Seitanlimpa - Seitan Loaf

 
First time we used wheat gluten (seitan). As we are a bit sensitive to gluten it's not a very good idea to eat seian since it's just gluten, haha, but its veery tasty and sometimes it's worth to eat it and having a bloated stomach. It was also lot of fun experimenting with it. And the result was super tasty! You can laborate with different flavours, and the texture is really nice. It was good to fry it too! Down here we made both a loaf and a sausage out of it. (recipe in english furter down)
 
Första gången vi testade vetegluten (seitan). Efterso vi är lite känsliga mot gluten är det inte stapelvara här hemma direkt, men ibland gör vi undantag och får stå ut med uppblåsta magar. Gott var det i alla fall. Var även jätteroligt att experimentera med. Och resultatet blev supergott! Man kan verklingen laborera med smakerna och texturen är riktigt intressant. Det var också gott att steka skivorna. Här gjorde vi både en limpa och en korv. 
 
 
 
 
Seitanlimpa
 
Färska kryddor 
1 sharlottenlök
1/2 rödbeta
1 morot
en bit rotselleri
1/4 dl tamarisoya
 några drag med pepparkvarnen
ett par mortlade kryddpepparkorn
1/4 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
1/2 msk potatismjöl
1 msk senap
En nypa salt
2 dl vatten
3 dl vetegluten (seitan) 
Griljering ( Kokosolja, mandelmjöl och senap)
 
Hacka löken. Riv rotsakerna. Lägg över i en mixer tillsammans med resten utav ingredienserna förutom vattnet och vetegluten. Mixa alltsammans och häll över i en skål. Tillsätt vatten och vetegluten och banda ihop. Forma till en limpa och Grädda på 175grader i ca 90 minuter. Lägg på folie efter 30 minuter. Bred över griljering efter 1timme. Låt svalna i 10 timmar innan servering. 
 
 
 
 
Seitan Loaf
 
Fresh herbs
1 Sharlott
1/2 beetroot
1 carrot
a bit of a celeriac
1/4 dl tamari soy
Some black pepper
some allspice
1/4 dl rapsseed oil
1 tbsp tomato puré
1/2 tsbp potato flour
1 tbsp mustard
1 pinch of salt
2 dl water
3 dl wheat gluten (seitan)
Topping - coconut oil, almond flour and mustard
 
Chop the sharlott, Grate the rootveggies, and then mix them in a mixer with the rest of the ingredients except the water and seitan. Put everything over in a bowl and add water and seitan. Make a loaf of the "dough" and put on a tray. Bake in the oven on 175 degrees for 90 minutes. Put on aluminium folie after 30 minutes. And put the topping on after 1 hour. Let cool for 10 hours before cutting it. 
 
 

Kommentera här: