Saffransfalafel

Testade att göra falafel med smak av saffran häromdagen, det blev makalöst goda! Fick lite minnen från resor i Egypten där jag lovar er ni hittar de allra godaste! (Där kallas falafel för tameja föresten). Vi har ingen fritös, men stekte i extra mycket olja i panna i stället, de blev knapriga och sanslöst bra ändå, om inte bättre. 
 
 

Saffransfalafel med rödkål- och apelsinsallad

Falafel: 
4,5 dl okokta kikärter som är blötlagda över natten. 
3 stora grönkålsblad utan stam
1/2 gul lök
1 msk hel rostad spiskummin
1 msk chiliflakes
1 msk koriander
2 pkt saffran
1 tsk olivolja
1,5 msk citronsaft
1,5 msk bakpulver
1 dl vatten
salt och peppar
massor av klippta färska kryddor, persilja, basilika, timjan, koriander, ös på! 
 
Förväll grönkålsbladen i hett vatten, krama ur och hacka. Mixa tillsammans med kikärtor, lök, vitlök, och kryddor. Blanda sedan ihop med saffran, olja, citronsaft, bakpulver och vatten, samt salta och peppra. Ställ åt sidan i ca 15 minuter. Forma smeten till bollar, om det är alldeles för kladdigt, tillsätt lite kikärtsmjöl så blir de lättare. Värm rikligt med kokosolja och olivolja i en panna så att det är hett innan du lägger i bollarna. Stek så att de blir knapriga på alla sidor. Efterstek gärna i ugnen också, på ca 175-200 grader. 
 
Rödkål och apelsinsallad: 
1/2 rödkål
2 apelsiner
äppelcidervinäger
salt och peppar
pistaschnötter
 
Strimla och skölj rödkålen och lägg i en stor skål. Skala och skär apelsinerna i bitar och blanda med rödkålen. Ringla över en skvätt äppelcidervinäger salta och peppra. Skala och strö över pistaschnötter. 
 
Avocado- och banankräm
2 avocado 
1 banan
citron
salt och peppar
 
Skär igenom avocadosarna och gröpur i smådelar. Mosa lätt tillsammans med bananen. Pressa över lite citronsaft och strö över salt och peppar. 
 
 
 
 
 
 

Quinoayoghurt

Har senaste tiden gjort lite egna yoghurtar. I morse åt vi en len och god quinoayoghurt. Den är vegansk, raw och gjord på quinoa, solrosfrön och kokosmjölk. Superenkelt!

Quinoayoghurt med kokosmjölk

2 dl röd quinoa
1 banan
6 msk solrosfrön
2 dl kokosmjölk
1 tsk vaniljpulver
vatten efter behag
 
Blötlägg quinoan och solrosfrönn över natten. Skölj sedan noggrannt  och häll i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en krämig yohurt i önskad konsistens. 
 
Eftersom vi älskar alla möjliga nötter och bär serverade vi oss själva yoghurten med det också! 
 
 
 
 
 
 
 

Fylld spaghettipumpa

Så mycket pumpa som säljs i butikerna nu. Går ju att hitta på många olika spännande maträtter. Vi testade spaghettipumpa för första gången. Hade tyvärr inne den lite för länge i ugnen, så den trasade mest sönder, men annars ska det fungera som spaghetti. Smakade riktigt bra med kikärts- och linssås, ungefär som pasta bolognese!
 
 
 
 

Fylld spaghettipumpa

 1 Spaghettipumpa
 
Fyllning: 
1 pkt krossade tomater
1-2 dl vatten
300 gram kokta kikärtor
2 dl röda linser
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 nypa salt
peppar
timjan
basilika
färsk ingefära
1 lime
 
bladspenat
grönkål
paranötter
balsamico
 
Skär pumpan mitt itu på längden och kärna ur de två delarna. Lägg dem på en bakpappersbeklädd plåt med skalet uppåt. Låt stå i ugnen på ca 200 grader i 30 minuter. Gröp ur köttet, som förhoppningsvis är trådigt som spaghetti, och lägg i en skål. Spara skalet som djuptallrik. 
 
Gör fyllningen under tiden pumpan står i ugnen. Häll i krossade tomater och vatten i en kastrull, tillsätt linserna och koka upp. Skala och hacka löken och lägg i såsen. Pressa i vitlöksklyftorna och kryddorna. Riv i färsk ingefära och riven limeskal, samt lite limesaft. Låt puttra tills pumpan är klar, tillsätt kikärtorna sist. 
 
Servera spaghettin och bolognesesåsen tillsammans och med en enkel sallad på sidan!