Chokladmousse

Enklaste moussen nånsin, så otroligt fluffig och smaskig, gjord på kikärtsspad!
 
 
 

Chokladmousse

Spadet från 1 pkt kikärtor
70 g mörkchoklad (gärna vegansk) 
 
Vispa spadet till hårt skum, så du kan vända bunken upp och ner utan att de åker ur något. Smält chokladen i vattenbad, och rör ner i skummet. Häll över i små glas och kyl. Servera med frukt och bär. 
 
 
 

Apelsinfudge

Superhärligt len fugde med smak av apelsin och flingsalt som bara smälter i munnen. 
 
 
 

Apelsinfudge

cirka 20 bitar
 
1 dl dadelmassa eller färska dadlar
2-3 msk kokosolja
2 msk raw kakao
1/2 - 1 dl paranötter
två nypor flingsalt
1 apelsin
Kärna ur dadlarna eller skär upp dadelmassan i mindre bitar. Smält kokosoljan. Mixa dem tillsammans med kakaon. Hacka nötterna grovt. Skölj och riv skal från apelsinen. Skär igenom den och pressa ur lite saft i mixet. Tillsätt nöthacken och den rivna apelsinen och salt. Blanda om ordentligt. Klä en liten lunchlåda eller form med aluminiumfolie, cirka 10 x 10 cm. Tryck ut smeten i lådan/formen ungefär 1,5 cm tjockt lager och ställ i kylen några timmar för att stelna. Skär sedan upp i lagom stora rutbitar. 
 
 
 
 

Julgröt

Vegansk julgröt som nästan är för god, man vill bara ha mer, och mer och så lite till. Ett måste på julaftonsmorgon med kanel och kokossocker på. 
 
 
Risgrynsgröt
 
6 portioner
 
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
3/4 tsk salt
8-9 dl växtmjölk. (Vi anvnde Oatly Ikaffe som är lite fetare havredryck, det blev väldigt bra!)
1 kanelstång
 
Mät upp ris, vatten och salt. Koka upp och rör om, lägg på lock. Låt koka i ca 10 minuter på svag värme utan omrörning. Tillsätt sedan oatly i kaffe, och en bit hel kanel, rör om och koka upp på nytt. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme ca 40 minuter utan omrörning. Om den fortfarande är förr tunn, låt den få längre tid att svälla. Om den är för tjock, tillsätt mer oatlydryck. Servera med lite äppelmos och mandlar och havremjölk, toppa med kanel och kokossocker.