Plommon och krusbärsmarmelad

Supergod marmelad som vi även kallar "falsk hallonsylt". Den passar till det mesta, exempelvis till ost- och kexbrickan, på pannkakorna, till gröten eller på mackan. Syrlig, söt och snygg!
 
 
 
 
 

Plommon och krusbärsmarmelad

Falsk hallonsylt
En burk
 
15 röda plommon
10 röda krusbär
1/2 dl chiafrön
3 msk sötströ
1-2 msk fiber sirup (utan tillsatt socker)
4 msk vatten
 
Plocka plommon och krusbär helst direkt från trädgården, så de är alldeles färska. Ta ur kärnorna ur plommonen och lägg sedan i en skål. Mixa tillsammans med vatten chiafrön och sötning, och smaka av. Blanda runt och tillsätt eventuellt mer sötning eller chiafrön. Låt stå en stund så att chiafrönen mjuknar, konsistensen kommer då också att bli tjockare.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

äppelkompott

 

Äppelkompott

 
till en liten skål
2 stora äpplen
1 kryddmått kardemumma
1 kryddmått vaniljpulver
1 tsk kanel
några droppar citronsaft
1-1/2dl vatten
 
Skala och skär äpplena i småbitar ner i en kastrull. Tillsätt vatten. Låt koka upp och koka ca 20 minuter under omrörning. Allt efter som äppelbitarna mjuknat går det att mosa sönder dem, lättast med gaffel eller stomp. Tillsätt kryddorna och citronen och rör om till en önskad konsistens. Låt svalna. Servera på mackan, till gröten eller varför inte till middagen?
 
 

Spenatsoppa med långpannebröd

 

 

 

Spenatsoppa

 
600 g Fryst spenat
vatten
1 burk kokosmjölk
rejält med riven ingefära
1-2 vitlöksklyftor
1/2 lime rivet skal och saft
ett gäng basilikablad
timjan
havssalt och peppar

 
Sätt på spisen och tillsätt alla ingredienserna, koka upp, låt sedan puttra och rör om då och då. Späd med vatten till den konsistenns du vill ha. Mixa eventuellt med stavmixer. Toppa med rostade frön, hembakat bröd, kokt ägg och lite grönsaker!
 
 

Långpannebröd 

(Vill du få brödet veganskt? Byt ut ägg mot chiafrön och lite vatten, ta kokosmjölk istället för kvarg.)
 
2 dl äggvita
ca 250 g lättkvarg
1 mandelmjöl
1 sojamjöl
1/2 dl quinoamjöl
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl solrosfrön
1 1/2 tsk bakpulver
1- 2 dl hett vatten + 1 msk äppelciervinäger
1 msk fiberhusk
3 msk passerade/krossade tomater (eller några färska körsbärstomater)
rosmarin och brödkryddor
1 msk salt
 
 
 
Vispa äggvitan hårt. Vänd ner kvargen utan att förstöra luftigheten. Tillsätt passerade tomater. Blanda samman mjölsorter och bakpulver och kryddor i en annan bunke. Rör i hop allt sammans och häll i vattnet och vinägern. Bred ut i långpanna och låt stå i ugnen ca 30 minuter.