18e Luckan - Nötstek - Nut Steak
Nötstek
En perfekt vegansk rätt på julbordet som har massor av Umami tack vare svamp, soltorkade tomater, miso och nötter från Starkvegan.se !
A perfect vegan dish on the Christmas table full of Umami thanks to mushrooms, sundried tomatoes, miso and nuts!
Recept:
2 dl gröna linser
1 dl rostade hasselnötter
2 dl valnötter
1 dl soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
7 stora champinjoner
½ purjolök
½ dl färsk rosmarin
½ dl färsk timjan
2 dl hel kokt bovete
Röksås:
1 ½ msk miso
2 msk tomatpuré
2 krm liquid smoke
1 msk tahini
3 färska dadlar
2 msk tamarisoja
3 krm kryddpeppar
½ tsk kanel
svartpeppar
Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Hacka champinjonerna i småbitar och stek i torr panna tills vätskan är borta, tillsätt lite olja och stek med den hackade purjolöken och vitlöken. Hacka nötter, örter, och soltorkade tomater. Mixa ihop såsen. Mixa sedan allt till en fin smet, blanda sist ner den hela boveten. Tryck ut i en rektangulär ugnsform klädd med oljat baplåtspapper. Grädda först på 175-200 grader i ca 15-20 minuter, sänk sedan värmen till 50 grader och låt stå i ca 2 timmar.
Servera med kokt potatis, sås, sallad och lingon!
Nut Steak
Recipe:
2 dl green lentils
1 dl roasted hazelnuts
2 dl walnuts
1 dl sundried tomatoes
3 garlic cloves
7 big mushrooms
½ leek
½ dl fresh rosemary
½ dl fresh parsley
2 dl whole cooked buckwheat
Smoky sauce:
2 tbsp tomato purée
½ tsp liquid smoke
1 tbsp tahini
3 fresh dates
2 tbsp tamari soy
½ tsp allspice
½ tsp cinnamon
Black pepper
Cook the lentils as the description on the package. Chop the mushrooms and fry in a dry pan until all liquid is gone, add some oil and fry with the chopped leek and garlic. Chop nuts, herbs and sundried tomatoes. Blend the Smoky sauce and mix everything together. Add the whole buckwheat at last. Press out in a rectangular baking dish with greased baking sheet and bake first on 175-200 C degrees for about 15-20 minutes. Then lower the heat to 50 C degrees and bake for another 2 hours. Serve with Potatoes, some sauce, salad and lingonberries!