Saffron Knots with Apples and Lingonberries - Saffransknyten med Äpple och Lingon

 

 On this picture it's the same recipe on the buns, but with an apple and date filling. MIX Dates, apple, cardammom, cinnamon, salt, coconut oil and almonds!

(Svenska längre ner)

Saffron Buns is a must during Christmas. Everyone makes saffron buns in Sweden. It's just the most important thing in December. (Or November for that sake). We have made a gluten free version before, but we haven't written down the recipe yet, it's definitely not like the traditional saffron buns. (you can't just swap a recipe with wheat flour to gluten free flours and think it will taste exactly the same, it just don't.) BUT it is still delicious, and it's STILL Saffron buns! 

This recipe though is classic with wheat flour (SORRY for people allergic or sensitive to gluten, including ourselves...) It's VEGAN, and filled with apple, raisins and lingonberries. ENJOY!

 

 

Saffron knots with apples and lingonberries

2,5 dl oat milk

1 dl rapsseed oil

½ yeast (25g)

2-3 pkt saffron (1-2 g)

2 tbsp vodka

1 dl organic cane sugar or coconut sugar

8 dl organic wheat flour or glutenfree alternative

2 pinches of salt

1 tsp pounded cardammom

 

Filling:

1/2 cup  organic raisins

1,5 tbsp coconut oil

Cinnammon and pounded cardammom

A pinch of salt

2 apples

Almonds

Lingonberries

 

Put vodka, saffron and a bit of sugar together and let soak for at least 1 hour. Heat up oat milk and rapsseed oil to 37 degrees NOT too hot! (luke warm). Dissolve the yeast with the liquid. Add the saffron vodka and sugar,salt and cardamom into the yeast liquid. Add the flour  and work it in for a couple of minutes. Let prove for 1 hour. Make the filling during the time. Mix the raisins, coconut oil and spices together. Chop the almonds and grate the apples.

When the dough is ready. Tuck out on a floured table to a big square. Spread out the filling. Fold the dough over to a rectangle and cut out stripes. Roll to knots and put on a tray. Let prove for about 30 minutes more. Put a little oat milk on top and bake in the oven for 11-12 minutes on 225 degrees.

 

 


 

 

 

 På denna bild är det samma bulldeg, men fyllda med en äppel- och dadelfyllning istället. Mixa helt enkelt dadlar, äpple, kanel, kardemumma, lite salt, kokosolja och mandlar som fyllning istället.

 

Saffransknyten med äpple och lingon

Traditionell vetedeg, men vegansk såklart! Med olja och havremjölk. Vi har tidigare gjort en glutenfri version men inte skrivit ner receptet. Vi kommer troligtvis göra det någon gång i December. De är vääldigt goda, men vi tycker inte att man ska jämföra dem med en vetedeg, FÖR DET ÄR INTE EN VETEDEG. Glutenfria bullar blir sällan exakt som bullar med gluten, men de är ändå smarriga.

Som sagt här är ett recept med vetemjöl. Sorry alla glutenintolleranta eller personer känsliga mot gluten (inklusive oss själva..) Men det är i alla fall veganskt och fyllda med gotta som äpple, russin, mandlar och lingon!

Gärna alla ingredienser ekologiska. De vi hade tillgängliga står i receptet.

Recept:

2,5 dl havremjölk

1 dl rapsolja

½ pkt ekologisk jäst

2-3 pkt saffran

2 msk stark sprit

1 dl ekologiskt rårörsocker eller kokossocker

8 dl ekologiskt vetemjöl eller glutenfritt alternativ

2 krm salt

1 tsk stött kardemumma

 

Fyllning:

1 dl ekologiska russin

1,5 msk ekologiska kallpressad kokosolja

Kanel och stött kardemumma (efter behag)

En nypa salt

2 svenska äppen

En näve mandlar

Lingon

Häll saffran och sprit och lite socker tillsammans i en skål och låt stå en stund. (Gärna längre än en timme). Värm upp havremjölk och rapsolja i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör om till jästen är upplöst. Addera saffransspriten, stött kardemumma, socker, mjöl och salt och rör om till en fin deg. Låt jäsa en timme under bakduk. Gör undertiden iordning fyllningen. Mixa russin, kokosolja och kryddor tillsammans. Riv äpplena och hacka mandlarna.

När degen jäst klart, kavla ut på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två och kavla ut till en stor fyrkant. Fördela ut fyllningen och vik över degen på hälften så det blir en rektangel. Använd degskrapan och skär ut smala remsor. Snurra ihop till små knyten och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter och pensla sedan med lite havremjölk. Grädda i 11-12 minuter på 225 grader.

 

 
 

 

Kommentera här: