Midsommar

Förrätt eller på buffé
 
Avocado och soltorkad tomat på romanblad

Romansallat
Soltorkade tomater i solrosolja
Avocado
Rostade solrosfrön
Citron
Färsk Persilja
Crema di balsamico
ev olivtapenade
Peppar
 
Lägg ut stora romansallatblad på ett fat. Skär avocadon i tärningar. Skär soltorkad tomat i bitar och blanda med avocadon. Klipp i färsk persilja och pressa över lite citron. Fördela i salladsbladen, peppra och ringla över balsamvinäger. Strö eventuellt över rostade solrosfrön och klicka ut lite tapenade. 
 
                  
 
                                                                                                                                                            

Chiavaniljpudding med jordgubbar och rostade nötter
4 små portioner

1/4 dl Chiafrön
1 dl valfri mjölk (vi hade hälften vanlig mjölk och hälften havremjölk)
1/2 dl turkisk yoghurt (går likabra med kvarg, grädde eller ännu mer mjölk, men yoghurten ger en frisk smak)
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
citronsaft och ev skal
1 msk stevia eller socker
 
Blandade nötter
Kanel Blanda ihop alla ingredienser (Inte nötterna) och häll upp i små portionsglas/formar. Ställ i kylen några timmar tills du fått den konstistens du vill ha. Ju längre den står desto mer "pudding-aktig" blir den. Lägg de blandade nötterna i en form och strö på kanel. I i ugnen i 200 grader tills nötterna fått lite färg. Stö på puddingarna och servera med färska jorgubbar eller andra bär!

Healthy Breakfast Inspiration

 
                                                    Microomelett o bärsmoothie
 
                                                Avocadomacka o äggröra
 
                                            Kesella/yoghurt/Fil med nötter, bär o frön
 
 
                                                    Filtallrik o Libabröd
 
 
                                                      Hotellfrukost DE LUXE
 
                                                        Microtoast o fruktsallad
 
Microtoast: 1 ägg, 1 msk fiberhusk, 2 msk mandelmjöl, salt o peppar
Vispa ihop, in i micron ca 2 minuter. Dela i två och lägg på valfri "toastfyllning", grilla i mackjärn eller i stekpanna. 

Fiskmiddag med ugnsgratinerad vitkål

Torsk med sting och grönsaker

Den ugnsgratinerade vitkålen är underbart god, krispig och passar till det mesta, även som snacks!

1 pkt Torsk
2 dl grädde
1 dl crème fraîche
2 msk vatten
Riven ingefära efter behag
Rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
1 gul lök/ purjolök 2 rivna morötter
Örtsalt och peppar

Halvtina fisken och skär i bitar. Lägg i ugnssäker form. Hacka löken och strö över den och morötterna. Blanda ihop allt det andra och häll över, in i ugnen på 200 C i ca 20 minuter.

Grönsakerna
Det går ju såklart bra med vilka grönsaker eller rotfrukter som helst, men vi hade detta till idag

1/2 vitkålshuvud
1 zucchini
1 aubergine
Oliviolja
Flingsalt och peppar

Strimla vitkålen, skär zucchinin och auberginen i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olivolja och strö över flingsalt. Peppra. In i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter, sänk sedan till 150 eller 100 grader och ha inne i 10-15 minuter till, det ska vara brunbränt och krispigt.