Rödbetspaj med Cashew/Tofufyllning och Kikärtsbotten

 
 
Instagram flödar ju av avokadorosor och Mangorosor. Men vart är de röda och vita rosorna?! Har ändå inte lyckats göra någon fin avokadoros då det kladdar så förskräckligt, våra röda rosor av rödbetor var såå mycket lättare att göra, dock väldigt pilligt och lite tidskrävande. Men det var det värt, för det var både roligt, blev vackert och supergott! 
 
Fyllningen är gjord av blötlagda cashewnötter och silkestofu som vi mixat till en kräm. Vi rev också i lite rotselleri eftersom vi hade en liten bit kvar i kylen som behövde användas, man tager vad man haver!
 
Recept:
 
Botten: 

1 pkt kokta kikärtor
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosolja
salt
 
Mixa ihop allt slätt och tryck ut med händerna i en pajform. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
 
Fyllning:

2 dl blötlagda cashewnötter (minst 2 timmar)
1 pkt silkestofu
1/2 rotselleri
lite citronsaft
timjan och rosmarin
salt och peppar
ev. lite kikärtsspad eller havregrädde/havremjölk till exempel
 
Mixa ihop och lägg i pajskalet.
 
Rosor:
 
Några rödbetor
1 zucchini
 
Skala rödbetorna och zucchinin. Använd mandolin och gör tunna, tunna skivor. Skär sedan dem i havmånar och lägg dom omlott i en lång rad. Rulla sedan försiktigt ihop till en ros och tryck fast i pajfyllningen. Fortsätt så tills du är nöjd med mängden rosor. Ringla på lite olivolja och flingsalt och grädda i ugnen (eller ät som den är), i ca 15 minuter. 
 
Servera med en god mathavresallad med soltorkade tomater, lök och färska örter. Och en god sås på cashewnötter, silkestofu, vitlök och örter! 
 
 
 
 
 
 
 

Overnight Oats


Nu när sommaren snart är här blir vi mer sugna på kalla frukostar. (Eftersom man kan sitta ute i värmen!!) Vi varierar alltid frukostar från dag till dag. Nicecream såklart, läskande smoothies, nybakat bröd, chiapuddingar, scrambeled tofu, fruktsallad med massa frön och nötter osvosv.  I höstmörkret och på kalla vinterhalvåret vill vi gärna ha varm och go gröt, men nu är det så mycket godare med kall gröt, och då är det toppen att göra i ordning det kvällen innan!
 
Som alltid går detta också att smaksätta och variera hur mycket som helst! Man kan blanda med till exempel havre/sojayoghurt eller kokosmjölk, sötpotatispuré eller bara vatten, med bär eller vad man nu vill! Vi gjorde en enkel men ack så god variant med havremjölk, chiafrön och linfrön, kokos och vanilj. 
 
Overnight Oats med Kokos och Vanilj

Recept:
2 pers

3 dl havregryn
4 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver
1 msk chiafrön +1 msk linfrön
5-6 dl havremjölk

Blanda ihop allt på kvällen och häll upp i skålar på morgonen. Toppa med färsk frukt, bär och nötter!
 
 
 

Päronbröd med bovetemjöl och hasselnötter


Vi ville göra ett saftigt, vackert bröd, lite åt det sötare hållet, men ändå inte så att det är som en kaka, utan en blanding av en kaka och ett bröd. Första tanken var at göra ett bananbröd. Meeen, då ska man helst ha riktigt mogna bananer, vilket vi såklart inte hade hemma. Däremot hade vi en massa päron, så då blev det ganska enkelt ändå! 
 
De är både mixade päron i "smeten" och hela päron vilket blev riktigt snyggt! Brödet blir ganska kompakt och saftigt som sagt, precis som vi ville ha det, men vår pappa sa att "det var inte färdiggräddat", så han hade uppenberligen inte förstått hur vi tyckte det skulle vara. Men smaken är som baken!
 
Vi hade ockå en skvätt morotsjuice i eftersom det fanns i kylen, men det är inte nödvändigt om man inte har det hemma. 
 
Vi publicerade en bild på Facebook på det här brödet, och då var det några som sa att brödet var rosa och att de trodde att de gula päronen var rödlök!? Vettetusan hur det kunde komma sig, kanske det blir olika färgskalor på olika skärmar? Brödet är i allafall i våra ögon brunt, och resultatet blir det också, så att ni nite förväntar er ett rosa bröd! ;)
 
Recept:

4 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
2 msk kokosmjöl
1 dl hackade hasselnötter
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 msk kokossocker
6 dl kokhett vatten + 2 msk kokosolja + 1 msk äppelcidervinäger
2 päron + 4 päron (2 mixade, 3 hela,1 som dekoration)
1/2 riven rotselleri
3 tsk blandade hela brödkryddor (fänkål, anis, kummin)
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
 
Smörj ett bakplåtspapper med kokosolja och klä in en avlång brödform. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. skala 5 av päronen, mixa 2 av dem med den rivna rotsellerin, sätll de andra på en rad i brödformen. (Vi hällde även i lite morotsjuice i päronmixen, men det är inte nödvändigt om man inte har det hemma). Smält kokosoljan i det kokheta vattnet. Banda sedan samman alla ingredienser och häll i formen. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 1 timme. (sänk eventuellt värmen efter ett tag om brödet får alldeles för mycket färg. Lämna inne på eftervärme.