Lins- och betsallad

Vi älskar alla sorters betor och linser, så att kombinera dem blir ju ännu bättre. En stor skål ljummen sallad med gröna linser, bulgur och tre sorters betor blev vad vi blandade ihop, och det var hur gott som helst! Passar till bufféer och tillbehör till många olika rätter. 
 
 
 
Lins- och betsallad
 
1 L kokta gröna linser
2,5 dl okokt bulgur
2  färska rödbetor
blast av färska rödbetor
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 gulbetor 
1-2 polkabetor
1 rödlök
1 salladslök
valfri mängd arabiska kryddor, vi använde dukka, kabsa spices och couscous spices (loomi är en annan kryddingrediens som är jättebra om man vill få den där riktiga mellanösterssmaken. Det är en lime som är kokt och sedan soltorkad)
olivolja
flingsalt och peppar
citron
 
Koka bulgurn enligt anvisning från förpackningen, tillsammans med rödbetorna i bitar. Varva med de gröna linserna (vi kokade dem dagen innan). Fräs på blasten från de färska rödbetorna i olivolja salt och pressad vitlök. Skala och mandolinera gulbetorna och polkabetorna. Gör några rosor av dem (Finns beskrivningar och filmer hur man gör om du är osäker, just google it) och blanda resten med rödbets-, bulgur- och linssalladen. Hacka och tillsätt rödlöken och salladslöken och alla kryddorna. Blanda ner blasten, ringla på olivolja och pressa över citron. You are done! 
 
 

Kikärtsbiffar

Kokade storkok med kikärtor häromdagen och vad passade inte bättre än att göra lite biffar av en del? Lätt som en plätt att slänga ihop en sats. Vi improviserade som vanligt och denna gång blev det aprikoser i, som vi även gjort biffar på tidigare med svarta bönor. Kommer snart att lägga upp det här också. 
 
 
 
 
Kikärtsbiffar. 
 
1 L kokta kikärtor
1 dl havregryn
6 torkade aprikoser
3/4 dl pumpakärnor
3/4 dl solrosfrön
1/2 dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor
1/2 lök
1 bit ingefära
1 msk curry
1 msk arabiska blandade kryddor
2 msk tamarisoja
1/2 citron
salt och peppar
2 msk chiafrön + 6 msk vatten
 
Ta hälften av kikärtorna och mixa tillsammans med havregryn och aprikoser. Torrosta pumpakärnorna och solrosfrönen i en panna. Hacka lök, vitlök och ingefära. Riv skal från en halv citron. Förväll chiafrön i vatten i några minuter. Blanda sedan i för hand resten av kikärtorna i mixet, de rostade frönen, olivolja, den hackade löken och ingefäran, det rivna citronzesten och de förvällda chiafrönen. Tillsätt sojan och kryddorna. Tryck i hop till en kompakt sats och låt stå en stund. Forma till biffar och förstek eventuellt i kokosolja och låt sedan stå i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter. 
 
Servera till matris varvade med gröna ärtor, färsk chili, citronskivor, sojafrästa cashewnötter och hackad lök och färsk spenat. 
 
Bilderna nedan är på biffar som är försteka i pannan. Lite knapriga resultat, men båda varianterna lika goda!