Teff and apple bread - Teff och äppelbröd

 
 

Svenska längre ner

We are so happy with this bread, it's the perfetct gluten free bread if you ask us. (maybe because I just ate a slice and crave one more). You can't taste the apple in it, but it makes the bread very rich and not dry. We also have some nuts and seeds in it just because we love that extra crunch! 

We use dl in Sewden as measurements, but we have tried here to use cups, hope it will be the right amounts!

1 Loaf

2 cups of water (a liiittle more)
1  tbsp olive oil
1 tsp salt
1 tbsp agave syrup
1 tsp grounded bitter orange peel
3 tbsp bread spices (fennel, anise, caraway )
1/2 cup walnuts and hazelnuts
1/4 cup pumpkin seeds
1 cup teff flour (a little more)
1/2 cup sorghum flour
1/2 cup buckwheat flour
3-4 tbsp psyllium husk
1 grated apple

Dissolve the yeast in the water and oil. Add agave, salt, spices and the grated apple. Then add the nuts, seeds and flours. combine everything with a hand whisk. At last add the psyllium husk. Put the dough into a baking form coated with baking sheet and let rise for about 2 hours. Bake in the oven on 200 C degrees for about 60-70 minutes. Gluten free breads are best the day or days after, but we can't wait to cut it when it's warm becasue it smells so good, and we like it a bit moist too. It's up to you!

Teff och Äppelbröd

6 dl vatten 
1 msk olivolja
1 msk agave sirap
1 tsk salt
1 tsk mald pomernas
2 msk malda brödkryddor + hel anis, fänkål och kummin
1 1/2 dl valnötter och hasselnötter
1/2 dl pumpakärnor
3 dl teffmjöl
2 dl durra mjöl
2 dl bovetemjöl (eventuellt lite mer)
3-4 msk fiberhusk
1 rivet äpple

Lös upp jästen i vattet och oljan. Tillsätt agave, salt och kryddor. Även äpplet. Blanda sedan i nötter, frön och mjöl med en handvisp. Tillsätt fiberhusken sist och arbeta snabbt in i degen. Häll över degen i en avlång bakform klädd med bakplåspapper och låt jäsa i ca 2 timmar. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 60-70 minuter. Sänk eventuellt värmen ifall brödet får för mycket färg. Glutenfria bröd brukar bli bäst om man låter dem vila tills nästa dag, men vi kan aldrig hålla oss från att skära i det när det är varmt ändå, nybakat bröd är ju underbart! Men då kan det forfarande vara liiitle klibbigt. Det är upp till var och en.

 
 
 


Kommentera här: