Vegansk Korv med Bröd

 
 


Hemgjord korv är både gott, nyttigt och roligt att göra! Bli inte skraj om det ser ut att vara mycket ingredienser, det mesta är bara kryddor, och man kan ju faktiskt krydda sin alldeles egna korvsmet med vad man vill!  Solrosfrön, havregryn och hel bovete ger en bra textur tillsammans med tofun.

4 vitlöksklyftor
2 dl soltorkade tomater
4 sharlottenlökar
1 selleristjälk
1 morot
1 palsternacka
2 pkt tofu
1 dl solrosfrön
1 dl havregryn
2 dl hel kokt bovete
2 msk tomatpuré
½ dl röbetsjuice
2 msk tamari soja
½ tsk liquid smoke
2 tsk timjan
1 tsk salvia
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
peppar och salt

Mixa allt var för sig i en matbredare i små bitar innan du mixar ihop allt utom boveten till en korvsmet. Lägg allt i en bunke och blanda i den kokta, hela boveten. Smaka av. Rulla sedan till korvar. Linda sedan in varje korv i aliminium-folie (som en smällkaramell). Lägg korvarna i en rymlig kastrull med kokande vatten och låt koka i ca 35 minuter. Låt de svalna något, ta sedan försiktigt bort folien och lägg korvarna på en plåt. Baka i ugnen på 175 grader med lite penslad olivolja i ca 30 minuter. Det går också bra att steka korvarna. 
Toppa med tomater, picklad rödkål, purjolök, tahini, persilja och sesamfrön!

 


Majsbröd:

2 dl majsgryn (Vi använde ekologiska från urtekram
1/2 dl kikärtsmjöl
1 1/2- 2 dl hett vatten
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 msk fiberhusk
salt

Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt vattnet. Blanda snabbt ihop och låt stå i ca 10 minuter. Forma sedan till korvbröd och grädda på 175-200 grader i ugnen i ca 15-20 minuter. 






 
 
 

Kladdkaka

Kladdkaka på tofu och aubergine
 
Kladdkakans dag igår. Vi hann inte med. Men vem säger att man inte kan äta kladdkaka när som helst? Med rester av tofu och aubergine i kylen slängde vi i hop ett mästerverk. Sagolikt gott! You better try it. 
 
 
Recept: 
1/2 skalad aubergine
1/2 pkt naturell tofu
15 dadlar
8 msk kakao
1 dl kikärtsspad
3-4 bitar 90% mörk choklad
4 msk kaffe
3/4 dl kokomjölk
3/4 soja- mandel- eller havremjölk
3-4 msk kokosolja
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk bakpulver
2 nypor salt
 
kokosflingor till formen
granatäppelkärnor och florsocker till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader.Mixa aubergine och tofu. Kärna ur dadlar och mixa ner dem också. Smält chokladen och kokosoljan i vattenbad. Vispa kikärtsspaden med elvisp till ett fluff. Blanda kikärstmjöl, kakao, bakpulver och salt. Blanda sedan samman alla ingredienserna. Smörj en form med avtagbarkant med kokosolja och bröa med kokosflingor. Häll över smeten i formen. Låt grädda ca 20 -23 minuter. Låt svalna. 
 
Garnera med granatäppelkärnor och florsocker. Servera!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gula päron med blå gröt

Saffran-, gurkemeja- och ingefärskokta päron med bovete- och blåbärsgröt
 
 
 
 
Färgglad mat gör det där extra. Allt smakar så mycket bättre när det ser vackert ut. Vi kokade skalade päron i saffransblanding och serverade med blåbärsgröt. En otroligt bra start på dagen!
 
Två portioner: 
 
2 päron
1/2 g saffran
ca 3 cm grovriven färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
tre stjärnanis
2 msk björksocker
vatten som täcker båda päronen i en kastrull
 
Skala päronen och lägg i en kastrull. Häll i vatten som täcker dem. Koka upp tillsammans med alla ingedienser, rör om lätt då och då. Låt sjuda i ca 30 minuter och låt sen stå i vattnet över natten. (Går bra att ta dem direkt efter att de mjuknat också). 
 
Gröt:
1,5 dl blötlagt helt bovete över natten
1/2 dl havregryn
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 1/2 msk chiafrön
en nypa havsalt
1-2 dl blåbär
 
Koka upp gröten och rör om. Låt svälla ihop och servera sedan till de gula och saftiga päronen!