6e Luckan - Fänkålsmorötter, Currybollar och Apelsin - Fennel Carrots, Curry Balls and Orange
Apelsin och Fänkålsbakade lila Morötter med Currybollar, mandelkrisp och Apelsintahini
Detta var lika gott som det är vackert, en riktig smakexplosion!
This was as good as it’s beautiful, a real mouth explosion!
Apelsin -och fänkålsbakade morötter
Lila Morötter
Olivolja
1 apelsin
Hela fänkålsfrön
Havssalt
Dela morötterna på längden och pensla med lite olivolja, pressa över apelsinsaft och strö över fänkålsfrön och havssalt. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Currybollar med Mandelkrisp
4 dl kokta kikärtshalvor (det går bra med hela också, men de halva ger en lite annan smak och textur tycker vi)
3 dl kokad vit quinoa
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
Havssalt + peppar
Mandelkrisp:
½ dl mandelmjöl
1 tsk kokossocker
en nypa salt
1 tsk riven färsk ingefära
Hacka lök och vitlök och fräs några minuter i lite olja. Mixa med Kikärtorna och quinoan. Tillsätt resten av ingredienserna. (inte mandelkrispet)
Baka i ugnen på 150 grader i ca 10-15 minuter. Ta ut och pensla med lite olja och rulla i mandelmjölsblandningen.
Baka i ytterligare 5 minuter, eller tills mandelmjölsblandningen fått färg och blivit krispig.
Apelsin-tahini
3 msk tahini
1 apelsin (saften)
1 cm hackad färsk chili
2 droppar apelsinblomvatten
Blanda ihop allt!
Topping:
Salladslök
Färsk Persilja
Färsk Chili
Hampafrön
Grönkål
Orange and Fennel baked Purple Carrots with Curry balls, Almond Crisp and Orange Tahini sauce
Orange -and Fennel baked Purple Carrots
Purple carrots
Olive oil
1 orange (juice)
whole fennel seeds
Sea salt
Cut the carrots lenght wise and brush with some olive oil. Squeeze orange over and sprinkle with fennel seeds and sea salt. Bake in the oven on 200 C degrees for around 20 minutes.
Curry balls with Almond Crisp
4 dl cooked chickpea halves (it works fine with whole too, but the halves gives a slightly different texture in our opinion )
3 dl cooked white quinoa
½ onion
2 garlic cloves
2 tsp curry
1 tbsp olive oil
1 dl sunflower seeds
Sea salt and pepper
½ dl almond flour
1 tsp coconut sugar
a pinch of salt
1 tsp fresh grated ginger
Chop onion and garlic and fry in a pan with some oil for a few minutes. Mix with the chickpeas and the quinoa. And add the rest of the ingredients. Roll the balls and bake in the oven on 150 C degrees for about 10-15 minutes. Take out and brush with some olive oil (or water) and roll in the almond flour mixture.
Bake for another 5 minutes or until the almond crisp has got some colour and is crispy!
Orange-tahini
3 tbsp tahini
1 orange (juice)
1 cm chopped fresh chili
2 drops of orange blossom water
Blend everything together!
Topping:
Scallion
Fresh Parsley
Fresh chili
Hemp seeds
Kale