27e Luckan - Vegansk Blodpudding - Vegan Blood pudding

 
Ja, något som vi inte ätit på många, många år är blodpudding. Som liten var det en ganska vanlig vardagsrätt hemma. För oss som inte längre äter kött och blod, men ändå kan uppskatta smaken på vissa "kötträtter" är det roligt att experimentera fram liknande smaker och konsistenser, så vi kan få äta "samma" sak, fast heeelt utan att behöva äta ett djur. Om du vill äta blodpudding, men inte blod - HÄR HAR NI DEN PERFEKTA VEGANSKA BLODPUDDINGEN! Till och med vår köttätande, något skeptiska far gillade detta och blev mäkta imponerad. 

Basen består av svarta bönor och dadlar! Ja, blodpudding är ganska sött, så egentligen, om man skippar kryddingen sen, och kanske tillsätter lite kokosmjölk/olja och kakao så kan man få en väääldigt god kladdkaka! Just a little tip ;) 

Vi serverade blodpuddingen med en rödkålssallad, svampstuvning, grönkål och lingon.

We haven't been eating Blood pudding (black pudding) for many, many years. As children that was a common dish at home. For us who doesn't eat meat and blood, but still can appriciate the taste of certain "meat dishes" , it's fun to experiment to get similar taste and consistency, so we can eat "the same" thing, but TOTALLY without eating an animal. So, if you crave blood pudding, but not blood - HERE YOU HAVE THE ULTIMATE, PERFECT VEGAN BLOOD PUDDING! Even our meat eating, sceptical dad liked this and got very impressed. 

It mainly consists of black beans and dates! Yes, blood pudding is pretty sweet, so actually, if you skip the spices and just add some cacao and coconut milk/oil you can get the best mud cake! Just a little tip ;)

We served the blood pudding with a purple cabbage salad, mushroom stew, kale and lingon berries.

Vegansk Blodpudding

300- 400 g   kokta Svarta Bönor

1 dl    färska Dadlar

2/3 dl   Lingon

1/2-1 dl   Rödbetsjuice

2 msk     Kakao

2 msk    Coconut Charcoal pulver (För att det ska bli svart, går att utesluta)

2 tsk     Tamarisoja

en nypa havssalt

1/2 tsk Vitpeppar 

1-2 tsk mald kryddnejlika

1 tsk Kanel

1/2 tsk mald Ingefära

1/2-1 tsk mald Kryddpeppar

1/2 tsk mald Kardemumma

1/2 dl Bovetemjöl

1-2 msk Fiberhusk

ev. lite Agavesirap

Mixa ihop allt till en jämn och fin massa. Smaka av. Smörj en plåt med bakplåtspapper med lite kokosolja. Bred sedan ut smeten jämnt över hela. Grädda i ugnen på 150 grader i ca 5-10 minuter. Akta så det inte bränns. Ta ut när den torkat något. Låt svalna. Stansa sedan ut rundlar med hjälp av ett glas exempelvis, eller skär i bitar. Stek i en panna med lite kokosolja på båda sidor.

Servera med sallad, svampstuvnign och lingon, kanske rårakor också?

Rödkålssallad

1/2 Rödkålshuvud
1/2 fänkål
1 äpple
1 blodapelsin
2 selleristjälkar
2 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk apelsinblomvatten
havssalt och peppar

Strimla allt och blanda ihop!

Svampstuvning

250 g champinjoner
2 dl fet kokosmjölk eller havregrädde
5 cm purjolök
havssalt och peppar

Hacka svamp och lök i bitar, stek i en kastrull i lite olja, tillsätt kokosmjölken eller grädden och koka ihop. Krydda.

 

Vegan Blood Pudding

300- 400 g   cooked black beans 

1 dl   fresh, soft dates

2/3 dl   Lingonberries

1/2-1 dl   Beetroot juice

2 msk     cacao powder

2 msk    Coconut Charcoal pulver (For the color)

2 tsk     Tamari soy

en nypa havssalt

1/2 tsk Vitpeppar 

1-2 tsk mald kryddnejlika

1 tsk Kanel

1/2 tsk ginger

1/2-1 tsk allspice

1/2 tsk cardamom

1/2 dl buckwheat flour

1 msk psylliym husk

opt. some Agavesyrup

Mixa everything to a smooth batter. Taste. Grease a tin with a baking sheet with coconut oil. Then press out the batter evenly, like a pizza crust. Bake in the oven for about 6-10 minutes on 150 celsius degrees, until it has been a bit dry. Take out an dlet cool. Use a round glass for example to cut out nice shapes, or just cut squares with a knife. Fry in a pan with some coconut oil on both sides. Serve with salad, mushroom stew and lingonberries, and maybe hasg browns? 

Purple Cabbage salad

1/2 Purple cabbage
1/2 fennel
1 apple
1 blood orange
2 celery stalks
2 msk apple cider vinegar
1/2 tsk orange blossom
Seasalt and pepper

Chop everything and make a nice salad!

Mushroom stew

250 g Mushrooms
2 dl fat coconut milk or oat cream
5 cm leek
seasalt and pepper

Chop mushrooms and leek and fry in a pan, add coconut milk or oat cream. Season as you like. 

 
 
 

26 luckan Chokladbräck - Chocolate crackers

Chokladbräck
 
Som sagt vi fortsätter med luckorna! Såhär i mellandagarna kan man ju vara lite less på alla mäktiga smaker. Då kommer dessa läckerbitar ändå väl till pass! Busenkla och supergoda!
 
As said before, we continue with our Christmas calender until New YEAR! In these intermediate days between christmas Day and New Year's Eve one can be fed up with all those massive sweets and food. Then we present our favourite snack, they do always work!
 
 
 
Recept: 
3,5 dl av dina favoritnötter, eller: 
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
1 dl valnötter
1/2 dl pistachnötter
 
2 dl russin
1/2-1 dl frystorkade hallon
100 gram 90% mörkchoklad
 
Hacka nötterna grovt. Hacka hallonen lätt i mindre bitar. Smält chokladen. Blanda samman allting och dutta antingen ut i kluttar eller bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna. Skär i bitar. Förvara kylt.
 
 
 
 
Chocolate Crackes
 
Recipe: 
3,5 dl of your favourite nuts, or: 
1 dl hazelnuts
1 dl almonds
1 dl walnuts
1/2 dl pistachios
 
2 dl raisins
1/2- 1 dl freeze- dried raspberries
100 grams 90% dark chocolate
 
Chop the nuts. Chop slightly the raspberries in smaller pieces. Melt the chocolate and add everything with it and blend around. Put in small dots or spread out on a baking paper and let cool. Cut in pieces. Keep on a cold place.
 
 
 

25e luckan Rödbetsrospajer - Beetroot rose pies

 

Rödbetsrospajer 

Rödbetsrosor får vi inte nog av. Roligt att göra, fint att titta på, gott att äta! Att få en egen liten paj till middag är ju kanon, vi gjorde därför två minipajer. 

We can't get enough of beetroot roses. Fun to make, nice to look at, good to eat! To get an own little pie to dinner is great, therefor we did two mini pies!

 

 

 

 
 

Två stycken minipajer med rödbetsrosor

Pajbotten:

2 dl kikärtor

3 msk kikärtsmjöl

1 msk olivolja

En nypa salt

Mixa kikärtorna till en hummus. Tillsätt olivolja, mjöl och salt och blanda om. Smörj två små pajformar och tryck ut degen. Förgrädda i ugnen på ca 175 grader i 12-15 minuter.

Fyllning:

3 dl cashewnötter

3 msk havremjölk

En näve valnötter

Ca 4 cm purjolök

1/5 gul lök

1 vitlöksklyfta

Två nypor flingsalt

Några drag med pepparkvarn

Rejält med rosmarin och timjan

Toppa med rödbetsrosor och grönkål.

Mixa cashewnötterna med havremjölken till en len smet. Hacka lökarna och fräs på i pannan. Hacka valnötterna grovt och rosta lätt i panna. Blanda samman fyllningen och lägg ut i formarna. Gör rödbetsrosor och tryck i. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Sista 3 minuterna lägg på grönkål som rosblad. Håll koll så de inte bränns, bara blir krispiga.

Göra Rosor: Skala rödbetor. Mandolinera med en mandolin. Lägg rundlarna i ett torn. Dela dem på mitten till halvmånar. Lägg några omlott i en rad och rulla ihop till en ros. Håll i ordentligt med fingrarna och tryck sedan ner den i pajen så håller den ihop sig som en ros.

 

 

Two mini Pies

 

Crust:

 

2 dl chickpeas

 

2 tbsp chickpea flour

 

1 tbsp olive oil

 

A pinch of salt

 

Mix the chickpeas into a hummus. Add olive oil, flour and salt and blend by hand. Grease two small pie forms and squeese out the dough to a pie crust. Bake in the oven on 175 degrees for 12-15 minutes.

 

Filling:

 

3 dl cashew nuts

 

3 tbsp oat milk

 

A handful walnuts

 

About 4 cm leek

 

1/5 onion

 

1 piece of garlic

 

Two pinches of salt

 

Pepper

 

A lot of rosmary and thyme

 

Beetroots and kale to the top

 

Mix the cashew nuts with the oat milk smoothly. Chop the leek, onion and garlic and fry in a pan. Chop the walnuts and fry easy in a genlty. Blend alltogether and put it on the pie crusts. Do beetroot roses and put them on. Bake in the oven for 20 minutes. The last 3 minutes put kale as rose leaves.

 

Roses: Peel beetroots. Mandoline them. Put on to eachother and cut in halfs so you have many half moons. Put some of them in layers in a cue and roll them into a rose. Press them carefully out in the pies. Repeat.