6e Luckan - Fänkålsmorötter, Currybollar och Apelsin - Fennel Carrots, Curry Balls and Orange

Apelsin och Fänkålsbakade lila Morötter med Currybollar, mandelkrisp och Apelsintahini


Detta var lika gott som det är vackert, en riktig smakexplosion!

This was as good as it’s beautiful, a real mouth explosion!

 



Apelsin -och fänkålsbakade morötter

Lila Morötter

Olivolja
1 apelsin
Hela fänkålsfrön
Havssalt

Dela morötterna på längden och pensla med lite olivolja, pressa över apelsinsaft och strö över fänkålsfrön och havssalt. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Currybollar med Mandelkrisp

4 dl kokta kikärtshalvor (det går bra med hela också, men de halva ger en lite annan smak och textur tycker vi)
3 dl kokad vit quinoa
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
Havssalt + peppar

Mandelkrisp:

½ dl mandelmjöl
1 tsk kokossocker
en nypa salt
1 tsk riven färsk ingefära

Hacka lök och vitlök och fräs några minuter i lite olja. Mixa med Kikärtorna och quinoan. Tillsätt resten av ingredienserna. (inte mandelkrispet)

Baka i ugnen på 150 grader i ca 10-15 minuter. Ta ut och pensla med lite olja och rulla i mandelmjölsblandningen.
Baka i ytterligare 5 minuter, eller tills mandelmjölsblandningen fått färg och blivit krispig.

Apelsin-tahini
3 msk tahini
1 apelsin (saften)
1 cm hackad färsk chili
2 droppar apelsinblomvatten


Blanda ihop allt!

Topping:
Salladslök
Färsk Persilja
Färsk Chili
Hampafrön
Grönkål

 

 

 

Orange and Fennel baked Purple Carrots with Curry balls, Almond Crisp and Orange Tahini sauce
 


Orange -and Fennel baked Purple Carrots
Purple carrots

Olive oil
1 orange (juice)
whole fennel seeds
Sea salt

Cut the carrots lenght wise and brush with some olive oil. Squeeze orange over and sprinkle with fennel seeds and sea salt. Bake in the oven on 200 C degrees for around 20 minutes.


Curry balls with Almond Crisp
4 dl cooked chickpea halves (it works fine with whole too, but the halves gives a slightly different texture in our opinion )
3 dl cooked white quinoa

½ onion
2 garlic cloves
2 tsp curry
1 tbsp olive oil
1 dl sunflower seeds
Sea salt and pepper

Almond Crisp:
½ dl almond flour
1 tsp coconut sugar
a pinch of salt
1 tsp fresh grated ginger

Chop onion and garlic and fry in a pan with some oil for a few minutes. Mix with the chickpeas and the quinoa. And add the rest of the ingredients. Roll the balls and bake in the oven on 150 C degrees for about 10-15 minutes. Take out and brush with some olive oil (or water) and roll in the almond flour mixture.
Bake for another 5 minutes or until the almond crisp has got some colour and is crispy!


Orange-tahini
3 tbsp tahini
1 orange (juice)
1 cm chopped fresh chili
2 drops of orange blossom water

Blend everything together!

Topping:
Scallion
Fresh Parsley
Fresh chili
Hemp seeds
Kale
 
 

Kommentera här: