Banankaka - Banana Bread

 

En blandning av bröd och kaka, vi tycker nog att denna går mer åt det sötakitga hållet, men det gäller att du har riktigt mogna bananer så att smaken och sötman kommer fram ordentligt! Eftersom vi ändå tycker att detta är en kaka har vi sötat lite mer med kokossocker, men vill man ha det mer som ett bröd kan du strunta i det.

Vi har gjort lite olika varje gång med det här receptet, ibland har vi lite valnötter, ibland pistage, solrosfrön eller kakaonibs. Det spelar int så stor roll, det är gott vilket som kan vi lova! 

A mixture of a cake and a bread, in our opinion this goes more to the sweeter direction, but make sure you use really ripe bananans so that the flavour comes out rich! Since we see this more as a cake we have sweetend it a bit more with coconut sugar, but if you want it as a bread you can skip that.

For the crunchy part we have used differnet every time we've baked it, so feel free to use walnus, pistachio nuts, sun flower -or pumpkin seeds or cacaonibs. 

 
(English below)

Recept:

3-4 mogna bananer
1 dl kokossocker
3/4 dl riven kokos + mer til att "bröa" formen
2 dl kikärtsmjöl
1-1 1/2 dl bovetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
3 dl sojamjölk
1 dl hackade pistagenötter/valnötter/frön eller kakaonibs
1 msk kanel
rivet skal från 1/2 citron
2 tsk kardemumma
två nypor salt
1/2 dl rapsolja

Klä en bakform med inoljat ett bakplåtspapper och strö på kokosflingor. Blanda alla torra ingredienser. Mixa bananerna tillsammans med mjölk och olja. Blanda sedan i resten av ingredienserna och häll i formen. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Ta sedan ur kakan ur formen och dra försiktigt av bakplåtspappret. Sänk temperaturen till 100 grader och grädda vidare i ca 1-2 timmar. God varm som kall, Kakan blir fastare efter några dagar och är även god att rosta! Vi serverar med havre-fraiche, citron och granatäppelkärnor!

 

Recipe:

3-4 ripe bananas
1/2 cup coconut sugar
4 tbsp shredded kokos + more to the baking sheet
1 cup chickpea flour
1/2 cup buckwheat flour
2 1/2 tsp baking soda
2 tsk finely grounded psyllium husk
1 1/2 cup soy milk
5 tbsp chopped nuts, seeds or cacaonibs
1 tbsp cinnamon
lemon zest
2 tsp cardamom
2 pinches of salt
4 tbsp rapsseed oil

Grease a bakng sheet and cover a loaf tray, sprinkle it with  some coconut. Blend all dry ingredients. Mix the bananas with the milk and the oil. Then combine with the rest of the ingredients and put it into the form. Bake for about 20 minutes on 200 celsius degrees. then remove the cake from the form and take off the baking sheet, bake for aout 1-2 hours on 100 celcius degrees. Eat warm or cold. The cake becomes firmer after a couple of days. Very nice to toast aswell! We served it with oat based cream cheese, lemon juice and pomme granate. 

 

Kommentera här: