Linsgryta med Sötpotatis och Jordnötter


 
Denna gryta är den godaste gryta som finns. Vi kryddar den lite olika varje gång, häller i gröna linser ena gången, kanske kikärtor nästa gång. Eller så får den bara som den är med jordnötter, tomater och sötpotatis. Vi brukar göra en klassisk röd linsgryta med kokosmjölk och tomater, den är också fantatsiskt god. Och den här sötpotatisgrytan, utan kokosmjölk. Men nu hade vi ju allt det där hemma, så varför inte slå ihop två väldigt goda grejer till en?
 
Sagt och gjort, och det blev såklart succé. Det här är en sån där gryta som man kan göra riktigt storkok av också, så då är det bara att öka på alla ingredienser! 

När vi ändå var igång med en gryta så kunde vi ju lika gärna göra vi en till, så vi lagade också en sorts rattatouille med extra allt. Vi hade i zucchini, aubergine, tomatkross, potatis, broccoli och morötter, och en massa goda kryddor, balsamvinäger, lagerblad och säkert något mer! 

Dessa grytor går att använda till alla möjliga rätter, är superbilligt och blir väääldigt mycket! (Se till att ha rejält stora kastruller om du ska laga mycket).
 
Grytorna är föresten goda både varma och kalla, och som alla grytor, ÄNNU godare dagen efter när dragit åt sig!
 
Idag åt vi upp resterna av båda grytorna med bönpasta, persilja, tomater och pumpafrön.

Här är Originalet som är väldigt enkelt : jordnötsgryta  och även Linsgrytan 

 

Linsgryta med Sötpotatis och Jordnötter

Självklart kan du hälla i mer tomater, kokosmjölk, jordnötsmör/nötter och linser, det här 'r bara på ett ungefär. Vi kryddar som sagt lite olika varje gång, det finns inga rätt eller fel, GO wild!

2 sötpotatisar
3 morötter
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 pkt krossade tomater
1 dl crunchy osötat jordnötssmör (eller 2 dl hackade salta jordnötter, ELLER BÅDE OCH!) 
1 msk miso
1 burk kokosmjölk
5 vatten (eventuellt mer)
2 dl röda linser
1 tärning grönsaksbuljong (kan uteslutas)
2 msk tomatpuré
2 tsk kardemumma
1/2 tsk chili flakes
2 tsk curry
en skvätt pressad limesaft
havssalt + peppar

Skala morötter och sötpotatis. Hacka en sötpotatis och två morötter i bitar. Grovrriv de andra. Hacka lök och vitlök och fräs alltihop i en stor kastrull i lite olja. Tillsätt sedan resten av ingrediensern och koka upp. Låt puttra i ca 15-20 minuter tills sötpotatisen är mjuk. Rör om då och då, tillsätt eventuellt mer vätska. Smaka av!

Grytan kan ätas till allt möjligt! Supergott med ris, jordnötter och banan. Till quinoa, till pasta, till färska grönsaker och rotsaker, i biffar, i lasagne, i bröd (!) ja listan kan göras oändlig! Om den finns något negativt med denna fantastiskt goda gryta är det möjligen att magen kan bli lite bubblig. Just for your information...

 
 
 
 

Kommentera här: