25e luckan Rödbetsrospajer - Beetroot rose pies
Rödbetsrospajer
Rödbetsrosor får vi inte nog av. Roligt att göra, fint att titta på, gott att äta! Att få en egen liten paj till middag är ju kanon, vi gjorde därför två minipajer.
We can't get enough of beetroot roses. Fun to make, nice to look at, good to eat! To get an own little pie to dinner is great, therefor we did two mini pies!
Två stycken minipajer med rödbetsrosor
Pajbotten:
2 dl kikärtor
3 msk kikärtsmjöl
1 msk olivolja
En nypa salt
Mixa kikärtorna till en hummus. Tillsätt olivolja, mjöl och salt och blanda om. Smörj två små pajformar och tryck ut degen. Förgrädda i ugnen på ca 175 grader i 12-15 minuter.
Fyllning:
3 dl cashewnötter
3 msk havremjölk
En näve valnötter
Ca 4 cm purjolök
1/5 gul lök
1 vitlöksklyfta
Två nypor flingsalt
Några drag med pepparkvarn
Rejält med rosmarin och timjan
Toppa med rödbetsrosor och grönkål.
Mixa cashewnötterna med havremjölken till en len smet. Hacka lökarna och fräs på i pannan. Hacka valnötterna grovt och rosta lätt i panna. Blanda samman fyllningen och lägg ut i formarna. Gör rödbetsrosor och tryck i. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Sista 3 minuterna lägg på grönkål som rosblad. Håll koll så de inte bränns, bara blir krispiga.
Göra Rosor: Skala rödbetor. Mandolinera med en mandolin. Lägg rundlarna i ett torn. Dela dem på mitten till halvmånar. Lägg några omlott i en rad och rulla ihop till en ros. Håll i ordentligt med fingrarna och tryck sedan ner den i pajen så håller den ihop sig som en ros.

Two mini Pies
Crust:
2 dl chickpeas
2 tbsp chickpea flour
1 tbsp olive oil
A pinch of salt
Mix the chickpeas into a hummus. Add olive oil, flour and salt and blend by hand. Grease two small pie forms and squeese out the dough to a pie crust. Bake in the oven on 175 degrees for 12-15 minutes.
Filling:
3 dl cashew nuts
3 tbsp oat milk
A handful walnuts
About 4 cm leek
1/5 onion
1 piece of garlic
Two pinches of salt
Pepper
A lot of rosmary and thyme
Beetroots and kale to the top
Mix the cashew nuts with the oat milk smoothly. Chop the leek, onion and garlic and fry in a pan. Chop the walnuts and fry easy in a genlty. Blend alltogether and put it on the pie crusts. Do beetroot roses and put them on. Bake in the oven for 20 minutes. The last 3 minutes put kale as rose leaves.
Roses: Peel beetroots. Mandoline them. Put on to eachother and cut in halfs so you have many half moons. Put some of them in layers in a cue and roll them into a rose. Press them carefully out in the pies. Repeat.