Apelsin och Sesam-morötter med svampbiffar - Orange and Sesame Carrots with Mushroom Patties

 
Biffar, puckar, bollar och bullar. Ja det går ju att kalla dem en massa olika saker, och det går att slänga i en massa olika saker i också! För att få en bra struktur på biffar och bollar är det viktigt att först och fräsmt ha något bra bindemedel, oftast räcker det bra med att mixa bönor och linser, då blir det till en kletig gegga. Men man vill ju inte äta en geggig biff, så då måste det i lite annat också. För att få lite tuggmotstånd, och ge fylligare smak tillsätter vi nästan alltid antingen nötter eller frön. Sedan brukar vi också ha i något gryn av något slag, ekempelvis kokt quinoa, havregryn eller som i detta fall Svart that- ris som vi beställt från HappyGreen! Det ger en superbra textur i biffarna. Sedan får man såklart inte glömma SMAKEN. Miso, tamarisoja, vitlök och lök är ofta med i våra biffar för Umami. Men också Svamp! Dessa biffar smakar inte svamp, men svampen ger ändå en superviktig och väldigt god smak. Prova!

Vi har bakad morötterna mjuka och krispiga i ugnen tillsammans med sesamolja och apelsin. Till kalaset har vi en fräsh, klassisk mangosalsa! 

You can put almost anything in patties and balls (OK, almost! ). But to get a nice texture in them you need different things with different purpose. to get the patties to hold properly it's often enough to mix beans, peas or lentils to a "muddy" mash. But nobody wants a mashy patty, so we need to put in more things! To get some chewiness and more taste, we almost every time put either nuts or seeds in. We often add some grain, quinoa, oats or like this time, Black Thai rice from Happygreen! It gives a super nice texture to the patties. Last but certainly not least, the TASTE! Miso, tamari, garlic and onion are often in our patties to get the Umami. But also mushrooms! These patties do not taste mushrooms, but they give a very important and good taste to them. TRY! (English recipre further down)

 

Apelsin och Sesambakade morötter med Svampbiffar och Mangosalsa

Biffar:
500 g kokta svarta bönor, eller belugalinser
250 g champinjoner
5 dl kokt svart ris (vi använde thai)
1/2 dl solrosfrön
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk miso
1 msk tamarisoja
1/2 dl kikärtsmjöl
peppar

Mixa bönor, tamari och miso slätt. Mixa även hälften av riset. Hacka svampen och stek ut vätskan i en torr stekpanna. Tillsätt sedan lite olja, solrosfrön, hackad rödlök och pressad vitlök ohc stek några minuter. Mixa slätt. Blanda sedan ihop allt till en tjock smet. Forma biffar med händerna och stek på hög/medelvärme i olja på båda sidor. (eller baka i ugnen). 

Apelsin/sesambakade Morötter och broccoli

1 apelsin
2 tsk sesamolja
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kanel
havssalt och peppar
5 morötter
1 broccolihuvud.

Skär morötter på längden, ca 3-4 mm tjocklek och lägg i en smord ugnsform. Pressa saften från apelsinen och blanda med sesamolja, fänkålsfrön, kanel, salt och peppar. Häll över morötterna. Pensla även lit epå broccolin. Baka i ugnen på 225 C grader i ca 20 minuter. Lägg in broccolin halvtid.

Mangosalsa
1 mango
1/2 chilifrukt
1/2 lime
1 näve färsk koriander

Hacka chilifrukten, skär mangon i kuber, riv limeskal och pressa på saft. Blanda ihop allt.
 
 

 Orange and Sesame baked Carrots and Broccoli with Mushroom and patties and Mango salsa

Patties:
2 cups cooked black beans
1 cup mushrooms
2 cups
1/3 cup sunflower seeds
1 red onion
2 garlic cloves
1 tbsp miso
1 tbsp tamari
1/3 cup chickpea flour
pepper

Mix beans, tamari, half of the rice and miso smooth. Chop the mucshroom and fry in a dry pan until the liquid is gone. Add some oil, sunflower seeds, chopped onion and garlic. Then mix until smooth. Combine all ingredients to a thick patty dough, form patties and fry on high/medium heat in oil on both sides until crispy. 

Orange and Sesame baked Carrots and broccoli


1 orange
2 tsp sesame oil
1 tsp fennel seeds
1 tsp cinnamon
sea salt and pepper
5 carrots
1 broccoli 

Cut carrots lenght wise, about 3-4 mm thick and put in a greased tin. Press ornage juice and add to the sesame oil, fennel, cinnamon, salt and pepper. Pour it over the carrots. Pour smoe over the broccoli aswell. Bake in the oven on 225 C degrees for about 20 minutes. Put in the oven half of the time.

Mango salsa

1 mango
1/2 chili
1/2 lime
1 handful fresh coriander

Chop the chili and the mango, grate the lime and press the juice. combine everything.

 


Kommentera här: