Mandelkaka med Citronfrosting och Hallon

 Vem vill inte ha tårta på Alla hjärtans dag? Vi kollade i skafferiet vad vi hade hemma. Massa mandlar, Och massa solrosfrön. Enkelt! Då hällde vi i det i matbredaren och mixade till ett mjöl så var det bara att börja baka!
Vi hade även rismjöl, kokosmjöl och majsmjöl  hemma som vi bara tog lite av varje i, men det får nog alldeles utmärkt med bara en av sorterna.
 
 


Mandlar är också perfekt att göra en god kräm på, så vi la mandlar och lite cashewnötter i blöt några timmar. Sen mixade vi med banan, havregrädde, citron och honung och fick en sagolikt god frosting.

Kakan blir väldigt mäktig och kompakt, en riktig Nötkaka. Supergod! Men förvänta dig inte en mjuk och luftig kaka, för det är det inte.

Mandelkaka:

2dl mandlar
1 1/2 dl solrosfrö
1 dl mjölblandning (vi använde rismjöl, kokosmjöl och majsmjöl, men det går nog bra med bara en sort!)
1/2 dl pofiber
2 dl havregrädde (eller kokosgrädde)
3 msk kokosolja
1/2 dl honung/agavesirap
zest från 1 apelsin
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
1 msk riven färsk ingefära

Smörj och bröa en medelstor form med kokosolja och pofiber eller kokos. Mixa mandlar och solrosfrön till ett mjöl. Blanda med resten av de torra ingredienserna, + apelsinzest och riven ingefära. Värm havregrädden och kokosoljan i en kastrull och häll i smeten med vattnet. Smeta ut i kakformen och grädda i ugnen ca 30 minuter på 175 -200 grader.  Låt kakan svalna innan du skär igenom den, fyll med mosade hallon. Och bred frosting på "locket". Toppa med hallon, frystorkat hallonsmul och rå choklad.


Frosting:
1/2 dl mandlar
1/2 dl cashewnötter
1 banan
1/2 dl havregrädde
saft och zest från 1 citron
1-2 msk honung eller agavesirap

Låt nötterna ligga i blöt några timmar, mixa sedan alla ingredienser till en krämig grädde. Bred på kakan.


 
 
Toppa med frystorkade halonsmul och raw choklad.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: