Glutenfritt bröd med tofu och spenat

 
 
Vi utgår från ett basrecept (som är såå bra!) igen från bloggen "blomsterochbakverk", men har bytt ut rismjöl mot sojamjöl och kikärtsmjöl! Då får vi ett bröd med protein också, och det smakar lite mer surdegsbröd. Supergott att rosta, älskar det!
 
V brukar blanda i lite allt möjligt som vi har i skafferiet, lite solrosfrön, krossade linfrön kanske, lite mandelmjöl eller liknande, det blir ndå kalasgott! 
 
Glutenfritt proteinrikt bröd
(1 bröd)
 
25 g jäst
700 g (7 dl) vatten
30 g (3 msk) olivolja
2 tsk salt
2 tsk kummin
200 g (3 dl) durra- eller bovetemjöl
200 g (5 dl) sojamjöl/kikärtsmjöl
55 g (1 dl) majsstärkelse/potatismjöl
35 g (0,5 dl) psylliumfröskal (psylliumhusk)
 
Mät upp 25 jäst i en degbunke. Tillsätt svalt/fingervarmt vatten, olivolja och salt. Vispa ihop. Tillsätt resterande ingredienser förutom psylliumfröna. Vispa runt ordentligt med en handvisp tills alla klumpar är borta och du har en jämn smet. Till sist vispar du snabbt ner psylliumfröna och ser till att det fördelas jämnt. Blir smeten snabbt fast kan du ta ur vispen och dra några extra tag med en slev eller slickepott. Om smeten är lös kan du låta den stå och svälla ett par minuter. Ta sedan ut den på bakbordet och jämna till den till ett runt fint bröd. Lägg det i en mjölad jäskorg och täck med handduk. Låt jäsa i 1,5 tim. Om du inte har en jäskorg kan du lägga en väl mjölad bakduk i en skål och lägga degen däri, det går precis lika bra. 
 
Sätt i god tid ugnen på 225 grader.  Vänd över brödet på bakpappersklädd plåt.  Ställ sedan direkt in det i varm ugn. Låt brödet grädda i 1,5 timme. (sänk eventuellt värmen om brödet börjar få för mycket färg efter ett tag, vi brukar låta brödet stå på eftervärme också)
 
Som vanligt är det sedan viktigt att låta brödet svalna helt och hållet innan du skär i det. Låt svalna på galler minst 6-8 timmar eller över natt.
 
Tofu med spenat
 
1 paket tofu
1/2 paket fryst spenat
3 msk sesamfrön
havsalt + peppar
kokosolja att steka i
timjan
 
Skär tofun i bitar och stek tillsammans med de andra ingredienserna. Lägg på en skiva rostat bröd som du penslat med lite olivolja eller tahini!
 
1 Bodil:

skriven

Hej,
jag ska prova ditt recept som ser så lovande gott ut,men undrar två saker.
Blir det inte lite gummikänsla med så pass mycket psylliumfrön och var i ugnen sätter du plåten?
225 grader är ju mycket för 1,5 timme. Jag vill inte sätta för långt ner och i mitten känns det som att det blir för högt.
Mvh
Bodil


Svar: Hej! Ursäkta sent svar.. Men vad roligt att du ville testa brödet! Nej det tycker jag inte, är jättenöjd med resultatet. Vi använder Risentas Psylliumhusk. När jag kollar upp det nu så står det faktiskt att det är psylliumfröSKAL, så ska nog ändra det! :)
Som vi också skriver så är det bra att sänka värmen efter ett tag och istället låta brödet stå inne på eftervärme. Mitten går bra.

Vänliga hälsningar Lina
elkotts.blogg.se

2 Bodil:

skriven

Hej,
jag ser ditt svar först nu. :)
Tack, jag ska prova baka.

Mvh
Bodil

Kommentera här: