2a Luckan - Pizza med Jultema - Pizza with Christmas theme

 Julpizza med senapsbakad blomkål, rödbetshummus och frasig grönkål


Såklart går det att göra en pizza med jultema! Här har vi en riktigt näringsrik pizza med en botten på bland annat röda linser och kikärtor. Sedan smakrik Rödbetshummus med kryddnejlika., mer rödbetor i tunna skivor från mandolin, Senapsgriljerad blomkål, vitlök, purjolök, frasig grönkål och knapriga pinjenötter. Och så pricken över iet, len avocado och surkål med lite rödbetsjuice!

Of course you can make a Cristmas Pizza! Here we have a very nutritious one with Chickpeas and lentils in the crust. Then a lovely Beetroot hummus with clove, more beetroots sliced with mandoline, Mustard baked Cauliflower, garlic, leek, Crispy Kale and Crunchy Pine Nuts. And last but OH so important, some Avocado slices and Sauerkraut with a little beet juice!

 


Pizzabotten:
Vi använde både sojamjöl och kikärtsmjöl, men det går säkert bra att välja en av mjölerna.

1 dl kokta röda linser
1 ½ dl kokta kikärtor
1 dl sojamjöl
1 dl kikärtsmjöl
2 msk olivolja
2 tsk fiberhusk
1 ½ -2 dl vatten
salt

Mixa linserna och kikärtorna slätt. Blanda i resten av ingredienserna. Till en tjock smet. Lägg smeten/degen på en plåt med oljat bakplåtspapper och Lägg ett stort ark med plastfolie över, tryck ut till en tunn och fin pizzabotten. Ta såklart bort plastfoliet innan ugnen… Grädda i ugnen på ca 200 grader i ca 10 minuter.

Topping:

Rödbetshummus (recept nedan)

Senapsgriljerad blomkål (recept nedan)
2 rödbetor

10 cm purjolök
1 stor vitlöksklyfta
1 avokado
2 blad Grönkål + kokosolja +havssalt
½ dl pinjenötter
2 dl surkål + 1 msk rödbetsjuice


Bred på Rödbetshummus (recept nedan) på pizzabottnen. Skär tunna skivor av rödbetorna med hjälp av mandolin, hacka purjolöken. Toppa på hummusen, lägg även på de senapsglaserade blomkålsbuketterna (recept nedan). Ringla på lite olivolja. Grädda i ugnen på 175 grader tills blomkålen fått lite färg. Massera under tiden in grönkålsbladen med kokosolja och skär i bitar. Skär tunna skivor av vitlöken med en mandolin. Lägg på pizzan, strö även på pinjenötterna. Grädda ytterligare några minuter tills grönkålen blivit krispig, akta så att det inte bränns! Skala och Mandolinera avokadon. Blanda rödbetsjuice med surkål och toppa på pizzan.

Rödbetshummus med nejlika
1 kokt rödbeta
2-3 dl kikärtor
2 msk olivolja
½ dl rödbetsjuice
½ tsk mald nejlika
en nypa havssalt
svartpeppar

Mixa ihop till en len, mustig hummus!

Senapsbakad blomkål
½ Blomkålshuvud

3 msk senap
½ dl sojamjölk
salt
3 msk mandelmjöl
1 msk kokossocker

Blanda ihop senap, salt och sojamjölk. Skär blomkålshuvudet i tunna blomkålsbuketter. Doppa alla i senapssåsen, Blanda sedan mandelmjöl och kokossocker och strö på.

 

 
 
Christmas Pizza
 

Pizza Crust:
We used both Soy flour and chickpea flour, but it will work fine with just one of them.
.
1 dl cooked red lentils

1 ½ dl cooked chickpeas
1 dl soy flour
1- 1- ½ dl chickpeaflour
2 tsp psyllium husk
2 tbsp olive oil
1 ½-2 dl water
2 msk olivolja
salt
Mix the lentils and the chickpeas until smooth. Then use a spoon and stir in the rest of the ingredients to a thick batter. Place the batter/dough on a tray with a greased baking sheet and with the help cling film press it out to a thin pizza crust. Bake in the oven for about 10 minutes on 200 C degrees.

Topping:
Beetroot hummus (recipe further down)

Mustard baked Cauliflower (recipe further down)
2 beetroots

10 cm leek
1 big garlic clove
1 avocado
2 stalks of Kale + coconut oil and sea salt
½ dl pine nuts
2 dl sauerkraut + some beetroot juice (just for the colour)

Spread the beetroot hummus on the crust. Slice the beetroots in thin slices in a mandolin, chop the leek and place on the hummus. Also add the mustard coated cauliflowers. (recipe further down)Pour some olive oil over.Bake in the oven on 175 C degrees for about 10 minuter or until the Cauliflower has some colour. Meanwhile, give your kale some ”massage” with coconut oil. Slice the garlic in thin slices with a mandolin. Top on the pizza, also add the pine nuts, and bake for another 5 minutes, or until the kale is crispy, Watch it so it doesn’t burn… Slice the avocado with a mandolin aswell, and blend some beet juice with the sauerkraut. Put on top and eat!
 

Beetroot hummus with clove

1 cooked beetroot

2.3 dl chickpeas

2 tbsp olive oil

1/2dl beetroot juice

1tsp ground clove

A pinch of sea salt

Black pepper

Mix everything into a smooth and nice hummus.

Mustard baked cauliflower

½ Cauliflower

3 tbsp mustard

½ dl soy milk

salt

3 tbsp almond flour

1 tbsp coconut sugar

 Blend mustard, soy milk and salt. Cut the cauliflower in thin pieces. Dip every little thin ”tree”  in the mustard sauce. Blend then almond flower and coconut sugar together and put on top.  

 

 

 

 

Kommentera här: