3e luckan Rotsaksgratäng - Rootveggie Gratin
Rotsaksgratäng
Vi blev inspirerade av det finska julköket där de ofta gör olika rotsakslådor i december. Istället för att mixa ner grönsakerna, som vi förstod ofta är vanligt, valde vi att mandolinera dem och lägga i lager. Det blev riktigt gott och påminner lite om Janssons Frestelse.
We got inspired by the finish Christmas cooking where they often do different kinds of rootveggie gratins in december. Instead of mixing the veggies into mash, we choose to mandoline them and put them in layers. It went out really well!
En medelstor form
2 stora rödbetor
2 stora morötter
2 palsternackor
1 kålrot
4-5 blå potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl sojamjölk
½ tsk muskotnöt
Havssalt och peppar
Olivolja
mandelmjöl
Skala alla grönsakerna. Använd en mandolin och gör tunna skivor av alla rotsaker och löken. Koka upp sojamjölk med vitlök, muskotnöt, salt och peppar. Lägg alla mandolinerade rotsaker och lök omlott i olika färger varvat med sojamjölksblandningen i en ugnsäkerform. Avsluta med lite olivolja och salt på toppen. Grädda i ugnen på 160 grader i 30 minuter. Strö sedan över mandelmjöl och baka 10 minuter till. Ät direkt eller låt svalna över natten och värm på innan servering. Alla smaker har då hunnit sätta sig än mer.
Root Veggie Gratin
2 large beetroots
2 large carrots
2 parsnips
1 swede
4-5 blue potatoes
1 onion
2 garlic cloves
3 dl soy milk
½ tsp nutmeg
Himalyan salt and pepper
Olive oil
Almond flour
Use a mandolin and make thin slices of each root veggie and the onion. Bring the soy milk to the boil with garlic, nutmeg, salt and pepper. Layer the rootveggies in different colours with soy milk in beetween every other layer. Finish with a little olive oil and salt on top. Bake in the oven on 160 degrees celsius for 30 minutes. Then sprinkle some almod flour on top and bake for about 10 extra minutes. Eat directly or let cool and set over night, before eating, heat up in the oven.