Pizza med allt det goda

 
När man säger att man gjort pizza själv tror många att man stått flera timmar i köket och donat. Men icke! Vi blev sugna på pizza och det tog nog inte mer än en halvtimme så var det klart! Men det är inte en sån där slemmig, ostig variant som också många tänker när de tänker på pizza. Nej, det här är en smakrik och fräsch pizza med en perfekt botten gjord på sojamjöl bland annat! Vi toppade den med en spenathummus, tunna skivor av potatis och annat gott! En riktigt god pizza blev det.
 

Grön pizza

Recept:
 
Botten:
 
3 dl sojamjöl
3-4 dl hett vatten
3 msk rismjöl (kan nog uteslutas, hällde i det bara för att det fanns i skafferiet..)
2 msk olivolja
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll sedan snabbt i vattnet och rör ihop. Låt stå och dra i någon minut. Lägg sedan degen/smeten i plastfolie eller en isärklippt påse och forma till en boll. Lägg den sedan på en plåt med inoljat bakplåtspapper. Lägg ut plastfolien/påsen mellan dina händer och pizzadegen och pressa ut till en lagom tunn botten. Förgrädda i ugnen på 200 grader i ca 12 minuter. 
 
Spenathummus:

4-5 dl kikärtor
1/2 dl pumpakärnor
2 dl fryst, tinad spenat eller 100 g färsk spenat
1 dl basilika
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
olivolja efter behag

Mixa till en hummus. Bred på över pizzabottnen.
 
Topping:


1 stor potatis
kikärtor
soltorkade tomater
kalamata oliver
pumpakärnor
olivolja
timjan, peppar och havssalt
lök
nektarin
 
Skiva potatisen med en mandolin till tunna skivor och sprid ut över hummusen. Krydda kikärotrna med vafri kryddning. Fördela resten av toppingen över pizzan. Ringla på olivolja, krydda. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Auberginelasagne

 
Den här "lasagnen" var bland det godaste vi någonting ätit! Hade inte alls särskilt höga förväntningar utan flowade bara runt i köket och ville hitta på något med auberginerna som vi köpt billigt. Men det resulterade alltså i en sorts lasagne där vi varvade skivor av aubergine och kålrot med en mustig tomatsås, gröna linser och en fantastiskt god valnötskräm! Vi har gjort Zucchinilasagne föut, vilket många andra också verkar ha provat, men alltså, aubergine var ÄNNU godare!!
 
 
 
Here we go:

Auberginelasagne


Recept:
 
4 pers.
 
2 Auberginer
1/2 skalad kålrot
4 dl kokta gröna linser + valfria kryddor (vi hade en burk med en arabisk blandning "kabsa spices", har tyvärr inte hittat den i sverige..)
 
Tomatsås:
400 g krossade tomater
1 dl vatten
2 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
franska örter
en skvätt äppelcidervinäger
havssalt och peppar

Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja i några minuter. Tillsätt vatten och tomatsås och finrivna morötterna. Och låt puttra ihop medan du gör det andra.

Valnötskräm:
2 dl valnötter
1 dl solrosfrön
3-4 msk kapris
1 vitlöksklyfta
1/2-1 skalat äpple
 
Mixa ihop till en god kräm. Späd eventuellt med lite vatten eller växtmjölk om du vill ha den lösare. 
 
Skör auberinerna i skivor på längden, skär också tunna skivor av kålroten. Pensla med lite olivoja. Varva plattorna med linserna, valnötskrämen och tomatsåsen. Baka i ugnen på ca 200 grader i 10-20 minuter. Servera tillsammans med sallad och zucchinipasta!