Pumpasoppa

Nu i höstmörket behöver man något värmande i magen, då passar pumpasoppa perfekt! Pumpan har en söt och mild smak och soppan blir sådär härligt krämig och god när den mixas med kokosmjölk! För att göra den lite proteinrikare hade vi i röda linser också, det blev fantastiskt mättande och gott!

Smaker som vi tycker passar bäst tillsammans med pumpa är apelsin, ingefära och gurkmeja. Så självklart fick de sätta ännu mer smak till soppan! Vi toppade härligheten med rostade frön med vitlök och grönkål. Superkrispigt! 

Vi bakade ett bröd med valnötsmjöl och sojamjöl häromdagen, vi hade i rivna morötter och julkryddor som kanel, nejlika och kardemumma, det blev riktigt mustigt och passade väldigt bra till den här rätten. Kanske recept på det också kommer upp här såsåmåningom...
 
Löven som blåser runt på marken har alla gyllende nyanser så här års, pumpasoppan har lite densamma och med färg på tallriken blir maten så mycket godare, tycker vi. Testa dig fram och våga blanda kryddor och se vad kombinationen kan leda till, kanske blir det något helt fantastiskt? 
 
 
 

PUMPASOPPA

1 butternutpumpa
2,5 dl röda linser (okokta)
1 L vatten
1 burk kokosmjölk
rivet skal och saft av en apelsin
riven färsk ingefära och gurkmeja
peppar och flingsalt
 
Skala och skär pumpan i lagom stora bitar. Häll i en stor kastrull tillsammans med vatten och linser, låt koka upp och koka mjuka. Tillsätt därefter kokosmjölk, apelsin, och kryddorna. Mixa till en slät soppa. 
 
Tillbehör: 
Sojabönor
Grönkål i småbitar
en hackad vitlöksklyfta
pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön
Rosta allt sammans i pannan med lite kokosolja, havssalt och peppar .
 
Toppa på soppan eller servera bredvid med en fräsch sallad och en bit bröd. Vi serverade med apelsin, avokado samt ett valnöts- och morotbröd. 
 
 
 
 
 
 

Glutenfria brödbullar

Vi experimenterar mycket i köket, och när vi bakar gör vi det nästan alltid glutenfritt! För att få upp proteinhalten lite men fortfarande hålla det veganskt, så använde vi sojamjöl, vilket är fullt av protein! Vi brukar dock alltid blanda olika mjölsorter för att få bästa resultat. Här använde vi sojamjöl, mandelmjöl och hirsflingor. Men det går säkert bra med havregryn mixat till mjöl, bovetemjöl, quinoamjöl eller något annat glutenfritt mjöl. 

Som vanligt höftade vi bara lite när vi bakade, och hällde bara olika ingredienser på känsla, så man får ta måtten med en nypa salt!
 
  
 
 
 

Brödbullar

ca 12 små bullar

2 1/2-3 dl sojamjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl hirsflingor
1 riven morot
2 tsk fiberhusk
1 1/2  tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja (ger fin färg)
1 tsk rosmarin
4 dl hett vatten
1/2 dl krossad linfrön (kan uteslutas)
3 msk sesamfrn (kan uteslutas)
1/3 dl solrosfrön (kan uteslutas)

Blanda ihop allt och låt svälla i ca 10 minuter. Rulla försiktigt till små bullar, (försök behålla luftigheten i bullarna). Grädda i ugnen ca 20-30 minuter på 200 grader. Sänk tempertauren något mot ifall de får alldeles för mycket färg.
 




Jordärtskocksoppa med äpple

Jordärtskocka har ju en väldigt speciell smak. Den syns ofta i soppor, just för att den lena och söta smaken gör sig så bra i en soppa! Många tror kanske att man måste använda grädde för att få den sådär krämig och god som man vill ha den. Men nu är det ju så att vi lever på 2000-talet och det finns så mycket annat att använda en mejeriprodukter. Vi använde havregrädde, men det skulle absolut funka likabra med kokosgrädde eller sojagrädde till exempel! 

Ibland kan vi tycka att jordärtskocksoppa blir väldigt mäktigt, man kan inte äta stora portioner direkt. Men för att fräscha upp smaken lite så hade vi i äpple och lime också, det blev underbart gott!
 
 
 

Jordärtskocksoppa med äpple

300 g jordärtskockor
2 dl havregrädde
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 äpple
1 tsk timjan
lime
havsalt och peppar
vatten
Tillbehör:
1/2 lök
champinjoner eller annan svamp

Koka jordärtskockorna mjuka, spara endel av kokvattnet, häll i havregrädden, hackad lök och vitlök, skalat och tärnat äpple, och mixa till en slät och krämig soppa. Salta, peppra, pressa i limesaft och häll i timjan. Smaka av. 

Hacka löken och svampen, fräs ur vätskan ur svampen, tillsätt lite olja och löken och stek tills det är lite knaprigt! Toppa detta på soppan.

Vi åt också hembakade sojamjöls-bullar till.