21a Luckan - Svart Risotto med Pumpa - Black Risotto with Pumpkin

Kryddig Svart Risotto med bakad Pumpa

Att använda murrikkan och laga maten utomhus över elden gör att maten smakar så mycket godare! Med kryddig svart risotto och julkryddad butternut pumpa var den här lunchen komplett. Perfekt afterski med vänner, eller bara äta ute på verandan på en skön dag. 

Using the murrikka outside when cooking makes the food taste so much better! With a spicy black risotto with baked christmas spices butternut pumpkin this lunch was complete. Perfect afterski with friends, or just eating on the porch on a relaxed day. 

 

Recept: 
3 dl Svart Ris
2 dl Rött vinn av kvalitet
2 dl Glögg med (Varför inte resten av vätskan från de pocherade päronen i föregående inlägg?
(granatäppeljuice, rödbetsjuice, stjärnanis, kanel, ingefära, nejlika)
2 dl vatten
10 cm Purjolök
2 Vitlöksklyftor
en nypa Salt + Black pepper
1 msk Tamarisoja

Koka upp ris, vin, glögg och vatten i en kastrull. Rör om ordentligt och lägg på ett lock. Låt riset svälla på mycket svag värme i ca 40 – 45 minuter. Hacka purjolök och vitlök, fräs på murrikkan och blanda över risotton. Tillsätt även tamarisojan. Salta mot slutet.

Bakad Pumpa
1 Butternutpumpa
Kokosolja
Kanel
Kardemumma
Nejlika
Havssalt
Rosépeppar
Rosmarin

Skala och skär pumpan I bitar. Pensla på kokosolja och krydda med kryddorna. Baka i ugnen på 200 grader i ca 12 minuter, eller tills den är halvmjuk. (Går snabbare än att göra allt på murrikkan). Släng sedan på bitarna tillsammans med riset över murrikkan och fräs på en stund. Tillsätt grönkål och lingon!

Såklart kan allt detta göras direkt på murrikkan, det tar bara lite längre matlagningstid. 

 
 



Spicy Black Risotto with baked Pumpkin


Recipe
3 dl Black rice
2 dl Red wine of quality
2 dl Glühwein (Sweet, Why not the rest of the liquid from the poached pear in previous post!)
2 dl Water
10 cm Leek
2 Garlic cloves
1 tbsp Tamarisoy
Salt + Black Pepper

Bring Rice, wine, glüwine and water to the boil. Let the rice simmer on low heat for about 40-24 minutes. Chop the leek and garic and fry on the murrikka pan. Stir the rice too. Also add the tamari. Add salt in the end of the cooking time..

Baked Pumpkin
1 Butternut Pumpkin
Coconut Oil
Cinnamon
Cardamom
Clove
Sea salt
Rosemary
Pink Pepper

Cut the pumpkin in pieces and season with the spices. Bake in the oven on 200 C degrees for about 12 minutes or until it’s almost soft. (It's faster to precook it before the murrikka.) Put the pieces on the murrikka on the risotto and let fry for a while. Kale and lingonberries!

Ofcourse everything of this can be done directly on the murrikka, it only takes some more cooking time. 

 
 

Kommentera här: