Rosa drömsmoothie


Rotsaker i smoothies? Är det verkligen gott? EH..?  JAAA! Särskilt när det ger så vacker färg som i den här uuurgoda smoothien! Rödbetor to the people säger vi, och så massa hallon, lingon och päron, Sluurp så är nyttigheterna slut och du häller upp ett glas till! 

Ett annat hett tips är att tillsätta kakao i denna drömsmoothie så får du en till drömkombo!


Recept :

2 Rödbetor 
2-3 dl frysta hallon 
1-2 dl frysta lingon 
1 moget päron
Växtmjölk efter behag (ex. Havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk, kokosmjölk...) 
En skvätt citronsaft 

Mixa till en slät och fin smoothie, antingen till glasskonsistens eller en rinnigare smoothie, då häller du helt enkelt bara i mer växtmjölk.

 

Mango-Currygryta med kokosmjölk och Quinoa

Det här är en favorit här hemma som vi brukar göra när vi vill ha en smakrik, söt men fräsch gryta med lite sting i. Vi har faktsikt blivit bjudna på varianter av den här när vi varit på middag hos vänner, och då har det användt Mango Chutey. Som mycket annat är det fullproppat med onödigt socker, så vi gjorde vår egna! Mycket enklare och fräschare! Vi tycker att quinoa är godast till, men det funkar alldeles utmäkt med bulgur, cousous, ris eller varför inte blomkålsris istället.
 
 
 

Recept:
 
400-600 ml kokosmjölk
250 g vegansk Crème fraiche (vi använde Oatlys Ifraiche)
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk curry
1 paprika
2 1/2 paket hård tofu
en nypa chiliflakes
2 tsk äppelcidervinäger
1/2 mango
1 tsk lönnsirap eller avagesirap
1 cm färsk ingefära
1 tsk havssalt
 
Skölj purjolöken noga och hacka i strimlor. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans med kokosolja i en stor kastrull eller gryta. Låt dem "svettas" på lägre värme några minuter. Häll sedan på kokosmjölk, Ifrache och krydddor. Mixa Mango, äppelcidervinäger och ingefära slätt. Häll i ca 3 matskedar. Smaka av. Strimla paprikan och häll i. Låt puttra ca 10-15 minuter. Skär tofun i tärningar och häll i grytan. Blanda om och låt puttra ihop i ca 10 minuter till. Servera med en god sallad och kokt quinoa.

Vegansk och Glutenfri Paj

Många tror att det inte går att göra varken pajskal eller pajfyllning utan animaliska produkter. Men TJII fick dom! För här har vi en fantastiskt god paj, men fräscha grönsaker, ostig smak och knaprigt pajskal. Det här pajskalet är också glutenfritt och proteinrikt! Prova!
 
 
 
 

Kikärtspaj med broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver 

Pajskal:
1 pkt kokta kikärtor
1 msk kokosolja
1/2 tsk havsalt
2 msk mandelmjöl
 
Mixa ihop allt med stavmixer slätt och tryck ut i en rund pajform Förgrädda i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter, tills den blivit lite "frasig".
 
Fyllning:
1 pkt silkestofu 
1-2 dl havregrädde
1/2-1 dl näringsjäst (en sorts jäst i form av flingor eller pulver som har en nötig, ostig och smak vilket gör den perfekt som ersättning av ost i vegansk matlagning)
skal av 1/2 citron
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk timjan
 
1 pkt hård tofu
1 msk tamarisoja
2 tsk lönnsirap
en nypa chiliflakes
havsalt och peppar

1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 broccolihuvud
en näve grönkålsblad
en näve kalamata oliver
4 soltorkade tomater
 
Pinjenötter eller pistagenötter


Skär loss små broccolibuketter och strimla grönkålen och sprid ut i pajskalet. Mosa den hårda tofu i bitar och blanda med soja, lönnsirap, salt, chiliflakes och peppar. Fördela jämt i pajskalet.

Mixa ihop silkestofun, havregrädde, näringsjäst, citronskal, gurkmeja och timjan till en slät kräm. Tillsätt eventuellt mer grädde ifall den känns för tjock. Hacka lök och vitlök och blanda i. Blanda också i soltorkade tomater som du skurit i lagom stora bitar. Häll över i pajskalet. Kärna ur oliverna, grovhacka och strö över pajen. 
 
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30-50 minuter. Strö på torrostade pinjenötter eller pistagenötter, coctailtomater och ruccolasallad innan servering