5e luckan: Glutenfritt nöt och aprikosbröd - Glutenfree nut and apricot bread
Nöt och aprikosbröd
Nötbröd med torkad frukt är något som alltid finns hemma vid jul hos hos. Vi gjorde en soppa och stekte kantareller att servera till.
Nut Bread with dired fruit is something that always is in our home around christmas. We did a soup and fried chantarellers to serve with it.
En limpa i form
25 g jäst
4 dl rödbetsjuice
3 dl vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1,5 dl valnötter
1 dl mandlar
8 stora torkade aprikoser
4 dl bovetemjöl
2 dl kikärtsmjöl
½ dl olivolja
½ dl physsyliumhusk (Inte fiberhusk)
½ dl potatismjöl
Tre nypor flingsalt
1 msk brödkryddor
Smula jästen i en bunke och blanda ut med rödbetsjuice och vatten. Hacka nötter och aprikoser grovt. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt sedan vispande i jästvattnet. Blanda om ordentligt. Lägg i ett bakplåtspapper i en avlång brödform. Häll i degsmeten och ställ i ugnen på 225 grader. Låt stå i 1 timme och sänk därefter värmen en aning och låt stå 30 minuter till. Lämna kvar brödet på eftervärme yttligare en timme. Svalna på galler. Servera till en grönsakssoppa och stekta kantareller.
Nut and apricot bread
Since we use deciliter in Sweden, we also write that. So if you get confused, google convert deciliter in to cups. (Or what you normally use when baking and cooking).
One loaf:
25 g jeast
4 dl beetroot juice
3 dl water
1 dl sunflower seeds
1 dl pumpkin seeds
1,5 dl walnuts
1 dl almonds
8 big dryed apricots
4dl buckwheat fluor
2 dl chickpea fluor
½ dl olive oil
½ dl physsylium husk
½ potato starch
3 pinches of salt
1 tbsp bread spices
Crumble the jeast in a bowl and blend out with beetroot juice and water. Chop nuts and apricots. Blend all dry ingredients in another bowl. And add the jeast liquid. Blend around well. Put a baking paper in a bread tray and put the dough in it. Let be in the oven on 225 degrees for 1 hour. Decrease the heat a little and let be for another 30 minutes. Leave the bread in the oven for another hour with the heat off. Serve with a veggie soup and chantarellers.