Moussetårta med hallon

Ännu en härlig moussetårta! Det är i princip samma procedur som i den exotiska tårtan i föregående inlägg men i den här har vi hallon och svarta vinbär. Vi kom på att vi skulle göra sådana här moussetårtor med agar-agar när vi hade gjort veganska ostar, konsistensen blev som perfekt för en moussetårrta tyckte vi! Då gjorde vi även en med silkestofu som nästan fick ännu bättre konsistens, så det ska vi testa nästa gång det blir tårtbak, då provar vi nog också med några andra bär. Kanske en jordgubbstårta, eller en med lingon...
 
Recept:
 
Botten:
7 färska medjool dadlar
2-3 dl valnötter (eller andra nötter eller frön)
en nypa salt
 
Mousse:
500 g hallon (eller andra bär)
1 dl svarta vinbär
1 dl lönnsirap/agavesirap
 
400 ml kokosmjölk
2 dl blötlagda cashewnötter (kan bytas mot silkestofu eller solrosfrön)
1/2 tsk vaniljpulver
3-4 msk agar-agar
 
 
 
Mixa ingredienserna till bottnen och tryck ut i en rund form med löstagbara kanter. Ställ kallt. Mixa sedan ihop bären och sirapen till en puré.
 
Mixa också cashewnötterna, vaniljpulver och kokosmjöken och häll i en kastrull med agar-agar. Häll eventuellt i lite mer mjölk av något slag ifall "krämen" är för tjock. Koka upp och låt sjuda i 5-10 minuter, rör om då och då. Mixa sedan snabbt ihop med fruktpurén och häll i formen. Låt stå kallt och stelna några timmar.
 
Nu är det bara att pynta med en massa godsaker! Vi har svarvat rödbeta och gjort små ägg (eftersom det var till påsk)  av dadlar, kakao, kokosflingor och havregryn, och hade öven havtorn, physalis och jordgubbar till.
Sedan strödde vi på raw Sumacpulver (ett bärpulver).
 

Exotisk moussetårta

Den här moussetårtan kan man variera i smak nästan hur mycket som helst, det enda som behövs är en puré av frukt, bär eller varför inte någon grönsak eller rotsak? Sötpotatis eller rödbetor skulle säkert bli en hit, särskilt med deras vackra färger!

Hur som helst, den här blev åt det tropiska hållet, med en blandning av exotiska frukter och även havtorn! Men det speciella med den här moussetårtan är den fantastiska algen agar-agar. Det är alltså som vegansk gelatin! Vi använder det bland annat för att göra pannacotta, gelé och vegansk ost! Både pannacotta och ostrecept kan ni hitta i tidigare inlägg.

Vi mixar frukten till en puré och även cashewnötterna/solrosfröna i en höghastigetsmixer vilket gör det väldigt krämigt. Vi vet inte hur resultatet blir i en mindre kraftfull mixer, men lite tuggmotstånd kan ju också bara vara gott!

  Bottnen består av färska dadlar som vi mixat med stavmixer med valnötter, solrosfrön och kakao, oerhört gott. (det går även att göra chokladbollar av).

Recept:

Botten:

6 färska medjool dadlar

2-3 dl valnötter och solrosfrön

2 msk kakao

Puré:

½-1 mogen mango

1 mogen banan

1/3 ananas

2 passionsfrukter

1 apelsin

5 physalis

1 dl havtorn

¼ citron

 

400 ml kokosmjölk

2 dl cashewnötter eller solrosfrön (blötlagda i några timmar)

3 msk agar agar

1 msk agavesirap

 

Mixa ihop ingredienserna till bottnen och tryck ut i en rund form med löstagbara kanter. Ställ kallt.

Mixa sedan ihop alla frukter till purén och smaka av, vi hade även i ingefära och gurkmeja för lite extra sting.

Mixa cashewnötterna eller solrofröna till en krämig massa och häll i en kastrull tillsammans med kokosmjölken, sirapen och agar-agar. Koka upp och låt sjuda  i 5-10 minuter, rör om då och då.

Häll sedan i vätskan i mixern tillsammans med purén och  mixa snabbt ihop (eftersom agar agaren börjar stelna. Häll upp i formen. Nu kan du göra fina mönster med kokosmjölk som du färgsatt med exempelvis rödbeta, hallon, blåbär, acai eller spirulina. Droppa små droppar och dra sedan en tändsticka eller tandpetare igenom och gör hjärtan eller andra mönster! Låt sedan tårtan stå kallt några timmar, servera när den svalnat och stelnat.

 
 
 
 
 
 

Enkel betsallad

Härligt fräsch tallrik som passar perfekt som förrätt eller enklare sallad. 
 
 
 

Betsallad

2 gulbetor
400 gram svarta bönor
1/4 fänkål
4 färska dadlar
svarta sesamfrön
olivolja
citron
 
Börja med att skära dadlarna i mindre bitar och torka dem i ugnen ca 3 timmar på 70 grader (går såklart att göra dagen innan med flera dadlar). Skala och skölj gulbetorna. Mandolinera ena och skär den andra i bitar för lite olika texturer. Gör samma sak med fänkålen (fungerar bra att mandolinera). Samt ta av lite av småkvistarna att pynta ovanpå. Lägg upp dem på ett fat Skölj bönorna och lägg över på betorna och fänkålen. Strö över dadlar och sesamfrön. Ringla över olja och citronsaft. Varsågod och ät!