Mandelkaka med äpple, nektarin och vinbär

Lite roligare variant på äppelkaka, här tillsammans med nektarin och svarta och vita vinbär! 
Vi använder ofta Icas sötströ när vi bakar söta kakor, men nu hade vi inget hemma så vi gjorde en blandning av stevia, kokossocker, proteinpulver med vaniljsmak och fibersirap. Man tager vad man haver.
 
 
 

Mandelkaka med äpple, nektarin och vinbär

 
2 nektariner
2 äpplen
ca 1-1/2 dl svarta och vita vinbär
1,5 dl äggvita
1 ägg
1 1/2  dl mandelmjöl
1 dl pofiber
1 dl psylliumfröskal
 1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk  vanlijpulver
1 msk kanel
1-2 tsk kardemumma
Sötning (1 dl stevia, 1/2 dl fibersirap
25 gram vaniljproteinpulver
2 dl kokosgrädde eller krämig kokosmjölk
1-1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 dl hett vatten
pumpakärnor till topping
 
Smörj en rund form med avtagbara kanter med kokosolja, bröa lätt med kokosflingor och pofiber. Vispa äggvita hårt (tills att skålen går att vända upp och ner utan att vitan trillar ur). Blanda ihop mjöler, bakpulver, vaniljpulver och kryddor i en annan skål. Vispat ägget, sötningen och kokosgrädde/kokosmjölk. Vänd ner mjölmixen, äggmixen, vattnet och vinägern i ner i äggvitan. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten.Smeten ska vara luftig när du häller över den i formen. Skölj och skiva frukterna i tunna bitar och tryck ner i cirklar. Strö över bär och tryck ner dem lite lätt. Låt stå i ugnen på 175-200 grader ca 30 minuter. 

Glutenfri, proteinrik, söt och kryddig limpa

Experimenterade lite här hemma, har precis köpt en fibersirap som är gjord av en växtfiber som heter isomalto-oligosackarid (IMO). Den är inte lika söt som vanlig sirap men kan användas till bakning och matlagning. Innehåller endast 5% socker och huvudbeståndsdelen är prebiotisk fiber 70%. 

Har man inte den här sirapen kan man ta vilken sirap eller sötning som helst (eller strunta i det, men då blir brödet såklart inte så sött som jag ville i det här fallet)

 

1 Limpa

250 g kesella lätt
2 dl äggvitor (ca 6 st)
1 1/2 dl hel bovete (blötlagd över natten)
3/4 dl fibersirap
1 dl mandelmjöl
1-1 1/2 dl sojamjöl
1 dl solrosfrön
1 dl hackade nötter (mandel, cashew, valnöt, hasselnöt)
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl krossade linfrön
1 rågad tsk bakpulver
1 1/2 msk carob (eller kakao, inte riktigt samma smak, men det funkar)
1-2 tsk kanel
2 tsk malda brödkryddor
1 msk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
1 dl hett vatten
 
Lägg bovete i blöt över natten, skölj noga. Klä en bakform med smörpapper eller bakplåtspapper. Vispa äggvitor, sirap och kesella till en slät smet. Blanda alla torra ingredienser och häll i smeten. I med vinäger och vatten. Häll smeten i formen och grädda i ugnen på 175-200 grader ca 40 minuter, sänk värmen lite om den börjar få för mycket färg. Ta sedan ut limpan ur formen och låt "torka upp" på eftervärme någon timme. 

Äppelkaka

Äpple äpple äpple, så mycket kärlek en kan finna i frukten. Längtar tills de i trädgården är mogna, men nu får jag nöja mig med de svenska från affärerna. Här kommer en favorit på äppelkaka, (gluten och sockerfri såklart). 

 

 
Bilden är från förra året med våra egna äpplen från trädgården. 
 

Recept:

2 ägg

2 dl flytande äggvita (ca 6 äggvitor)

2 dl sötströ/stevia (rekommenderar Icas)

4 äpplen

2 msk kanel

1 tsk kardemumma

rivet skal av 1/2 citron

3/4 dl kokosmjöl

1 dl pofiber

1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter

2 tsk bakpulver

1/2 dl mandelmjöl

1- 2 dl kokande vatten

2 msk kokosolja

kanel och sukrin gold på toppen


Smörj och bröa en avlång eller rund form. Skär äpplen i månar, (det ska vara mycket äpple!) Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum. Vispa de hela äggen och sötströet fluffigt i en annan bunke. Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll i äggblandingen tillsammans med det kokande vattnet och den smälta kokosoljan. Vänd sedan ner smeten i äggvitefluffet. Försök bevara så mycket luftighet som möjligt. Häll smeten i formen och stick ner äppelskivorna tätt. Pudra på lite mer kanel och strö på sukrin gold. In i ugnen på 175-200 grader i ca 30 minuter. God varm som kall!