Glutenfree saffron buns - Glutenfria lussebullar

We can't get enough of saffron! It's so good in stews, hotpots, porridge, pizzas, waffles, bread, yes, the list goes on. But around lucia, a tradition is ofcourse saffron buns. Here we have a great recipe of glutenfree ones! Enjoy! (Recipe in english further down) 
 
Vi kan inte få nog utav saffran! Det är gott i så himla mycket! Grytor, gröt, pizzor, våfflor, bröd och så vidare! Men runt lucia är det såklart tradition med saffransbullar. Här har vi ett superbra glutenfritt recept! 
 
Excuse the bad pictures. 
 
 
 
1 1/2 dl havremjölk
2 dl sojamjölk
2-3 pkt saffran (á 1/2 g) 
2 msk sprit
75 g mjölkfritt margarin
25 g jäst
2 krm vaniljpulver
2 tsk xantangummi
1/2 tsk salt
1 dl rårörsocker
1 dl durramjöl
2 dl potatismjöl
2 dl rismjöl
En näve russin eller torkade tranbär
 
Lägg saffran tillsammans med sprit och lite socker i ett litet glas och låt dra en stund. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm på mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjöken, margarinet och saffransspriten. Tillsätt den torra mixen. Vispa med elvisp eller bakmaskin ca 5 minuter tills att du har en jämn fin smet. Häll över i en spritspåse. Spritsa ut ca 20 stycken lussebullar på två plåtar och grädda oövertäckta i 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner russin eller tranbär i bullarna. Pensla dem lätt med lite växtbaserad mjölk. Grädda 6-10 minuter beroende på ugn. Låt svalna. Men ät gärna samma dag, nygräddade! Går jättebra att frysa. 
 
 
 
1 1/2 dl oat milk
2 dl soymilk
2-3 pkt saffron (each on about 1/2 g) 
2 tbsp vodka
75 g milkfree margaraine
25 g yeast
2 pinches vailla powder
2 tsp xantangum
1/2 tsp salt
1 dl cane sugar
1 dl durra flour
2 dl potato starsch
2 dl rice flour
a handful raisins or dried cranberries. 
 
Put the saffron and vodka and little sugar together in a small glass for a while. Blend by hand all dry ingredients in a bowl. Heat up the milk to 37 degrees celsius. Dissolve the yeast in a bowl and add milk, margarine, and the saffron-vodka. Add the dry mix. Whisk with an electric whisker or a baking maschine about 5 minuters until you have a smooth dough. Put in a icing bag and string out about 20 saffron buns on a tray. Let yease for 2 hours. Put the oven on 225 degrees celsius. squeeze down raisins or cranberries in the buns and swipe some milk over them. Bake for 6-10 minutes. Let cool. But eat same day, or freeze them. 
 

Kommentera här: