23e luckan Tre Veganska Sillar - Three Vegan Pickles
Tre veganska sillar
Veganska varianter på inlagd sill! Det har ju blivit en riktig hit med auberginesill, det synd överallt nu! Himla kul! Vi hare även lagt in ostronskivling och tofu vilket blir minst lika gott! Det är ju faktiskt lagen som är hela grejen, och den kan man ju smaksätta som man vill också! Här har vi en grund till alla med julsmaker, sedan fyllde vi brukarna med lite olika. Auberginen fick bli ganska klassisk, med morötter och rödlök. Medans ostronskivlingen fick apelsin, purjolök och lingon, och tofun blev enkel och snygg med polkabetor och rödlök.
In Sweden the typical thing on the Christmas table is herring in different combinations. Vegan options on this classic have been very popular lately though, that’s great! Here we have our recipes with Auebergine, Oyster Mushroom and Tofu, all in the same Christmasy base pickle solution. But then in different combinations. The aubergine is classic, with carrots and red onion, the mushroom comes with orange and lingonberries, and the tofu is simple but beautiful with red onion and chioggia beet.
Lag:
1 dl ättikssprit (12%)
3 dl vatten
2 dl socker (vi har gjort på både rårörsocker, kokossocker och björksocker. Välj själv)
5 nejlikor
2 kanelstänger
4 stjärnanis
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Några knippen dill
Koka upp allt utom dillen. Fyll sedan rengjorda glasburkar och din valda ”veganska sill” i den fortfarande varma lagen, och dillen. Låt svalna och förvara i kylskåp.
Auberginesill
morötter (hackad i småpengar)
rödlök (i skivor)
aubergine (Skalad och kokad några minuter)
Tofu-sill med polkabeta
naturell tofu ( i smala sillformade bitar)
polkabetor (mandolinerade)
rödlök (i skivor)
Inlagd Ostronskivling med apelsin och lingon
ostronskivling (Skuren i lite mindre bitar)
ekologisk apelsin (skivad i mindre bitar)
frysta lingon
purjolök (hackad i mindre bitar)
Servera på knäckebröd eller till kokt potatis.
Pickled Aubergine, Tofu and Oyster Mushroom
Pickle solution:
1 dl vinegar essence
3 dl water
2 dl sugar (we have done it both with cane sugar, coconut sugar and xylitol, it’s up to you)
5 cloves
4 chinese anise
10 pimento
3 bay leaf
a handful dill
Bring everything to the boil exept the dill. Then pour it in clean glass jars and fill it with your choice of ”Vegan herring”, and the dill.
Aubergine:
aubergine (cooked for a couple of minutes)
carrots (chopped)
red onion (slices)
Tofu:
hard tofu (cut in thin smaller pieces)
chioggia beet (mandolined)
red onion (sliced)
Mushroom:
oyster mushroom (cut in half two times)
orange (cut in small slices)
frozen lingonberries
leek (chopped)
Serve on hard bread or to potatoes.