Ostiga Kikärtsbollar - Cheesy Chickpea balls

Det går att äta ostiga rätter även med vegansk kost. Näringsjäst är en av alternativen som är en perfekt smaksättare i olika maträtter. Det är helt enkelt små flingor av inaktiv jäst som smakar ost! Här har vi näringsjästen (även kallad Bjäst) i bollar av kikärtor, mandlar och frön. Väldigt goda till den bakade sötpotatisen och den syrliga citron-tahini-såsen.
It's possible to eat cheesy meals even on a vegan diet. Nutritional yeast is one of the alternaives which gives a nice cheesy taste to different dishes. Basically it's inactive yeast with a cheesy taste. Here we have made Cheesy Chickpea balls with almonds and seeds. Delicious to baked sweet potato and a lemon tahini sauce!
Recept:
Ostiga Kikärtsbollar
500 g kikärtor
1-2 dl solrosfrön eller cashewnötter
1/2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl näringsjäst
2 msk Mango/Curry krydda
1 msk olivolja
salt och peppar
ev. lite förska örter som persilja/ basilika eller koriander
Mixa allt med stavmixer eller i en matbredare. Det får gärna vara lite tugg från frön kvar. Om smeten är väldigt torr- tillsätt lite mer olja eller lite vatten. Rulla till bollar och stek i en panna med olja. Eller baka i ugnen. Serverea med sötpotatisen, tahinisåsen, granatäppelkärnor och ruccola!
Ugnsbakad Sötpotatis
3 sötpotatisar
kokosolja eller olivolja
havssalt
Tvätta potatisen och skär i medelstora bitar. Sprid ut på ne plåt med bakplåtspapper och ringla/pensla på lite olja. Strö på havssalt. Baka i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Citron-Tahinisås
1 dl ljus tahini
1/2-1 dl citronjucie
1 tsk agavesirap
ca 1/2-1 dl vatten
2 msk mangocurry-krydda
salt och peppar
När du tillsätter vätska till tahinin kommer den tjockna så det nästan blir som en yoghurt! Rör frenetiskt runt och tillsätt lite vätska i taget tills du har den konsistens du vill ha. Smaka av.
Recipe:
Cheesy Chickpea balls
500 g chickpeas
1/2 cup sunflower seeds
4 tbsp sesame seeds
1/2 cup almond flour
1/2 cup nutritional yeast
2 tbsp Mango/Curry spice
1 tbsp olive oil
salt and pepper
some fresh herbs
Mix everything together, there can be some seed chunks left! If the "dough" is very dry, add a little more oil or water. Form to bolls and fry in a pan with oil or bake in the oven. Serve with baked sweet potato, tahini sauce, pomme granate and arugula!
Baked Sweet potato
3 sweet potatoes
coconut oil or olive oil
sea salt
Clean the potato and cut in middel sized bloks. spread out on a tray with a baking sheet and grease ith some oil. salt. Bake in the oven on 225 celsius degrees for about 20 minutes.
Lemon Tahini sauce
1/2 cup tahini
4 tbsp lemon jucie
1 tsp agave syrup
about less than 1/2 cup water
2 tbsp mangocurry-spice
salt och pepper
It's possible to eat cheesy meals even on a vegan diet. Nutritional yeast is one of the alternaives which gives a nice cheesy taste to different dishes. Basically it's inactive yeast with a cheesy taste. Here we have made Cheesy Chickpea balls with almonds and seeds. Delicious to baked sweet potato and a lemon tahini sauce!
Recept:
Ostiga Kikärtsbollar
500 g kikärtor
1-2 dl solrosfrön eller cashewnötter
1/2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl näringsjäst
2 msk Mango/Curry krydda
1 msk olivolja
salt och peppar
ev. lite förska örter som persilja/ basilika eller koriander
Mixa allt med stavmixer eller i en matbredare. Det får gärna vara lite tugg från frön kvar. Om smeten är väldigt torr- tillsätt lite mer olja eller lite vatten. Rulla till bollar och stek i en panna med olja. Eller baka i ugnen. Serverea med sötpotatisen, tahinisåsen, granatäppelkärnor och ruccola!
Ugnsbakad Sötpotatis
3 sötpotatisar
kokosolja eller olivolja
havssalt
Tvätta potatisen och skär i medelstora bitar. Sprid ut på ne plåt med bakplåtspapper och ringla/pensla på lite olja. Strö på havssalt. Baka i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Citron-Tahinisås
1 dl ljus tahini
1/2-1 dl citronjucie
1 tsk agavesirap
ca 1/2-1 dl vatten
2 msk mangocurry-krydda
salt och peppar
När du tillsätter vätska till tahinin kommer den tjockna så det nästan blir som en yoghurt! Rör frenetiskt runt och tillsätt lite vätska i taget tills du har den konsistens du vill ha. Smaka av.
Recipe:
Cheesy Chickpea balls
500 g chickpeas
1/2 cup sunflower seeds
4 tbsp sesame seeds
1/2 cup almond flour
1/2 cup nutritional yeast
2 tbsp Mango/Curry spice
1 tbsp olive oil
salt and pepper
some fresh herbs
Mix everything together, there can be some seed chunks left! If the "dough" is very dry, add a little more oil or water. Form to bolls and fry in a pan with oil or bake in the oven. Serve with baked sweet potato, tahini sauce, pomme granate and arugula!
Baked Sweet potato
3 sweet potatoes
coconut oil or olive oil
sea salt
Clean the potato and cut in middel sized bloks. spread out on a tray with a baking sheet and grease ith some oil. salt. Bake in the oven on 225 celsius degrees for about 20 minutes.
Lemon Tahini sauce
1/2 cup tahini
4 tbsp lemon jucie
1 tsp agave syrup
about less than 1/2 cup water
2 tbsp mangocurry-spice
salt och pepper
When you add liquid to the tahini it will thicken to a creamy yogurt. Whisk around and add liquid little by little until you have the consistency you like.


skriven
Låter jättegott! Och ser lika gott ut, tack för receptet! :)