Jordnötsgryta med krispig tofu och ris


Den här grytan är så fantastiskt god så att det är svårt att sluta äta! Den är också lättlagad och innehåller inte så många ingredienser vilket ju är superskönt när man vill ha en mättande middag som ändå går relativt snabbt att laga. 

Vi åt den med ris och banan så tankarna flög i väg till Flygande Jacob, fast i en ny tappning! (Godare och nyttigare).

Vi hade både med färsk banan och banan karamelliserad i kokossocker, båda var gott, så det är en smaksak! 
Tofun stekte vi krispig, men det går självklart att ha den i grytan från början också.
 
Recept:

Gryta
2-3 sötpotatisar
1 dl jordnötssmör (osötad)
5 tomater
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2-1 dl vitt vin (kan uteslutas)
1/2 lime (zest och juice)
lite chiliflingor
4-5 dl vatten
salt och peppar

Ris 
Banan
Jordnötter
Färska örter. Exemeplvis koriander.

Tofu
1 paket fast tofu
kokosolja
1 1/2 msk kokossocker
1 msk tamarisoja
limejuice

 
Skala sötpotatisarna, grovriv hälften och hacka hälften. Hacka tomaterna och vitlöken och löken. Häll i alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt puttra i ca 15-20 minuter. Koka riset under tiden. Skär tofun i bitar och stek krispig i kokosolja, soja och kokossocker. pressa på lite limejuice. Du kan också karamellisera några skivor banan! Servera grytan med nykokt ris, tofun, jorfnötter, banan, gröna salladsblad och färska örter. 
 
 

  

Kommentera här: