Raw Mango- och Citronpaj med Blomkål och pistaschbotten

Solen har legat på hela dagen idag, så vi båda kände att vi behövde något fräscht och svalkande. Med sötsug i magen efter maten valde vi att slänga ihop en raw paj med mango och citron i två lager med en pistaschbotten. Men det tar inte slut här! Vi hade nämligen en färsk blomkål liggandes i kylen som vi behövde göra något med, så varför inte ha den i pajen? Sagt och gjort, den flög ner som en del i citronkrämen, och det blev supergott!
 
 

Raw Mango- och Citronpaj med Blomkål

 
Botten (ganska liten form)
2 dl pistaschnötter
1 dl solrosfrön
6 dadlar
 
Mixa ihop och tryck ut i en pajform. 
 
Första fyllningen
Citronkräm
2 dl blötlagda cashewnötter
1/2 blomkål
5-7dadlar (eller lite raw dadelsirap eller agavesirap) 
2 citroner
1/2 tsk vaniljpulver
 
Skölj de blötlagda cashewnötterna. Riv blomkålen. Kärna ur dadlarna. Riv skalet från en citron och använd saften från båda. Mixa alla ingredienser tillsammans och bred ut på pistaschbottnen. 
 
Andra fyllningen
Mangon
3 dl fryst mango (färsk går säkert jättebra, men vi använde fryst)
3 msk kokosolja
lite citronsaft
 
Mixa samman och bred över ovanpå citronkrämen. Låt kylas i kylskåpet eller frysen en stund. Toppa med citronmelliss och mandolinerad blomkål!
 
 
  
 
 
 
 
 
   La på en kiwiros också, det passade jättebra till!

Rödbetsfalafel med Vegansk Mayo och Potatissallad


Vem har inte kämpat i köket med biffar som bara har blivit mosiga, mjöliga och tråkiga? Det har vi nog alla. Men nu är det slut med det! Vi brukar göra många olika sorters biffar/puckar/bullar med linser och bönor, men vi har också oftast i någon nöt eller frösort som ger extra knaprighet, och chiafrön är det som binder, det funkar så himla bra!

I dessa har vi har både valnötter, pumpakärnor och solrosfrön i som ger riktigt gott tuggmotstånd. Råriven, finriven rödbeta och gröna linser utgör basen. Men det gäller att få rätt linser, inte de där stora gröna som bara kokas sönder och blir just mosiga, utan de andra, något mindre som forfarande ser ut som linser och inte en gegga när de är kokade (känner ni igen er?) . Det går nog att få till goda falaflar med vilka linser eller bönor som helst, så don't worry, men ha i lite frön och bind med chiafrön så är ni safe! 

 
Rödbetsfalafel

Recept:
 
4 dl kokta gröna linser
1 dl valnötter
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
4 msk chiafrön + 7 msk vatten
3 msk sojamjöl
3 msk havregryn (kan uteslutas)
1-2 rödbetor
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
Havssalt, peppar och örter
 
Banda chiafrön och vatten i en liten skål och ställ åt sidan. Mixa valnötterna, riv rödbetorna fint, hacka lök och vitlök fint och blanda sedan ihop alla ingredienser. Forma till bullar eller biffar och stek knaprig i olja i en stekpanna. 

Vegansk Majo /Aioli

Recept:

1/2 dl kikärtsspad
2-2 1/2 dl neutral olja (vi använde rapsolja)
1/2 tsk grovstark senap
1 msk äppelcidervinäger
havsalt och peppar
1/2 vitlöksklyfta
skal av 1/2 citron + lite juice

Använd en hög bägare och häll i kikärtsspad, äppelcidervinäger och senap. Mixa ihop med en stavmixer eller vispa med elvisp. Häll försiktigt i olja i en stråle medans du fortsätter mixa. Fortsätt tills du har fått en tjock och fin majo! Pressa i vitlöken, riv i citronskal och pressa i lite juice. Salta och peppra. Häll eventuellt i lite färska örter eller någon annan smaksättning!
 
Servera Rödbetsfalafeln med mayon, färskpotatissallad med kapris, nektarin, blomkål, rödlök, rädisor och färska örter!
 

 

Jordnötsgryta med krispig tofu och ris


Den här grytan är så fantastiskt god så att det är svårt att sluta äta! Den är också lättlagad och innehåller inte så många ingredienser vilket ju är superskönt när man vill ha en mättande middag som ändå går relativt snabbt att laga. 

Vi åt den med ris och banan så tankarna flög i väg till Flygande Jacob, fast i en ny tappning! (Godare och nyttigare).

Vi hade både med färsk banan och banan karamelliserad i kokossocker, båda var gott, så det är en smaksak! 
Tofun stekte vi krispig, men det går självklart att ha den i grytan från början också.
 
Recept:

Gryta
2-3 sötpotatisar
1 dl jordnötssmör (osötad)
5 tomater
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2-1 dl vitt vin (kan uteslutas)
1/2 lime (zest och juice)
lite chiliflingor
4-5 dl vatten
salt och peppar

Ris 
Banan
Jordnötter
Färska örter. Exemeplvis koriander.

Tofu
1 paket fast tofu
kokosolja
1 1/2 msk kokossocker
1 msk tamarisoja
limejuice

 
Skala sötpotatisarna, grovriv hälften och hacka hälften. Hacka tomaterna och vitlöken och löken. Häll i alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt puttra i ca 15-20 minuter. Koka riset under tiden. Skär tofun i bitar och stek krispig i kokosolja, soja och kokossocker. pressa på lite limejuice. Du kan också karamellisera några skivor banan! Servera grytan med nykokt ris, tofun, jorfnötter, banan, gröna salladsblad och färska örter.