17e luckan Fejk-Laxstut - Fake Salmon Wrap
Fejkad rökt lax
4 normalstora morötter
2-3 noriblad
2,5 dl salt
Marinad:
1 msk kallpressad linfröolja
2 tsk äppelcidervinäger
1 msk agavesirap
1 msk vatten
2 krm rökt paprikapulver
1 tsk liquid smoke
ett knippe dill
1 hackat noriblad
en skvätt citronsaft
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj morötterna rena och behåll dem oskalada, rulla in dem i ett halvt noriblad. Fukta lite i änderna på noribladet så att det fastnar.
Ungefär ett halvt noriblad brukar kunna räcka runt moroten, men justera bredd efter storleken på moroten.
Lägg de inlindade morötterna tätt på rad i en form med en del av saltet i botten. Täck sedan morötterna med resten av saltet och baka i ugnen i 60-90 minuter tills det är genommjuka. Känn försiktigt med en sticka i den tjockare änden av moroten efter halva 60 minuter
När de mjuka morötterna har svalnar något kan noribladen tas bort. De är nu redo att skalas och filéas. Skalet är som ett segt tunt skinn. Ta försiktigt bort med hjälp av en kniv. Lite trixigt, men slutresultatet är värt det! Använd en vass och smal filékniv och filéa bort en bit och sen drar av skalet runt moroten.
Skiva sedan morötterna tunt på längden. Ta samma filékniv eller en mandolin. Den bakade moroten är mjuk och går lätt att skiva.
Marinad
Blanda vatten och agavesirap. Tillsätt alla andra ingredienser utom noribladet och rör ihop. Riv noribladet i bitar. Lägg morotsfiléerna i en form och varva dem med marinad och noriblad. Täck sen med lock eller plastfolie och låt marinera i kylskåp cirka 1-2 dagar. Servera i tunnbröd med sallad och en god senapssås.
Det kan kännas som lite marinad, men morötterna ska inte bada i marinad utan snarare penslas med den. Receptet som vi inspirerats av har vi hittat på: https://theveggiebutcher.wordpress.com/2017/01/23/rokt-morotslax-mox/
Tunnbröd
Här är en vegansk och glutenfri version av tunnbröd, eller wrap eller pitabröd. Supergott hursomhelst till det mesta! Bäst resultat får du med quinoamjöl, men det funkar även med bovetemjöl.
2 ½ dl quinoamjöl eller bovetemjöl
2 msk fiberhusk
1 msk malda brödkryddor
1 msk hel anis och fänkål
2 tsk agavesirap (valfritt)
2 dl vatten
salt
Blanda alla torra ingredienser innan du häller i vattnet. Blanda snabbt ihop till en deg. Låt stå i ca 15 minuter. Forma bollar och kavla sedan ut väldigt tunna rundlar. Använd Rikligt med mjöl. Stek sedan bröden i en torr stekpanna på varje sida ca 1-2 minuter.
Bilder nedan visar när morötterna är bakade.
Pictures below show when the carrots are baked.
Fake smoked salmon
4 normal sized carrots
2-3 nori sheet
2,5 dl salt
Marinade
1 tbsp coldpressed linsseed oil
2 tsp apple cider vinegar
1 tbsp agave syrup
1 tbsp water
2 pinches of smoked pepper powder
1 tsp of liquid smoke
a handful dill
1 nori sheet
little lemon juice
Might add 8 dried juniper berries
Put the oven on 200 degrees. Rinse the carrots and keep them unpeeled. Roll them in a half nori-sheet. Make the end of the nori-sheet damp so they hold together.
About a half nori sheet is usually enough to cover the carrot. But adjust the length and width to the size of the carrot. Put a bit of the salt in bottom of a form and lay the nori-carrots tight in line. Cover then the nori-carrots with the rest of the salt. Bake for 60-90 minutes until they are soft.
When the nori-carrots have coolen a bit the nori-sheet can be removed. They are now ready to be peeled. It likes a skin. Take it away with help of a sharp knife. A little bit trixy, but in the end it’s worth it! Use a fillet knife for best result.
Slice the carrots thin on the length. Use same fillet knife or a mandoline. The baked carrot is soft and easy to slice.
Marinade
Blend water and syrup. Add the rest of the ingredients exept the nori sheet. Tear the nori leaves in small pieces. Put the carrot slices in a form and alternate marinade, slices and nori pieces. Cover the form and let marinate in the fridge for about 2 days. Serve in a wrap togehter with salad and a good sauce.
Flat bread
In Sweden we eat lovely flatbreads during Christmas, flavoued with fennel and anise. Though the original recipes are with wheat, milk and syrup. Here is our vegan and glutenfree version. The best result is with quinoa flour, but it works fine with buckwheat flour too.
2 ½ dl quinoa flour (or buckwheat flour)
2 tbsp psyllium husk
1 tsbp grounded bread spices (anise, fennel, caraway)
1 tbsp whole anise and fennel
2 tsp agave syrup (optional)
2 dl water
salt
Blend the dry ingredients, then add the water. Let the dough set for about 15 minutes. Then use plenty of flour and form balls, tuck each ball very thin (about 1-2 mm), as we said, use quite much flour… Then heat a dry pan and bake on each side for about 1-2 minutes.
skriven
Vad trevligt att du gett så utförlig beskrivning!! Uppskattas verkligen! 😊 Och några små tips här och där, tex om att marinaden kan upplevas som för lite. Tack!