Chiagröt

 
 
 
Chiagröt/puddning kan man ju variera otroligt mycket, imorse gjorde vi en proteinrikare variant, lite risgrynsgröt-aktig med keson och med smak av julen.  Skriver även ner lite andra som också är väldigt goda! Vi använder mest havre/mandel/kokosmjölk i chiagröt eftersom det ger lite mer smak, men komjölk går precis lika bra.
 
Alla blandar man ihop på kvällen och kyler över natten. Det är också gott att värma i micron om man föredrar varmt, dock inte med keson, då det kan bli lite "ostig" smak..
 
Proteinchiagröt med julsmaker

1 skopa Whey proteinpulver (Kan uteslutas)
1 dl havremjölk
1 mandelmjölk
3 msk kesella
3 msk keso
1/2 dl chiafrön
kanel,kardemumma,ingefära och malda nejlikor 
 
Blanda ihop allt i en skål och kyl över natten. Servera med lingon, apelsin, äpple och nötter! 
 
Kokoschiapudding
 
1 burk kokosmjölk
1/2 lime (skal och saft)
3 msk chiafrön
3 msk riven kokos
 
Servera med förslagsvis persimon, passionsfrukt eller annan frukt och bär. (Och mer kokos!)
 
Chiapudding 

2 dl mandelmjölk/havremjölk
1/2 dl chiafrön
1/2 banan
2 äggvitor
vaniljpulver
 
Ät med bär och nötter. Och kanske en klick mandelsmör...
 
Chiagröt
 
2 dl valfri mjölk/vatten
2 msk chiafrön
1/2 dl havregryn
 
Gott att värma i micron, blir som en krämig havregrynsgröt. Kan också ha i äggvitor för lite mer protein.
 
Saffransgröt

2 dl valfri mjölk
1/2 pkt saffran
lite kanel
1/2 dl chiafrön
3 msk keso
 
Servera med clementin, torkade fikon i bitar, russin, lingon, nötter....
 
 
Jaa, man kan göra Chiagröt med nästan vad som helst, det är bara att experimentera! 
 
 
 
Chiafröna har en rad hälsofördelar, här är några av dem :http://superfood-sverige.blogspot.se/2012/07/top-10-chiafron-halsofordelar.html
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tonfiskbullar med kokossås

 
Känner oss lite småförkylda och tänkte därför äta något med mycket ingefära och vitlök ( som så många gånger förr räddat oss från förkylningens helvete). Detta improviserade vi ihop ikväll, och det blev riktigt gott! ;)
 

Tonfiskbullar

2 burkar tonfisk
1/2 gul lök
1 ägg
3 vitlöksklyftor
1 cm färsk riven ingefära
1 msk sesamolja
1 lime 
massa peppar
sesamfrön
 
Rödlök
 
Finhacka löken, blanda med tonfisken (Mixa eventuellt tonfisken, vi mosade bara). Blanda i ägget, ingefäran, sesamoljan, rivet skal från limen, pressa i vitlök och peppra. Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Skiva lite rödlök och lägg det tillsammans med bollarna i en form, in i ugnen på 250 grader. Gör undertiden iordning sallad och sås.
 

Kokossås

1 burk kokosmjölk
3 vitlöksklyftor
olivolja
2 krm chiliflingor
1 msk tomatpuré
1 msk hummerfond
1/2 pressad citron
peppar och örtsalt
 
Finchacka vitlöken och bryn i lite olivolja med chiliflingorna. Häll i resten av ingredienserna och koka upp. Låt sjuda en stund och smaka av. 
 
Vi åt bullarna med apelsinbitar, ruccola, spenat, grönkål, kokta sockerärtor (kokta i vatten i några minuter, i med en klick smör och flingsalt), Aubergine, tomater och rostade solrosfrönMen jag är övertygad om att de passar utmärkt med ris/quinoa/matvete eller liknande till också,
 
 
 

Trerätters

Följ min blogg med Bloglovin
 
Vi bjöd ett gäng tjejer på middag häromdagen. LIte julinspirerat med saffran och sånt. 

 
 
Ädelostrosor med fikon,päron och rödbetspannacotta
 
Ädelostrosor
1 rulle färsk filodeg
1 pkt fetaost med ost och getmjölk
1 pkt ädelost
2 torkade fikon
1 päron
200 g crème fraiche
peppar
 
Rödbetspannacotta
(Förbereds några timmar innan)
rödbetsjuice
agar agar (veganskt alternativ till gelatin)
några hela nejlikor
 
gurka
ruccolablad
äppelcidervinäger
citron
valnötter
 
 
1. Filodegen har ca 10 ark, du behöver bara tre lager. Klipp/skär ut små fyrkanter, ca 10 kvadratcm  och pensla varje ark med lite smält smör. Lägg i tre lager i små muffinsformar av metall. Förgräddarädda i ugnen i 175 grader ca 2 minuter. Blanda ihop smulad fetaost, ädelost och crème fraiche. Hyvla päronet i tunna skivor, eller skär i små bitar. Hacka fikonen i små bitar. Lägg i en lagom stor sked oströra i pajerna och stick i 2-3 päronbitar och 5-6 fikonbitar. Strö på lite överbliven fetaost. Peppra. In i ugnen igen i ca 15 minuter. 
 
2. Mät upp så mycket rödbetsjuice du ska ha i små glas (förslagsvis snapsglas), värm i en kastrull med agar agar-flingor (läs på förpackning hur mycket du behöver). Lägg i några hela nejlkor med. När det sjudit i 3-5 minuter, ta bort nejlokorna och häll i juicen i glasen och kyl i några timmar tills de stelnat.
 
3. Om du har en grönsakssvarv kan du göra fina spiraler av grukan, har du inte det så kan du hyvla långa fina remsor istället. Häll på lite äppelcidervnäger och citronsaft och lägg ut på fat tillsammans med en minipaj och rödbetspannacottan. Strö på valnötter och ruccolablad.
 
 
 
 
Saffransdoftande fisksoppa

400 gram  
400 gram  laxfilér
150 gram  räkor
1 st  
1 gul lök
3 st  vitlöksklyftor
1 fänkål
ev, några morötter
3 msk Hummerfond
2 dl vatten
2,5 dl  vitt matlagningsvin
1,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 burk kokosmjölk
1 pkt saffran
2 krm chiliflingor
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk timjan
1 lime
lite fänkålsfrön
 

Tillagning

1. Skär fisken i 3 cm kuber. 

2. Strimla purjolöken och löken, finhacka vitlöken och fräs i olja. 

3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche, saft och skal av 1 lime, fänkålen och eventuellt morötter och låt sjuda ca 10 minuter. (Vi hällde även i lite rödkål för att få en avbrytande färg! )

4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna som du skalat. 

Servera soppan varm tillsammans med en bit gott bröd och en klick crème fraiche och färsk timjan på toppen. 
 
 

Vit chokladpannacotta och mangoglass med saffran

Pannacottan
4 dl mjölk (3%) (eller kokosmjölk)
3 teskedar agar agar-flingor
2 tsk stevia (eller socker)
50 g vit choklad (med eller utan socker) 
1/2 tsk vaniljpulver (eller annan smak, ex, limeskal, apelsinskal, choklad)
 
Mät upp så mycket mjölk du ska ha i portinsglas, vi hade ca 4 dl. Värm tillsammans med agar agar, stevia och vaniljpulver. Sjud i ca 5 minuter. Smält chokladen i vattenbad och häll det sedan i mjölken. Häll upp i portionsglas och kyl i några timmar. 
 
Glassen
2 frysta bananer i bitar
1 mango, (vi hade färsk men vill man ha ännu mer glasskonsistens kan man använda fryst. 
1 apelsin
1/2 pkt saffran
 
Mixa ihop banan och mango med stavmixer, tillaätt rivet apelsinskal och saft, och saffranen. Smaka av. Vi hade mer mango och lite mer apslein ifall man inte vill ha för mycket banansmak. 
 
Servera direkt med pannacottan, granatäppelkärnor, hemmagjorda pepparkakor (recept i tidigare inlägg), en klick mandelsmör och blandade nötter.