1a luckan: Vegansk mandelost - Vegan Almond Cheese
JULKALENDER - CHRISTMAS CALENDAR
Vegansk Mandelost
Äntligen öppnar vi första luckan på vår julkalender! Här följer sedan 31 luckor med recept fram till Nyårsafton! (Vi vill inte vara för traditionella, more is more!)
Finally we open the first window in our christmas calendar! We are posting 31 recipes to the New Year Eve! (We don't want to be too traditional, more is more!)
Två små ostar:
200 g skållade mandlar
100 g naturella cashewnötter
1 msk olivolja
saften från 1/2 citron
1 msk flingsalt
lite vatten
rosmarin och timjan (eller andra smaker du föredrar)
Blötlägg nötterna minst 6 timmar. Mixa ihop allt i en höghastighetsmixer eller matberedare tills det är en len och fin massa. Forma massan till 2 ostliknade bollar, den form du vill ha, eller tryck ner dem i små formar. Lättare att hantera dem är i plastfolie. Om du har gjort en blöt smet, lägg bollarna i en linneduk och låt rinna av några timmar. Baka sedan ostarna i ugnen på 75-100 grader ca 3-4 timmar. Låt svalna innan servering. Toppa med dadelsirap, hackade nötter, färska kryddor och granatäpple till exempel! Förvara i kylen.
Vegan Almond Cheese
Two small cheese:
200 g blanched natural almonds
100 g natural cashew nuts
1 tbsp olive oil
½ lemon (juice)
1 tbsp himalayan salt
a little water
rosemary and thyme (or other tasting you prefer)
Soak the nuts in water for at least 6 hours. Then mix everything in a high speed blender or
food processor until completely smooth. Form two balls (or the shape you want the cheese) with clingfilm (it’s easier that way). If your batter is wet you may use a cheese cloth an let the liquid out for a couple of hours.
Bake in the oven on 75-100 degrees celsius for about 3-4 hours. Let it cool before eating.
Coat the cheese with date syrup, nuts, herbs and pomme granate for example!
200 g blanched natural almonds
100 g natural cashew nuts
1 tbsp olive oil
½ lemon (juice)
1 tbsp himalayan salt
a little water
rosemary and thyme (or other tasting you prefer)
Soak the nuts in water for at least 6 hours. Then mix everything in a high speed blender or
food processor until completely smooth. Form two balls (or the shape you want the cheese) with clingfilm (it’s easier that way). If your batter is wet you may use a cheese cloth an let the liquid out for a couple of hours.
Bake in the oven on 75-100 degrees celsius for about 3-4 hours. Let it cool before eating.
Coat the cheese with date syrup, nuts, herbs and pomme granate for example!