16e Luckan - Vegansk Julkorv med Tunnbröd- Vegan Hotdog and Flat Bread
Vegansk Julkorv med tunnbröd
Homemade sausage is both yummy, healthy and fun to do! If you think there are too much ingredients- Think twice! There are many spices, and you can choose what to season your batter with yourself. We have made them Christmas spicy-ish this time! The sunflower seeds, the oats and the whole buckwheat gives a very nice texture with the tofu, so don’t skip that. (Don’t skip anything😉 )
Korvdeg:
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl soltorkade tomater
3 sharlottenlökar
½ rödlök
1 selleristjälk
1 morot
2 pkt tofu
1 dl solrosfrön
1 dl havregryn
2 dl hel kokt bovete
2 msk tomatpuré
½ dl röbetsjuice
2 msk tamari soja
½ tsk liquid smoke
1 ½ tsk timjan
1 tsk kryddpeppar
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk nejlika
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
peppar och salt
Mixa allt var för sig i en matbredare i små bitar innan du mixar ihop allt utom boveten till en korvsmet. Lägg allt i en bunke och blanda i boveten. Smaka av. Rulla sedan till korvar eller bollar. Linda sedan in varje korv i aliminium-folie (som en smällkaramell). Lägg korvarna i en rymlig kastrull med kokande vatten och låt koka i ca 35 minuter. Låt de svalna något, ta sedan försiktigt bort folien och lägg korvarna på en plåt. Baka i ugnen på 175 grader med lite penslad olivolja i ca 30 minuter. Det går också bra att steka korvarna.
Väljer du att göra tre stora korvar istället är det samma grundrecept men tillsätt även rosepeppar.
Tunnbröd
Här är en vegansk och glutenfri version av tunnbröd, eller wrap eller pitabröd. Supergott hursomhelst till det mesta! Bäst resultat får du med quinoamjöl, men det funkar även med bovetemjöl.
2 ½ dl quinoamjöl eller bovetemjöl
2 msk fiberhusk
1 msk malda brödkryddor
1 msk hel anis och fänkål
2 tsk agavesirap (valfritt)
2 dl vatten
salt
Blanda alla torra ingredienser innan du häller i vattnet. Blanda snabbt ihop till en deg. Låt stå i ca 15 minuter. Forma bollar och kavla sedan ut väldigt tunna rundlar. Använd Rikligt med mjöl. Stek sedan bröden i en torr stekpanna på varje sida ca 1-2 minuter.
Vegan Hotdog witn Flat bread
Sausage dough
4 garlic cloves
1 ½ dl sundried tomatoes
3 shalotts
½ celery
1 carrot
1 dl sunflower seeds
1 dl oats
500 g tofu
2 dl cooked whole buckwheat
2 tbsp tomatoe purée
½ dl beetroot juice
2 tbsp tamari soy
½ tsp liquid smoke
1 ½ tsp thyme
1 tsp allspice
1 tsp cinnamon
½ tsp ginger
½ tsp clove
1 tsp paprika
white and black pepper, salt
Mix everything separate in a food processor, except the buckwheat. Then blend everything together.
Form to hotdogs or balls and cover with aluminium foil (like christmas crackers). Boil in a large pot with water for about 35 minutes. Then carefully remove the foil and put on a tray in the oven. Bruch them with a little olive oil and bake for about 30 minutes on 175 C degrees. You can fry them in a pan aswell.
If you choose to make three big sausages instead, it's the same recipe, just add pink pepper too.
Flat bread
In Sweden we eat lovely flatbreads during Christmas flavoued with fennel and anise. Though the original recipes are with wheat, milk and syrup. Here is our vegan and glutenfree version. The best result is with quinoa flour, but it works fine with buckwheat flour too.
2 ½ dl quinoa flour (or buckwheat flour)
2 tbsp psyllium husk
1 tsbp grounded bread spices (anise, fennel, caraway)
1 tbsp whole anise and fennel
2 tsp agave syrup (optional)
2 dl water
salt
Blend the dry ingredients, then add the water. Let the dough set for about 15 minutes. Then use plenty of flour and form balls, tuck each ball very thin (about 1-2 mm), as we said, use quite much flour… Then heat a dry pan and bake on each side for about 1-2 minutes.