar och flingsalt
 
Strimla vitkålen, skala och skär palsternackorna och morötterna i pengar/bitar. Koka i vatten med lite kryddpeppar i ca 10 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet. Koka upp mjölk i en annan kastrull. Rör med en visp hela tiden så att det inte bränner fast i bottnen. Häll i vetemjöl lite eftersom tills det tjocknat något. Salta och peppra. Häll på vitkålsblandningen och låt koka ihop några minuter. Servera till laxen, sallad och färsk hackad gul lök. (Det ger lite sting och knaprighet i allt det milda) 
 
 
 
 

.

Fetaostgratinerade quornfiléer med tequinoa

och juldoftande grönkålssallad


Mycket gott med söta dadlar till salt ost. Går jättebra att byta ut dadlarna mot någon annan frukt, vi körde på nektarin en gång (även gott på lax), päron, äpple etc.
 
Ingredienser
6 pers
 
12 quonrfiléer
En näve dadlar
1 pkt fetaost
1 gul lök
1 paprika
 
Några grönkålsblad
1 palsternacka
1 hel nejlika
1 krm stötta kardemummakärnor
2 krm stött rosépeppar
vit balsamico (lite krämig balsamvinäger)
lite äppelcidervinäger
flingsalt
lite olivolja
lite limesaft

6 portioner quinoa (läs enligt beskrivning på förpackningen)
1 tepåse av valfri smak (vi hade kokoste)
 
 
Sätt ugnen på 200 grader och tina quornfiléerna något. Hacka dadlar, fetaost, lök och paprika. Bre på dadlarna (det blir nästan som en kräm), smula på fetaosten, löken och paprikan och grädda i ugnen tills quornfilérna är genomsstekta och osten fått en fin brun färg. 
 
Skölj och skär bort det mittersta på grönkålsbladen, skär dem i lagom stora blad. Skala och grovriv palsternackan. Mortla nejlikan och strö över, strö på de mortlade kardemummakärnorna och rosépepparn. salta och ringla på olivolja, balsamico, äppelcidervinäger och lite limesaft. 
 
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen och ha en tepåse i. (eventuellt koka upp tevatten först och sen koka quinoan där i).
 
Servera såklart med en god sallad och knapriga nötter eller frön! 
 
 
(Och nej, ingen snygg dukning, folk hade redan börjat ta sina tallrikar för att ta för sig innan jag skulle ta kort haha)