Glutenfree Gingerbread cookies - Glutenfria Pepparkakor

 
 
SVENSKA LÄNGRE NER

Yes, these cookies are both gluten free and refined sugar free, BUT they are still sweet (as cookies should be), so we wouldn't recommend you to eat the full batch in once even though it's very tempting, because that's not healthy for anyone. They ARE healthy too though, containing chikpea flour and almond flour and sweetend with coconut sugar and agave syrup which gives a crispy, caramelly taste! You have to try these. 

Gingerbread cookies

1/3 cup almond flour
1 cup chickpea flour
2 tbsp cinnamon, 2-3 tsp ground ginger, 1 1/2 tsp ground cloves, 1 tsp ground bitter orange peel,1 tsp ground cardamom,1 tsp pounded cardamom.
2 tbsp psyllium husk
1/2 tsp bicarbonate
1 tbsp unsweetened apple sauce
1/3 cup coconut sugar
3 tbsp agave syrup
3 tbsp coconut oil
a pinch of sea salt

Mix all of the dry ingredients in a bowl. Melt coconut sugar, coconut oil and avave syrup in a pot. Combine everything to a compact dough and put in te fridge for about 1 hour. Tuck out the dough very thin and use cookie frames to cut out the cookies. OR let the dough be in the fridge for a couple of hours until it's very "hard", then use a mandolin to get super thin cookies (they are actually the best!). Bake the cookies on a tray with baking sheet in the oven on about 200 C degrees for about 2-6 minutes depending on the thickness of the cookies. Let cool before eating. 
 
 
 
 
 
 


Pepparkakor

Ja dessa är både glutenfria och vitt sockerfria, men är såklart inte kalorifria om någon skulle få för sig att tro det. Det är ju trots allt kakor! Men för all del, vräk i dig hela satsen om du känner för det, de innehåller ju både mandlar och kikärtor.. Inget vi skulle rekommendera dock även om de är förbannat goda. Kokossockret gör de extra krispiga och lite karamelliga! Ni måste verkligen prova dessa...

1 dl mandelmjöl
3 dl kikärtsmjöl
2 msk kanel, 2-3 tsk ingefära, 1,5 tsk nejlika, 1 tsk pomerans, 1 tsk kardemumma, 1 tsk stött kardemumma
2 msk fiberhusk
1/2 tsk bikarbonat
1,5 msk äppelmos
1 dl kokossocker
1/2 dl agavesirap
3 rågade msk kokosolja
en nypa havssalt

Blanda alla torra ingredienser. Smält kokossocker, kokosolja och agavesirap i en kastrull. Rör sedan ihop alltsammans till en deglkump. Låt kallna i kylen en stund, eller i några timmar, beroende på hur du vill göra dina kakor. Antingen kavlar du ut degen riktigt tunnt och stansar ut pepparkakor med pepparkaksformar eller öppningen på ett glas, ELLER så tar du den riktigt kalla degen och mandolinerar supertunna kakor! De blir riktigt krispiga och goda. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 2-6 minuter beroende på tjocklek. Låt kallan innan de äts.

 
 

Beet Dahl with Teff bread - Rödbetsdahl med Teffbröd

 

A Lentil Dahl casserole is always a winner. This version with Beets is just one of a kind though! We always spice it differnetly, it often ends up we have put all diffrenet spices we have in there, but it's still good! This though we choose cardammom,cumin, coriander, thyme, rosmary, seasalt and pepper.  


We choose to omit onion and garlic in this, since it tends to blow up our stomachs. But if you dont have any problems with that it would for sure give an even nicer taste.

With homebaked glutenfree, Teff bread you have a perfect dinner or outdoor lunch ready!

 

Dahl with beetroots, carrots and potatoes

2 ½ dl red lentils

2 pkt crushed tomatoes

2 cups water

1/2 cup beet juice

2 beetroots

3 potatoes

2 carrots

6 cardammom capsules

2 tbsp vegetable stock

2 tsp balsamic vinegar

1 tsp tamarisoy

By choice: cumin, coriander, thyme, rosmary, seasalt and pepper.

Cut the beetroots, potatoes and carrots into cubes. Bring everything to the boil and let simmer until the vegetables are soft. Served with baked bread.

Teff baguettes

½ pkt yeast (25g)

3 tbsp olive oil

2 cups of water

2 tbsp apple cider vinegar

1 cup dark teff flour

1 1/2 cup buckwheat flour

3 tbsp psyllium husk

2 tbsp bread spices (anise, fennel)

1,5 tbsp salt

1 tbsp whole anis

1 tbsp whole fennel. 

Dissolve the yeast in the water. Add olive oil and apple cider vinegar. Mix the other ingredients together. Add the flour- and spice mix to the yeast and water mixture. Blend well and let be for 3-5 hours. Put the oven on 200 degrees. Form the dough into small baguettes. Put into the oven about 35-45 minutes depending on thickness. Decrease the oven temperature the last 15 minutes.

 

 Dahlgryta med rödbetor, morötter och potatis


Fantastiskt god varant på dahlgryta där rödbetor verkligen är pricken över i! Vi brukar krydda våra grytor hejvilt, men här valde vi kardemumma,spiskummin, kroander, timjan, rosmarin, havssalt och peppar. Perfekt att ta med på utflykt!

2 ½ dl röda linser

2pkt krossade tomater

6-8 dl vatten beroende på hur tjock eller tunn man vill ha grytan

1 dl rödbetsjuice

2 rödbetor

3 potatisar

2 morötter

6 kardemummakapslar

2 tsk grönsaksbuljong

2 tsk balsamvinäger

1 tsk tamarisoya

Efter behag: spiskummin, kroander, timjan, rosmarin, havssalt och peppar

 

Skär rödbetorna, potatisarna och morötter i tärningar. Koka upp tillsammans med alla övriga ingredienser, (spara lite vatten mot slutet och avgör själv hur tjock du vill ha grytan). Låt puttra tills rotsakerna är mjuka. Servera med nybakt bröd. 

Teffbaguetter

½ pkt jäst

½ dl olivolja

5 dl vatten

2 msk äppelcidervinäger

2 dl mörkt teffmjöl

4 dl bovetemjöl

½ dl psyllium husk

2 msk fiberhusk

2 msk brödkryddor

1,5 msk salt

1 msk anis

1 msk fänkål

 

Smula ner jästen i en bunke. Häll i vatten och rör om tills det att jästen löst upp sig. Tillsätt olja och äppelcidervinäger. Blanda resterande ingredienser för sig. Addera sedan mjöl- och kryddblandningen med jästvätskan. Rör ihop ordentligt med träslev. Låt jäsa i 3-5 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Forma brödet till små baguetter. Grädda i ca 35-45 minuter beroende på tjocklek. Dra eventuellt ner på ugnsgraderna sista kvarten.  

 

 

 

 

 

Saffron Knots with Apples and Lingonberries - Saffransknyten med Äpple och Lingon

 

 On this picture it's the same recipe on the buns, but with an apple and date filling. MIX Dates, apple, cardammom, cinnamon, salt, coconut oil and almonds!

(Svenska längre ner)

Saffron Buns is a must during Christmas. Everyone makes saffron buns in Sweden. It's just the most important thing in December. (Or November for that sake). We have made a gluten free version before, but we haven't written down the recipe yet, it's definitely not like the traditional saffron buns. (you can't just swap a recipe with wheat flour to gluten free flours and think it will taste exactly the same, it just don't.) BUT it is still delicious, and it's STILL Saffron buns! 

This recipe though is classic with wheat flour (SORRY for people allergic or sensitive to gluten, including ourselves...) It's VEGAN, and filled with apple, raisins and lingonberries. ENJOY!

 

 

Saffron knots with apples and lingonberries

2,5 dl oat milk

1 dl rapsseed oil

½ yeast (25g)

2-3 pkt saffron (1-2 g)

2 tbsp vodka

1 dl organic cane sugar or coconut sugar

8 dl organic wheat flour or glutenfree alternative

2 pinches of salt

1 tsp pounded cardammom

 

Filling:

1/2 cup  organic raisins

1,5 tbsp coconut oil

Cinnammon and pounded cardammom

A pinch of salt

2 apples

Almonds

Lingonberries

 

Put vodka, saffron and a bit of sugar together and let soak for at least 1 hour. Heat up oat milk and rapsseed oil to 37 degrees NOT too hot! (luke warm). Dissolve the yeast with the liquid. Add the saffron vodka and sugar,salt and cardamom into the yeast liquid. Add the flour  and work it in for a couple of minutes. Let prove for 1 hour. Make the filling during the time. Mix the raisins, coconut oil and spices together. Chop the almonds and grate the apples.

When the dough is ready. Tuck out on a floured table to a big square. Spread out the filling. Fold the dough over to a rectangle and cut out stripes. Roll to knots and put on a tray. Let prove for about 30 minutes more. Put a little oat milk on top and bake in the oven for 11-12 minutes on 225 degrees.

 

 


 

 

 

 På denna bild är det samma bulldeg, men fyllda med en äppel- och dadelfyllning istället. Mixa helt enkelt dadlar, äpple, kanel, kardemumma, lite salt, kokosolja och mandlar som fyllning istället.

 

Saffransknyten med äpple och lingon

Traditionell vetedeg, men vegansk såklart! Med olja och havremjölk. Vi har tidigare gjort en glutenfri version men inte skrivit ner receptet. Vi kommer troligtvis göra det någon gång i December. De är vääldigt goda, men vi tycker inte att man ska jämföra dem med en vetedeg, FÖR DET ÄR INTE EN VETEDEG. Glutenfria bullar blir sällan exakt som bullar med gluten, men de är ändå smarriga.

Som sagt här är ett recept med vetemjöl. Sorry alla glutenintolleranta eller personer känsliga mot gluten (inklusive oss själva..) Men det är i alla fall veganskt och fyllda med gotta som äpple, russin, mandlar och lingon!

Gärna alla ingredienser ekologiska. De vi hade tillgängliga står i receptet.

Recept:

2,5 dl havremjölk

1 dl rapsolja

½ pkt ekologisk jäst

2-3 pkt saffran

2 msk stark sprit

1 dl ekologiskt rårörsocker eller kokossocker

8 dl ekologiskt vetemjöl eller glutenfritt alternativ

2 krm salt

1 tsk stött kardemumma

 

Fyllning:

1 dl ekologiska russin

1,5 msk ekologiska kallpressad kokosolja

Kanel och stött kardemumma (efter behag)

En nypa salt

2 svenska äppen

En näve mandlar

Lingon

Häll saffran och sprit och lite socker tillsammans i en skål och låt stå en stund. (Gärna längre än en timme). Värm upp havremjölk och rapsolja i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör om till jästen är upplöst. Addera saffransspriten, stött kardemumma, socker, mjöl och salt och rör om till en fin deg. Låt jäsa en timme under bakduk. Gör undertiden iordning fyllningen. Mixa russin, kokosolja och kryddor tillsammans. Riv äpplena och hacka mandlarna.

När degen jäst klart, kavla ut på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två och kavla ut till en stor fyrkant. Fördela ut fyllningen och vik över degen på hälften så det blir en rektangel. Använd degskrapan och skär ut smala remsor. Snurra ihop till små knyten och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter och pensla sedan med lite havremjölk. Grädda i 11-12 minuter på 225 grader.