Laxbiffar och zucchinitagliatelle

 


Laxbiffar med zucchinitagliatelle och haricots verts

400 g lax
2 äggvitor
olivolja 
havssalt
peppar

1 zucchini
olivolja
zest och saft från citron och lime
havsalt
peppar
en näve färsk persilja
Blötlagda blandade nötter (ca 5 timmar, eller över natten. Man får mer näring och de blir lite mjukare och smakrikare!)
haricots verts

isbergssallad
ruccola
coctailtomater
äpple
gurka

Mixa den färska eller tinade laxen i en matbredare tillsammans med äggvitorna. Värm olivolja i en stekpanna. Salta och peppra smeten och forma sedan till biffar, eller klutta ut lagomt stora biffar i pannan och platta till.
Stek biffarna någon minut på varje sida så de får fin färg. Lägg eventuellt in dem några minuter på eftervärme i ugnen om inte alla får plats i pannan.

Skala eller hyvla zucchinin till tagliatelle. Du kan välja om du vill koka den lätt i någon minut, micra den eller ha den rå. Lägg upp på tallrikar, ringla på olivolja. Riv på citron och limezest och pressa på saft, peppra och salta lite. Toppa med hackade nötter och klippt persilja.

Koka haricots vertsen enligt förpackningen och servera till tillsammans med biffarna, pastan och en fräsch sallad.

 

Cashewröra med pepparrot

 
Detta åt vi som tillbehör på midsommar, gillar man inte pepparrot kan man byta ut det mot vitlök, örter eller lime/citron till exempel! (Men jag tycker nog man ska våga testa, för det är något speciellt med pepparrot..) 
 

Cashewröra med pepparrot och rädisor

3 dl bötlagda cashewnötter (ca 5 timmar)
4 tsk riven pepparrot (eller mer eller mindre, smaka av)
några nypor havssalt och peppar
några skvättar lime eller citronsaft

rädisor
lime eller citronsaft
gräslök eller någon annan färsk ört
 
Mixa till en slät eller grynig massa och smaka av. Bre ut på en tallrik (eller i ett färdiggräddat pajskal av exempelvis kikärtor eller mandelmjöl och sesamfrön) Toppa med tunna skivor rädisor, gräslök, några droppar lime eller citronsaft och några drag med pepparkvarnen.
 
Servera på buffén, eller bre på mackan! (väldigt gott tillsammans med jordgubbar...)
 
 
 
 
 
 

Fina fisken

 

Torskrygg, avocado-basilikasås, rödbetskräm,

pepparrotsfluff, palsternacks och svartkålschips

Avocado-basilikasås:

3 mogna avocados
en näve färsk basilika
en näve färsk bladspenat
1/2 dl sojamjölk (eller annan mjölk, eller bara vatten)
ca 1/2-1 dl vatten 
ca 1-2 msk äppelcidervinäger
1/2 pressad citron
flingsalt och peppar 
en skvätt olivolja

Mixa först avocadon med en stavmixer till en slät kräm. Ta bort en tredjedel och lägg i en skål och spara till rödbetskrämen. Lägg i basilikabladen och spenaten och mixa, tillsätt resten av ingredienserna (lite vätska i taget) och mixa till en lagom konsistens. Vi ville ha den ganska "såsig", men vill man ha den tjockare så har man helt enkelt inte i lika mycket vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vinäger, citron salt eller peppar.
Bred ut såsen som en liten sjö på 4 fina tallrikar. droppa på lite olivolja.
 
Rödbetskräm:


1/3 av avocadomixen
2-3 matskedar rödbetsjuice (eller en stor kokt rödbeta)
1 tsk agavesirap eller honung
några skvättar lime eller citron
lite salt och peppar

Rör eller mixa ihop och smaka av, det ska smaka lite sött och mycket rödbeta. (Och ha fin färg!)
 
Pepparrotsfluff

2 äggvitor
2-3 tsk riven pepparrot

Vispa äggvitorna till ett skum och blanda i pepparroten. 

Chips

1 palsternacka
Svartkål eller grönkål
Olivolja
flingsalt

Skala palsternackan och använd sedan potatisskalaren till att göra tunna chips. Lägg chipsen och svartkålen eller grönkålen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olivolja och strö på salt och in i ugnen på 175 grader ca 10-15 minuter. Passa noga då de lätt bränns. Men ha is i magen, de ska vara lite brunaktiga och riktigt krispiga!


Sparris

Skär bort nedre delen av sparrisen och koka i vatten i några minuter tills de mjuknat. Häll bort vattnet och lägg eventuellt i en smörklick.

Torsken
 
4 torskryggar
flingsalt och peppar

Lägg den färska eller tinade torsken i en ugnsform, peppra och salta. In i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader, eller tills torsken har vitnat och skivar sig.
 
Lägg torskryggarna på en varsin tallrik med avocadosåsen, på med sparris, en klick rödbetskräm, en klick pepparrotsfluff, några chips och lite skivade rädisor. (Och gärna mer sallad och grönsaker vid sidan om!) 
Hacka några mandlar och strössla på. Smaklig måltid!