Kikärtsbröd - Chickpea bread
Dessa brödbullar eller tekakor kanske vi kan kalla det, blev vi inspirerade av från Lina Wallentinson . Älskar all hennes kreativitet med bönor, linser och groddar!
Vi har gjort i princip samma recept,men tillsatt lite frön och istället för ljus sirap användt agavesirap och kryddat med anis, fänkål och kummin. Havremjöl gör du enkelt själv genom att mixa havregyn. Får du inte tag i durramjöl kan du använda bovetemjöl istället.
I receptet används bara ett halvt paket jäst, så vi brukar alltid göra två satser. Perfekt bröd att frysa in! Väldigt gott att ta fram och tina i ugnen och äta varma.
På bilden har vi fyllt bullarna med bland annat fake-lax som du hittar recept på HÄR
Recept:
14 brödbullar
1 förpackning kokta kikärter eller vita bönor (à 380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
3 dl kallt vatten
25 g jäst
2 dl havregryn (70 g)
1½ msk fiberhusk
2 msk agavesirap
1 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor + 1 tsk hel fänkål + 1 tsk hel anis +1 tsk hel kummin
2 tsk malda brödkryddor + 1 tsk hel fänkål + 1 tsk hel anis +1 tsk hel kummin
½ dl rapsolja
1/2 dl solrosfrön eller pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön eller pumpakärnor
1 dl durramjöl
3 dl havremjöl
GÖR SÅ HÄR:
Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl.
Mixa kikärterna slätt med vattnet med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort så att jästen löses upp.
Blanda ärtvätskan med havregryn och fiberhusk, låt stå cirka 10 minuter.
Tillsätt sirap, salt, rapsolja, kryddor, durramjöl , frön och havremjöl i havregrynsblandningen. Vispa med elvisp några minuter till en kladdig deg.
Ta upp degen på en havremjölad bänk och forma till en längd. Dela i 14 bitar och forma till tekakor, cirka 6 cm i diameter. .Lägg tekakorna på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i 2–3 timmar eller tills de jäst upp ordentligt.
Sätt ugnen på 225°C. Grädda en plåt i taget i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
Perfekta på Fjällturen!
Perfekta på Fjällturen!
Chickpea Bread
We got inspired to do these bread rolls by the very talented Lina Wallentinson . She is sooo creative with beans, sprouts and seeds!
We have almost made the same recipe, but we added some seeds and anise, fennel and caraway. Oat flour is simple to make yourself, just mix rolled oats. If you cannot find sorghum flour, buckwheat flour work well too.
We have almost made the same recipe, but we added some seeds and anise, fennel and caraway. Oat flour is simple to make yourself, just mix rolled oats. If you cannot find sorghum flour, buckwheat flour work well too.
In the recipe, only a half package yeast is used so we usually make two batches. Perfect bread to put in the freeze. Very nice to defrost in the oven and eat warm!
On the picture we have filled the buns with fake-salmon, which you find HÄR
Recipe:
On the picture we have filled the buns with fake-salmon, which you find HÄR
Recipe:
14 buns
1 pkt cooked chickpeas (230 g)
3 dl cold water (a little more than 1 cup)
25 g yeast
2 dl rolled oats (70g) ( a little less than 1 cup)
1½ tbsp finely grounded physulium husk
2 tbsp agave syrup
1 tsp salt
2 tsp grounded bread spices + 1 tsp fennel + 1 tsp anise + 1 tsp whole caraway
2 tsp grounded bread spices + 1 tsp fennel + 1 tsp anise + 1 tsp whole caraway
3 tbsp rapsseed oil
a handful of sunflower or pumpkin seeds
a handful of sunflower or pumpkin seeds
1 dl sorghum flour ( a little less than 1/2 cup)
3 dl oat flour (a little more than 1 cup)
HOW TO DO:
Rinse the chickpeas. Mix them well with the cold water. Add the yeast and mix fast just so the yeast dissolves. Blend the chickpea mixture with rolled oats and finely grounded physylliumhusk and let set for 10 minutes. Add the rest of the ingredients. Wisk with an electric hand mixer a couple of minutes to a soggy dough.
Take the dough out on a table with oat flour and form it to a long "sausage". Cut in 14 pieces and form to flat buns about 6 cm in dm. Put them on trays and let yeast for 2-3 hours. Oven should be on 225 °C. Bake for about 15 minutes and let cool.