Linsgryta med apelsin

Linsgryta kan ju vara bland det godaste som finns! Vår favorit är den klassiska indiska Dahlgrytan. Den här gången rev vi i lite apelsinskal och pressade även i saft, det blev fantastiskt gott! Linser är ju också väldigt billigt och perfekt att laga storkok med och frysa in.
 
Det är en grytan full av smaker, vi åt den rykande varm med quinoa, men den är nästan ännu godare att äta kall dagen efter då den har dragit åt sig av smakerna mer! (om det blivit något över vill säga).
 
 

Linsgryta med quinoa

3-4 dl röda linser
4 -6 dl vatten
400 gram krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 gul lök
1-2 morötter
ca 1 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1/2 apelsin (skal och saft)
1 tsk gurkmeja
1 tsk timjan
1 tsk koriander
1/2 tsk spiskummin
1/2-1 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel 
salt och peppar
 
 
Quinoa tricolore
3 tepåsar
 
Skala och hacka lök och viltök, skala och riv morot och stek i kastrullen några minuter. Tillsätt kryddorna, vatten och linser, samt krossade tomater och kokosmjölk. Låt koka på svag värme ca 20-25 minuter. Riv i och ingefära och apelsinskal. Pressa i saften. Smaka av.
 
Koka under tiden quinoa tillsammans med några tepåsar, förslagsvis med chai-smak. Servera tillsammans med grytan.
 
 
 
 
 

Kommentera här: