Zucchinilasagne

Otroligt saftig, fräsch och nyttig variant till den "vanliga" lasagnen. Byt ut pastan mot zucchini! Vi valde att krydda den här ganska milt, men man kan ju såklart gå loss med mer kryddor och kanske lite chili för extra sting.

Ingredienser:

2 zucchinis

600 g quornfärs + lite kokosolja att steka i

1 äpple

kokosolja

400 g krossade tomater

1 msk ketchup (sockerfri variant, sötad med exempelvis stevia)

lite vatten

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1-2 tsk timjan

salt och peppar

1 ägg

3 äggvitor

2,5 dl kokosmjölk

300 g keso

en skvätt grädde (kan uteslutas)

några skivor ost att toppa med


Gör såhär:
Hacka löken och bryn tillsammans med pressad vitlök och lite kokosolja i en kastrull. Tillsätt sedan tomaterna och lite vatten och låt puttra. Häll i timjan och eventuellt ketchup. Salta och peppra. 

 Hyvla zucchinin till "lasagneplattor" och ställ åt sidan. Skär ett äpple i skivor och sedan i mindre bitar.

 Bryn quornfärsen och krydda som du vill. 

 Blanda ihop ägg, äggvitor, keso och kokosmjölk. Salta och peppra. 

 Varva nu zucchiniplattor med quornfärs, äpple, tomatsås och "stanningen". Toppa med några skivor ost. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

 Servera med krispig sallad, bladspenat, paprika och lingon! (Och toppa med pumpafrön)

 
 
 

Äppelmos

Äppelmust, äppelkaka, äppelpaj, äppelringar, äppelmos osv.. Ja, när  det var äppeltider gjorde vi en hel del! Dock finns det ju fantastiskt goda svenska äpplen i butikerna nu också. Kör på!
 
Vi samlade i hop några stycken bland alla andra i trädgården i höstas, det blev många satser mos efter hand.  
 
  
 
 
 
 

Äppelmos av trädgårdsäpplen

ca 10-15 äpplen
ca 3 dl vatten (beror försås på vilken konsistens man vill ha) 
har du sura äpplen kan ca 10 steviadroppar tillsättas, annars är det onödigt. 
3 korkar atamon
lite vodka
ett par urdiskade glasburkar
 
Sätt ugnen på 100 grader och lägg in burkar och lock medan du gör mosen. 
Skala alla äpplena och skär i mindre bitar. Häll i en stor kastrull lite vatten i botten. Koka upp och tillsätt vatten allt efter som. Under tiden äppelbitarna blir mjukare, rör runt och pressa sönder, spara gärna några småbitar äpplen så inte mosen blir tråkig. Droppa eventuellt i stevia i mosen mot slutet, smaka av! Hellre lite syrligare än för sött. Dra av kastrullen från plattan och blanda i atamon, (så håller det sig längre). Häll försiktigt över mosen i glasburkarna, (som fortfarande är heta från ugnen) och lägg på en liten sked vodka eller annan sprit innan du stänger locken. Svårare än såhär ska det inte behöva vara! 
 
   
 
  
 
  
 
 
 
 

Äggvitebröd

 
Riktigt gott bröd som går perfekt att rosta! Superenkelt att göra. 
 

Äggvitebröd

 
1 dl bovetemjöl
2 dl sojamjöl
1 dl mandelmjöl
2 skopor proteinpulver
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl solrosfrön
1 msk fiberhusk
1/2 dl hett vatten
1 msk olivolja
2 dl flytande äggvita
1 ägg
en nypa salt
lite anis och kummin
 
 
Blanda samman alla torra ingredienser, rör ner ägget och hett vatten. Vispa den flytande äggvita till hårt skum och vänd ner i smeten. Häll i en sesamfröad form och låt stå i ugn ca 25 minuter på 175 grader.