Tofu Pie with Beets and Brussel sprouts - Tofupaj med Rödbetor och Brysselkål


(Svenska längre ner)

Using Tofu in pies gives a great texture, and also by adding Chickpea flour it holds together like egg. 
For the crust we used white beans since we had that at home, but chickpeas is usually what we use, however either of them works fine to make a pie crust! Also mixed seeds, potatoes, lentils and rice can be used as crusts! But yes, beans and peas give the most similar pie crust to the "original". 

Pie Crust: 

1 can of white beans or chickpeas
4 tbsp of almond flour
a pinch of salt
1 tsp olive oil
some seeds for extra crunch (optional)

Blend everything smooth and press out in a greased pie tin. Bake in the oven on 200 C degrees for about 10 minutes until slightly golden. Take out. 

Filling: 
5 cooked beets
10 cooked brussel sprouts
250 g of Firm Tofu
380 g of Silken tofu
1 tsp apple cider vinegar
1/3 cup Chickpea flour
1/3 cup unsweetened soy mik or other plant based milk
2 tbsp grated horseradish (optional)
rosemary, thyme, white and black pepper, Himalayan salt

Cut the beets in half and place them in on the pie crust with the brussel sprouts. Mix the Tofu-filling until smooth and spread it out. Bake the pie on 200 C degrees for about 35 minutes. Serve with a nice salad!


 

Att använda Tofu och kikärtsmjöl som vegansk äggstanning går utmärkt! Det ger en perfekt textur. I pajbotten har vi mixat vita bönor med mandelmjöl och frön, annars brukar vi mest göra pajbottnar av kikärtor, men man tagar vad man haver! Det blir bra med vilket som. Man kan också göra pajbottnar på mixade frön, potatis, linser, ris - Ja möjligheterna är oändliga! Mixade ärtor och bönor ger dock mest likt "orginalet". 

Pajbotten: 

1 pkt vita bönor eller kikärtor
1/2 dl mandelmjöl
en nypa salt
ev. lite frön för extra crunch
1 tsk olivolja

Mixa allt slätt och tryck ut i en inoljad pajform. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. ta ut. 

Fyllning:

5 kokta rödbetor
10 kokta brysselkål
250 g fast tofu
380 g silkestofu
1 dl kikärtsmjöl
1 dl osötad(ALLTID!) sojamjölk, eller annan växtbaserad mjölk eller grädde
1 tsk äppelcider vinäger
2 msk riven färsk pepparrot (valfritt)
Rosmarin, timjan, vit och svart peppar, himalayan salt

Skär rödbetorna i halvor och sprid ut med brysselkålen på den gräddade pajbottnen. Mixa resten av fyllningen slätt och häll över. (Den är ganska tjock). Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter. Servera med en god sallad!

 

Apricot bliss balls - Aprikos Bliss Bollar

 
 
Don't you think it sounds more delious with Apricot "Bliss" balls than just Apricot balls? I think so. Anyhow. This bliss balls are really fresh and tasty, you don't want to stop snacking them! And they are made in less than 5 minutes, that's what I love to do all kind of snack. It should be easy to make, and fast to eat! 
 
Tycker ni inte att det låter godare att säga Aprikos Blissbollar, än bara aprikosbollar? Jag tycker det.Hur som helst. De här blissbollarna är riktigt fräscha och goda, du kommer inte kunna sluta snacksa på dem! Och de är gjorda på mindre än 5 minuter, och det är därför jag älskar att göra alla sorters snacks. Det ska vara enkelt att göra, och snabbt att äta!
 
Apricot Bliss Balls
 
8 dried apricots
3 dates
1 dl almond flour
1 apple
1,5 tsp cinnamon
1/2 dl sunflower seeds
a little lemon juice
2 tbsp coconut oil
hemp seeds and shredded coconut
 
Melt the coconut oil. Grate the apple, mix togheter with dates and apricots. Blend togehter with sunflower seeds, almond flour, cinnamon, coconut oil and some lemon juice. Roll to balls. Put hemp seeds and shredded coconut in a bowl and rolls the balls in the mixture. Cool. (We put them in the freezer for 45 minutes before served) . 
 
 
Aprikos Blissbollar
 
8 aprikoser
3 dadlar
1 dl mandelmjöl
1 äpple
1,5 tsk kanel
1/2 dl solrosfrön
en skvätt citronjuice
2 msk kokosolja
hampafrön och kokosflingor
 
Smält kokosoljan. Riv äpplet och mixa tillsammans med dadlar och aprikoser Blanda med solrosfrönen, mandelmjölet, kanel, kokosolja och lite citronjuice. Rulla till bollar. Blanda kokos och hampafrön tillsammans och rullar bollarna i mixen. Kyl ner dem. (Vi la dem i frysen 45 minuter innan servering) . 
 
 

BEET BALLS - RÖDBETSBOLLAR

 
 
We have mentioned it before, and we say it again; WE LOVE BEETROOTS! They are perfect in so many ways. We can't stop counting dishes where beetroots can take part. Here you find the recipe for some delicious beet balls. They also suit many occasions and all seasons. Give it a try! 
 
Vi har sagt det förut, och säger det igen; VI ÄLSKAR RÖDBETOR. De är perfekta på så många olika sätt. VI kan inte sluta räkna upp rätter där rödbetor är en ingrediens. Här hittar du receptet på supergoda rödbetsbollar. De passar också till alla möjliga tillfällen och säsonger, så gör ett försök! (recept på svenska längre ner) 
 
 
BEET BALLS
 
1 can of black beans
1/2 cup black rice (cooked and ready)
1/2 cup quinoa triccolore (cooked and ready)
a handful of rolled oats
sea salt or Himalayan
white pepper
A lot of black pepper (fresh from the peppermill)
some rosemary
a little köfte and kofta spices (spice mixes from the middle east kitchen)
1 big beetroot
 
Put rice and quinoa togehter. (We cooked them together) Peel and finely grate the beetroot. Mix the beans with HALF of the rice and quinoamix until smooth. Combine by hand (or with a spoon) rest of the ingredients and form to balls. Put on a tray and swipe a little oil on each of them. Let be in the oven on 225 degrees celisus until they have a sligthly crusty surface, or fry them with some oil in a pan.
 
Serve together with a salad with kale, spinach, pecans, sourkrout, Clementine and avocado. 
 
 
 
 
RÖDBETSBOLLAR
 
 
1 pkt svarta bönor
1,5 dl svart ris (kokt)
1,5 dl quinoa triccolore (kokt) 
1/2 dl havregryn
en nypa havssalt
vitpeppar
massa svartpeppar från kvarn
lite rosmarin
lite köfte- och koftakrydda (kryddmixer från mellanöstern)
1 stor rödbeta
 
Blanda ihop riset och quinoan. Skala och riv rödbetan. Mixa bönorna med 1 dl av ris- och quinoamixen. Blanda sedan resten av ingredienserna och forma till bollar. Lägg på en plåt och pensla med lite olja och grädda på 225 grader tills de har en någorlunda krispig yta, eller stek med lite olja i en stekpanna. 
 
Servera till en sallad med grönkål, spenat, pekannötter, surkål, apelsin och avokado.