Pumpasoppa med apelsinsmak och Fröknäcke med kantareller

Vem vill inte ha en värmande soppa nu när höstmörkret faller på? (Förresten är den lika god kall dagen efter!) Och som alltid är det ju en fröjd för ögat att äta mat med mycket färg. Extra gott blir det när man fixat ingredienserna till maten på egen hand! Till denna rätt hade vi dock bara plockat kantarellerna själv, men det kanske inte är så bara? Många timmar var vi ute på fjället innan guldklimparna ville visa sig. Fast inte klagade vi för det. Fjällen och skogen är ju magiskt vackert nu. Så ut och njut! 

 

Pumpasoppa



Recept: 

1 kg Delicapumpa (eller annan pumpa med orange-gult fruktkött, exempelvis Hokkaido eller Butternut)
2 morötter
2 sharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 liter kokvatten
400 ml kokosmjölk
1 tsk curry
3 cm färsk ingefära
1 apelsin (zest och saft)
Havsalt och peppar
Chilliflakes

Skär igenom pumpan och ta bort skal och kärnor. (Inte det lättaste, skalet brukar vara stenhårt, me detär väl värt en kamp!) Skär pumpaköttet i bitar. Hacka morötter, lök och vitlök och fräs på allt i en stor kastrull. Tillsätt vattnet och koka tills pumpan och morötterna är mjuka. Häll eventuellt bort endel vatten, i med kokosmjölk och mixa med micerstav till en slät och krämig soppa. Riv i skal från apelsinen och pressa i saft. Krydda och smaka av.

 



Kantareller på Fröknäcke

 

2 dl kikärtsmjöl (eller quinoamjöl, sojamjöl eller bovetemjöl)
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl chiafrön
½ dl sesamfrön
½ dl krossade linfrön
en nypa salt
2 tsk brödkryddor
2,5 dl kokande vatten
1 msk kokosolja eller olivolja

Blanda alla torra ingredienser. Smält kokosoljan i det kokande vattnet och häll i, blanda ihop till en smet. Kavla ut tunt och jämnt mellan två bakplåtspapper på en plåt. Dra bort det övre pappret och skär i rutor. Grädda i ca 30-40 minuter på 150 grader. Passa så att det inte bränns, sänk eventuellt värmen eller låt tå på eftervärme så att det torkar ordentligt

Kantareller
lök
salt och peppar
olja

Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills all vätska är borta. Tillsätt olja och fräs med lök. Salta och peppra. Lägg på ett fröknäcke med äpple och lök.

Krispig tofu med linspasta, rödbetor och svamp

De enklaste rätterna som går snabbt att göra är oftast de godaste, eller hur?!

Här längde vi ihop en snabb lunch när magarna kurrade, och det blev ju fantastiskt gott!

De här linsmakaronerna har börjat säljas i de flesta vanliga matbutiker nu, de är endast gjorda på linser! Väldigt fiffigt och supergoda tycker vi!

 
 

Till den här lunchen hade vi:

LUNCH

1 pkt hård tofu
2-3 msk tamarisoja
1 msk lönnsirap/agavesirap
1 msk kokosolja
2 vitlöksklyftor
2 lime
1 msk riven ingefära
1 tsk timjan
några champinjoner
1 liten lök
havssalt och peppar

1 pkt gröna linsmakaroner

2 färska rödbetor
1 nektarin
några nävar bladspenat
några cocktailtomater
olivolja
äppelcidervinäger
havssalt och peppar

Skiva tofun i bitar och stek på ganska hög värme tillsammans med kokosolja, tamarisoja och sirap. Hacka vitlöken fint och halva löken och fräs med, lägg även på skivad lime och riven ingefära. Fräs svampen i en torr stekpanna tills vätskan är borta. Häll på lite olja, hackad lök, tamarisoja, timjan, salt och peppar och fräs knapriga.

Koka pastan enligt beskrivningen på förpackningen. Blanda i olivolja och havssalt när du hällt av vattnet.

Skala och skiva de färska rödbetorna. Skär nektarin och tomater i bitar och blanda ihop allt till en sallad. Ringla på olivolja, vinäger, salt och peppar. 

 
 
 

Pannkakor med Nicecream

Pannkaksfrukostar händer inte så ofta hemma hos oss tyvärr. För det mesta blir det någn smarrig Nice Cream med massa goda toppings eller en stadig gröt. Eller båda.

Men ska vi lyxa till det lite extra kan det vara så att vi ställer oss och steker pannkisar! Här lyxade vi till det rejält och serverade med bärglass (eller NICECREAM som vi säger), raw bärchips, quinoapuffar, torkade fikon i bitar, frön, nötter och bär!

Vår favorit är bananpannkakor med kokosmjölk och kikärtsmjöl. Dom är verkligen huuur goda som helst och blir alltid lyckade! Det går utmärkt att skippa både banan och kokosmjölk. Ta då 2,5 dl kikärtsmjöl och 2,5-3 dl vatten.

 



Kikärtspannkakor:

2,5 dl kikärtsmjöl
1 dl kokosmjölk
1 mogen banan
2 dl vatten
en nypa salt
Vispa ihop och stek tunna pannkakor i en het panna med kokosolja.

Men nu provade vi istället att använda havregryn och ett närings-proteinpulver från Helhetshälsa i smeten. Det blev väldigt gott! Har man inget proteinpulver hemma så går det bra att skippa det. Det ger bara en extra näringsboost och en härlig vanlijsmak!

Havrepannkakor:

2 dl havregryn
1 skopa Ultralife näringspulver med vaniljsmak från Helhetshälsa (kan uteslutas)
1 tsk fiberhusk
4-5 dl havremjölk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk sojamjöl

Mixa havregrynen till ett mjöl, blanda sedan med resten av de torra ingredienserna och vispa i mjölken. Låt stå ett tag. Stek små pannkakor i en het stekpanna med kokosolja. Servera med Nicecream och dina favorittoppings!


Nicecream

2 dl frysta jordgubbar
1 fryst eller färsk banan i slantar
1 dl frysta hallon
2 färska dadlar
1 lime (zest och saft)
1-2 dl växtmjölk (havre, soja, mandel, kokos…)

Mixa , mixa ,mixa till en krämig glass!

Bärchips:
2 dl jorgubbar och hallon
Mixa till en kräm och bred ut tuuunnt på ett bakplåtspapper som du penslat med lite kokosolja och grädda på 42 grader i ca ett dygn, eller om du har bråttom, på 100 grader i några timmar (mer eller mindre, passa noga så att det inte bränns.) Sedan är det bara att dra av från pappret.