Glutenfree saffron buns - Glutenfria lussebullar

We can't get enough of saffron! It's so good in stews, hotpots, porridge, pizzas, waffles, bread, yes, the list goes on. But around lucia, a tradition is ofcourse saffron buns. Here we have a great recipe of glutenfree ones! Enjoy! (Recipe in english further down) 
 
Vi kan inte få nog utav saffran! Det är gott i så himla mycket! Grytor, gröt, pizzor, våfflor, bröd och så vidare! Men runt lucia är det såklart tradition med saffransbullar. Här har vi ett superbra glutenfritt recept! 
 
Excuse the bad pictures. 
 
 
 
1 1/2 dl havremjölk
2 dl sojamjölk
2-3 pkt saffran (á 1/2 g) 
2 msk sprit
75 g mjölkfritt margarin
25 g jäst
2 krm vaniljpulver
2 tsk xantangummi
1/2 tsk salt
1 dl rårörsocker
1 dl durramjöl
2 dl potatismjöl
2 dl rismjöl
En näve russin eller torkade tranbär
 
Lägg saffran tillsammans med sprit och lite socker i ett litet glas och låt dra en stund. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm på mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjöken, margarinet och saffransspriten. Tillsätt den torra mixen. Vispa med elvisp eller bakmaskin ca 5 minuter tills att du har en jämn fin smet. Häll över i en spritspåse. Spritsa ut ca 20 stycken lussebullar på två plåtar och grädda oövertäckta i 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner russin eller tranbär i bullarna. Pensla dem lätt med lite växtbaserad mjölk. Grädda 6-10 minuter beroende på ugn. Låt svalna. Men ät gärna samma dag, nygräddade! Går jättebra att frysa. 
 
 
 
1 1/2 dl oat milk
2 dl soymilk
2-3 pkt saffron (each on about 1/2 g) 
2 tbsp vodka
75 g milkfree margaraine
25 g yeast
2 pinches vailla powder
2 tsp xantangum
1/2 tsp salt
1 dl cane sugar
1 dl durra flour
2 dl potato starsch
2 dl rice flour
a handful raisins or dried cranberries. 
 
Put the saffron and vodka and little sugar together in a small glass for a while. Blend by hand all dry ingredients in a bowl. Heat up the milk to 37 degrees celsius. Dissolve the yeast in a bowl and add milk, margarine, and the saffron-vodka. Add the dry mix. Whisk with an electric whisker or a baking maschine about 5 minuters until you have a smooth dough. Put in a icing bag and string out about 20 saffron buns on a tray. Let yease for 2 hours. Put the oven on 225 degrees celsius. squeeze down raisins or cranberries in the buns and swipe some milk over them. Bake for 6-10 minutes. Let cool. But eat same day, or freeze them. 
 

Julkaka - Christmas cake

Mum always made this kind of christmas cake when we were kids. Though she used refined sugar and wheat flour. We changed to other flours and sweetner, and the result is even better. This is a real must on the christmas treat table, otherwhise it isn't complete! (recipe in english further down) 

 

Mamma bakade alltid den här sortens julkaka när vi var små. Men hon använde vitt strösocker och vetemjöl. Vi har bytt ut till andra mjöler och sötning, och resultatet är ännu bättre! Kakan är ett måste för oss på fikabordet under julen, annars blir det inte riktigt komplett! 

 

 

 

 

Julkaka

1 msk äppelcidervinäger

1 dl kikärtsspad

1 clementin (bade juice och rivet skal)

1 ½ dl kokossocker eller rårörsocker (eller blandning utav båda)

2 dl hackade naturelle nötter och mandlar

½  dl syltade apelsinskal

½ - 1 dl russin eller korinter

½ dl torkade tranbär

1 ½ dl mandelmjöl

1 dl kikärtsmjöl

1 ½ dl havremjöl eller bovetemjöl

3 msk smält kokosolja

2 ½ tsk bakpulver

1 tsk malda pomeransskal

2 tbsp fiberhusk

Kokosflingor (för att bröa formen med)

 

Smörj ett bakplåtspapper med lite olja. Beklä en avlång kakform och strössla i kokosflingor. Blanda alla torra ingredienser utom sockret i en skål. Vispa kikärtsspadet fluffigt. Tillsätt sockret och vispa lite till. Blanda försiktigt alltihopa tillsammans och häll över i formen. Grädda på 175 grader i ca 50 minuter.

 


 

Christmas cake

 

1 dl aqua faba

1 msk apple cider vinegar

1 clementine (zest and juice)

1 ½ dl coconut sugar or cane sugar (or a mixture of both)

2 dl chopped natural nuts and almonds

½ dl candied orange zest

½ - 1 dl raisins or corinths

½ dl dried cranberries

1 ½ dl almond flour

1 dl chickpea flour

1 ½ dl oat flour or buckwheat flour

3 tbsp melted coconut oil

2 ½ tsp baking soda

1 tsp grounded bitter orange peel

2 tbsp psyllium husk

Shredded coconut for the baking tin

 

Grease baking paper with some oil and put in a baking tin. Sprinkle with shredded coconut. Blend all dry ingredients except the sugar in a bowl. Whisk the aquafaba fluffy. Add the sugar and whisk some more. Blend carefully everything together. And put it in the baking tin. Bake for about 50 minutes on 175 degrees celsius.

Saffron cake with Tosca and Orange - Saffranskaka med Tosca och apelsin

Vegan, Gluten free, Oil free, Refined Sugar free. 

 

We love saffron in everything, especially during Christmas! This cake was super flavourful and has it all! A sweet, juicy and fresh cake with the taste of saffron and orange, and the crunchy, nutty Tosca on top is just amazing! It's also so beautiful with the color. The perfect Christmas cake. And oh, we can say it again - it's both vegan, gluten free, oil free, and refined sugar free. 
We have used birch sugar in this cake which actually is good for your teeth! (Xylitol) It's often used in tooth paste. It doesn't higher your blood sugar levels the way that white sugar does either, so a very good option.
 
Recipe:

Cake 

Cake tin 22 cm in dm

1/2 cup aqua faba (the liquid from a can of chickpeas)
3/4 cup birch sugar
1 1/2 tbsp apple cider vinegar
1/2 g saffron + 2 tbsp vodka
1/2 orange (peel and juice)
1/3 cup potato starch
1/2 cup sorghum flour
1/3 cup almond flour
1/4 chickpea flour
2 tsp baking powder
1/4 cup unsweeteend soy milk (or other plant based milk)
2 tbsp psyllium husk

Tosca:
1/5 cup birch sugar
3 tbsp coconut sugar
2 tbsp agave syrup
1/4 cup of the fat part in a can of coconut milk
2 tbsp squeezed orange juice
1/3 cup natural almonds and hazelnuts
3 tbsp coconut flakes
3 tbsp almond flour
2 pinches of himalayan salt flakes

How to bake the cake:
Line a baking tin with baking sheet and greeze it, powder with grated coconut. Soak the saffron in vodka.
Whisk the aqua faba with an electric hand mixer a couple of minutes to a thick foamy cream. Add the birch sugar and whisk some more. Mix the dry ingredients in another bowl. Then gently combine everything and pour the batter in the baking tin. Bake in the oven on 175 C degrees for about 30 minutes. Meanwhile prepare the Tosca. Take out th cake and higher the degrees to 200. 

Chop the nuts. Bring the sugars, orange juice, agave and coconut milk to the boil. Let boil while frequently stirring until it thickens just a bit. Take away from the stove and add the nuts, salt and coconut. Spread it on the cake and bake for another 10 minutes in 200 C degrees. 



Saffranskaka med Tosca och Apelsin

Vegansk, Glutenfri, Raffinerat sockerfri and oljfri. 

 

Ja tänka sig! Att man kan baka goda grejer utan allt det där!? Det finns ju faktiskt ganska många som av olika anledningar inte vill eller kan äta vissa saker, MEN kan vilja ha en bit kaka ändå! Då är det bra att komma på sånna recept. Och vi kan stolt säga att denna kaka blev riktigt bra! 
En riktig julkaka med saffran och apelsin, och ett underbart gott toscatäcke med mandlar, hasselnötter och kokos!
Vi har sötat kakan med björksocker vilket faktiskt är bra för dina tänder! Används ofta i tandkrämer..
Det höjer inte blodsockret lika mycket som vanligt socker heller, så ett väldigt bra alternativ!

Recept: 
 Kaka
Använd en kakform med 22 cm i diameter

1 dl kikärtsspad (vätskan i en burk med kikärtor)
2 dl björksocker
1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 pkt saffran (1/2 g) + 2 msk sprit
1/2 apelsin (rivet skal och saft)
1 dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
1,2 dl durramjöl
1 dl kikärtsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl osötad sojamjölk (eller annan växtmjölk)
2 tsk fiberhusk

Lägg saffran i sprit och låt dra. Klipp ut bakplåtspapper och klä formen. Olja in och pudra med riven kokos. Vispa Kikärtsspadet till ett fluffigt skum i några minuter med elvisp. Tillsätt sockret och vispa en stund till. Blanda alla torra ingredienser en en annan skål och vänd sedan snabbt ihop allt, smeten ska fortfarande vara fluffig. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Förbered under tiden toscan. Höj sedan ungsvärmen till 200 grader. Bred på toscan och baka i 10 minuter till.  Ta ut kakan och låt svalna.

Toscan: 

1/2 dl björksocker
2-3 msk kokossocker
2 msk agavesirap
3 rågade skedar med det feta, översta lagret i en kokosmjöksburk
2 msk pressad apelsinjuice
1/2 dl mandlar
1/2 näve hasselnötter
1/2 dl kokosflakes
1/2 dl mandelmjöl
2 nypor havssalt/ himalayan salt (flakes)

Hacka nötterna. Koka upp apelsinjuice, socker, agave och kokosmjölk. Låt koka lätt under omrörning tills det tjocknat något. Ta åt sidan och tllsätt resten. Bred på kakan och grädda i 10 minuter till på 200 grader.